Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Ubuplan στη Θεσσαλονίκη

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού κτιρίων – κελύφων, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στο κέντρο των πόλεων και συγκεκριμένα σε διατηρητέο του 1923 στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε αφορμή για παρέμβαση από το αρχιτεκτονικό γραφείο των UBUplan architects. Η επανάχρηση, οδήγησε στην δημιουργία ενός προγράμματος που μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα ενώ δεν παρεμβαίνει στην αρχιτεκτονική δομή του κτιρίου. Μια φαινομενικά αυτόνομη σύνθεση που ακολουθεί την κλιμάκωση κτιρίου – εσωτερικού χώρου.
Τρεις αυτόνομοι χώροι μετασχηματίζονται και ενοποιούνται δημιουργόντας ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Οι χώροι οργανώθηκαν να λειτουργούν με βάση την ομαδικότητα και την συνεχόμενη ροή κινήσεων και πληροφοριών σε αντίθεση με τον τρόπο χρήσης των ίδιων χώρων – γραφείων στο παρελθόν (ατομικοί χώροι εργασίας κλπ).
Ο κάθε χώρος με τη χρήση των λευκών κατά βάση επιφανειών, του ξύλινου (συντήρηση του αυθεντικού) δαπέδου και των μαύρων λεπτομερειών, ταυτόχρονα ενοποιεί αλλά δίνει και μια ξεχωριστή ταυτότητα. Στο έργο χρησιμοποιήθηκε σκοπίμως μια περιορισμένη παλέτα από υλικά που συλλογικά αντανακλούν  στον αστικό χαρακτήρα του κτιρίου – κελύφους. Η χρωματική επιλογή των υλικών ‘’συχγωνεύει’’ το εσωτερικό των χώρων με το εξωτερικό σαν μια συνεχή, αδιάκοπη υπενθύμιση του αστικού τοπίου.
Μια συνύπαρξη σύγχρονων μορφών εγκαταστάσεων – αντικειμένων σε ένα ‘’αναπλασμένο’’ κέλυφος. Στον χώρο ‘’αναπτύσσονται’’ οι εκλεκτικιστικές μορφές του κελύφους προσλαμβάνοντας τον φυσικό φωτισμό διαχέοντας τον στα σχεδιασμένα αντικείμενα  όπως η βιβλιοθήκη, το γραφείο, το φωτιστικό, τα αποθηκευτικά στοιχεία σε γεωμετρικές μορφές και υλικά όπως το ξύλο που λόγω της πλαστικότητας του έρχεται σε αντίθεση με την χρήση πιο σκληρών υλικών όπως το μέταλλο κλπ. Οι λευκοί τοίχοι με τον γύψινο διάκοσμο εσωκλείουν ξύλινες, μαύρες και λευκές μεταλλικές επιφάνειες. Η κλίμακα γίνεται ‘’οικεία’’ για την συγκεκριμένη χρήση ταυτοποιώντας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη – κατασκευή : UBUplan architects
Κατασκευή φωτιστικού: customelightnow.com, Yiannis Pomakis
Κατασκευή κεντρικού γραφείου (έπιπλο) : KATMETAL WORKSPACE
Χρονολογία κατασκευής: 2014
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Φωτογραφίες: Νίκος Βαβδινούδης, Χρήστος Δημητρίου, studiovd

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Talk & Drink café στην Μεταμόρφωση

Talk & Drink café στην Μεταμόρφωση

Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση ενός café έχει στιγματιστεί από την πρόσκαιρη μοδάτη αντιμετώπιση που έχει από αρχιτέκτονες και διακοσμητές. Οι λειτουργικές ιδιαιτερότητες,  η μεγάλη και ποικίλη ροή ανθρώπων και η λειτουργία…
Εμπορικό & Ψυχαγωγικό Κέντρο “The Mall Athens”

Εμπορικό & Ψυχαγωγικό Κέντρο “The Mall Athens”

Το κέντρο έχει συνολική επιφάνεια εμπορικής εκμετάλλευσης 60.000 m² που διαχωρίζεται σε 4 επίπεδα και διαθέτει 220 καταστήματα, με 2.500 εργαζόμενους και 2.070 θέσεις στάθμευσης. Στους τρεις πρώτους ορόφους βρίσκονται εμπορικά…
Ιταλικό εστιατόριο

Ιταλικό εστιατόριο "Εnoteca di Salvatore"

Το ιταλικό εστιατόριο βρίσκεται σε έναν από τους εμπορικότερους δρόμους στη Γλυφάδα, στην οδό Ζησιμοπούλου. Κατά μήκος του δρόμου και από τις δυό πλευρές τοποθετούνται αρκετά μαγαζιά με παρόμοιες χρήσεις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.