Παντοπωλείο - μεζεδοπωλείο "Το δικό μας"

Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι όμορο διατηρητέου κτιρίου και αυτό έπρεπε να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό των όψεων. Η χρήση του είναι παραδοσιακό παντοπωλείο – μεζεδοπωλείο.
Η βασική ιδέα του σχεδιασμού προκύπτει από τη μετάβαση από το παλιό στο σύγχρονο και την ταυτόχρονη συνύπαρξή τους. Στην παραδοσιακή Γιαννιώτικη αρχιτεκτονική συναντάμε συχνά ξύλινες λεπτές κολόνες, κυρίως στον πρώτο όροφο των κτιρίων και για λόγους στατικότητας. Γι αυτό επιλέχθηκε στις τρεις εξωτερικές κολόνες να τοποθετηθεί ξύλινη επένδυση, η οποία σταματάει ακριβώς πριν ξεκινήσουν τα τόξα. Έτσι η εικόνα της νέας κατάστασης της πρόσοψης, μας παραπέμπει και εναρμονίζεται με την εικόνα των κολόνων και των τόξων, ακολουθώντας τη φιλοσοφία των μορφών, των σχημάτων και των υλικών.
Η όψη είναι κατασκευασμένη από σοβά με τεχνική παλαίωσης, χρώματος ελαφρώς σκούρου γκρι. Στον ημιυπαίθριο χώρο που δημιουργείται στην εσοχή μεταξύ της όψης και της τζαμαρίας, στην δεξιά καμάρα κοιτάζοντας  την όψη, έχουν τοποθετηθεί δύο κινητές μεταλλικές ραφιέρες, όπως συνηθιζόταν παλιά στα παντοπωλεία να τοποθετούνται προϊόντα εξωτερικά του καταστήματος.
Στον εσωτερικό χώρο παρατηρούμε τη μετάβαση από το παλιό στο σύγχρονο με την εναλλαγή της οροφής από τις παλιές ξύλινες σανίδες στο χώρο του παντοπωλείου, στις μοντέρνες ξύλινες μορφές του παρόντος. Η μεταλλική κατασκευή κατά μήκος του διαδρόμου φέρει ξύλινα κασόνια για ράφια. Και αυτή μετασχηματίζεται από κλασική κατασκευή στο χώρο του παντοπωλείου, σε μία μοντέρνα προσέγγιση στο χώρο του μεζεδοπωλείου με μπετόβεργες.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μάνος Καρπούζης
Ιδιοκτήτης: Μασούρας - Τσόλης Ο.Ε.
Tοποθεσία: Ιωάννινα
Εμβαδό: 75 m²
Xρόνος μελέτης: 2014
χρόνος κατασκευής: 2014

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αρτοζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

Αρτοζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

Στo πλαίσιo της ανακαίνισης  χώρων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Καραλάζος επιμελήθηκε την ανακαίνιση ενός από τα πιο φημισμένα και ιστορικά αρτοζαχαροπλαστεία της πόλης στη γωνία της…
Lobby Design - Διαμόρφωση χώρου υποδοχής σε ναυτιλιακή εταιρεία

Lobby Design - Διαμόρφωση χώρου υποδοχής σε ναυτιλιακή εταιρεία

Η πρόθεση να δοθεί σημειολογική διάσταση στην αρχιτεκτονική ιδέα μιας κατασκευής, που εξυπηρετεί το χώρο υποδοχής μιας ναυτιλιακής εταιρείας, αποτυπώνεται στην εφαρμογή της μελέτης που παρουσιάζεται. Η ταυτότητα του χώρου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.