Ανακαίνιση και εσωτερικός σχεδιασμός Βικτοριανής κατοικίας στο Λονδίνο

Το έργο αφορά στον επανασχεδιασμό του εσωτερικού ενός σημαντικού βικτοριανού κτιρίου στην περιοχή Knightsbridge του Λονδίνου. Η διατηρητέα κατοικία βρίσκεται απέναντι από το μεγάλο δημόσιο κήπο, Ennismore Gardens. Στόχος του σχεδιασμού ήταν να ενισχύσει τη σχέση με τον κήπο, να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του χώρου και να φέρει φυσικό φωτισμό στους σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους. Η αφαίρεση υπερβολικών διακοσμητικών στοιχείων, που είχαν προστεθεί με τα χρόνια από τους διάφορους ιδιοκτήτες, έδωσε μια σύγχρονη αισθητική στο εσωτερικό του βικτοριανού κελύφους.
Η αρχιτεκτονική παρέμβαση εντοπίστηκε κυρίως στο σχεδιασμό νέων στοιχείων στο χώρο εισόδου της κατοικίας. Χρησιμοποιήθηκε διάτρητη λαμαρίνα χάλυβα, βαμμένη σε λευκό χρώμα, ένα υλικό που επιτρέπει πολλαπλές προγραμματικές διαμορφώσεις. Μια ειδική κατασκευή, λειτουργεί ως ζαρντινιέρα, εμπνευσμένη από τα παλαιά δοχεία εξωτικών φυτών "Wardian cases", εικαστική επιφάνεια, ράφια και κάθισμα. Δημιουργείται έτσι μια ακολουθία με οπτική συνέχεια από τους εξωτερικούς κήπους με τα φυτά προς το οικιακό περιβάλλον με τα αντικείμενα. Όλα τα νέα στοιχεία έχουν λευκό χρώμα, για να αντισταθμίσουν την έντονη αντίθεση με το διατηρημένο μαρμάρινο δάπεδο.
Η κουζίνα ήταν προηγουμένως κρυμμένη πίσω από μια βαριά μαρμάρινη σκάλα, η οποία αντικαταστάθηκε με μια νέα μεταλλική κατασκευή. Ο υπερυψωμένος χώρος επάνω από την κουζίνα μετατράπηκε σε γραφείο και ξενώνα. Η διάτρητη λαμαρίνα χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη νέα ανάλαφρη κατασκευή της σκάλας, επιτρέποντας το φυσικό φως να εισέρχεται. Διάτρητη λαμαρίνα χρησιμοποιήθηκε και για το πτυσσόμενο διαχωριστικό στο χώρο επάνω από την κουζίνα. Όταν ο χώρος χρησιμοποιείται ως ξενώνας, το διαχωριστικό παρέχει ιδιωτικότητα, επιτρέποντας όμως στο φως να διεισδύει, ενώ όταν χρησιμοποιείται ως γραφείο το διαχωριστικό διπλώνεται, επιτρέποντας τη θέα προς τον κήπο.
Το χρώμα στο καθιστικό χρησιμοποιείται για να εστιάσει την προσοχή σε ιστορικά στοιχεία και να δημιουργήσει ένα διάλογο με τους θερμότερους τόνους των επίπλων. Το υφιστάμενο δάπεδο αφαιρέθηκε για να αποκαλυφθεί και να αποκατασταθεί το αρχικό δάπεδο. Το τζάκι επανασχεδιάστηκε, δίνοντας μια πιο σύγχρονη αισθητική στο καθιστικό. Στους ιδιωτικούς χώρους, το υπνοδωμάτιο, το σαλόνι και το μπάνιο χρησιμοποιήθηκαν πιο απαλές αποχρώσεις σε ένα παιχνίδι υφής και βάθους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: ALÓS, Λυδία Ξυνογαλά
Συνεργάτης αρχιτέκτονας: Bernard O'Driscoll
Κατασκευή: Pavel Bachulski, PBC Developments
Τοποθεσία: Knightsbridge, Λονδίνο
Χρόνος αποπεράτωσης: 2016
Φωτογραφίες: Nicholas Worley

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση διαμερίσματος του 1937, Waterfront Nikis Apartment

Ανακαίνιση διαμερίσματος του 1937, Waterfront Nikis Apartment

Τοίχοι στα χρώματα ροζ του φλαμίνγκο, μπλε του πελάγους και παστέλ πράσινο ορίζουν τις διαφορετικές περιοχές σε αυτό το διαμέρισμα με θέα το Θερμαϊκό από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Γιαννίκη.To Waterfront…
Ανακαίνιση διαμερίσματος για χρήση βραχυπρόθεσμης μίσθωσης

Ανακαίνιση διαμερίσματος για χρήση βραχυπρόθεσμης μίσθωσης

Το υπό μελέτη διαμέρισμα (συνολικού εμβαδού 65 τ.μ.) εντοπίζεται σε τυπικό συγκρότημα (πολυκατοικία) που χρονολογείται στα 1950, πλησίον του κέντρου της Αθήνας και την περιοχή του Παναθηναϊκού σταδίου.Βασικό ζητούμενο αποτέλεσε…
Ανακαίνιση θερινής κατοικίας στη Μύκονο

Ανακαίνιση θερινής κατοικίας στη Μύκονο

Η ανακαίνιση της θερινής κατοικίας στη Μύκονο έγινε με τον ολικό επανασχεδιασμό της, δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια, από τη μεγάλη έως τη μικρή κλίμακα. Με δεδομένο την έλλειψη περιοχών χαλάρωσης,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.