Οφθαλμολογική κλινική στη Θεσσαλονίκη

Η οφθαλμολογική κλινική "Ophthalmica" βρίσκεται στη γωνία των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Πλούτωνος, σε μια αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης με έντονη κίνηση και χρήσεις κέντρου πόλης. Από την αρχή ο σχεδιασμός της κλινικής βασίστηκε στην ιδέα κατασκευής ενός εσωστρεφούς κτιρίου, όπως ταιριάζει σε χώρους με παρόμοια χρήση. Αποφάσισαν λοιπόν οι μελετητές να "σφραγίσουν" το εξωτερικό κέλυφος, έτσι ώστε να αποκλείσουν τα αδιάκριτα βλέμματα προς τα μέσα και συγχρόνως να δώσουν στον ασθενή, αλλά και στο γιατρό μια αίσθηση ασφάλειας και ιδιωτικότητας, όπως αρμόζει στην περίσταση.
Όλη η κλινική επενδύθηκε με λευκό μάρμαρο και σε τακτά διαστήματα σχεδιάστηκαν προθήκες για προώθηση και επικοινωνία προς τα έξω. Το λευκό μάρμαρο επιλέχθηκε επίσης για την καθαρότητα και την "ειλικρίνεια" του ως υλικό, ποιότητες οι οποίες αντανακλώνται και στην ίδια την κλινική. Τρεις δυναμικές τομές στη γωνία της οδού Βασιλίσσης Όλγας, δίνουν φως και χρώμα στην πιο πολυσύχναστη πλευρά της κλινικής.
Η μετάβαση προς τα μέσα γίνεται αρχικά με κάποια παρτέρια - καθιστικά, που σχεδιάστηκαν στο πεζοδρόμιο σε παρόμοια φιλοσοφία με την όψη της κλινικής και σε δεύτερο χρόνο μέσω ενός γυάλινου ανεμοφράκτη, ο οποίος αποτρέπει σχεδόν όλη την οπτική επαφή με το χώρο υποδοχής. Έτσι περνάει κάποιος από το θορυβώδη εξωτερικό χώρο της πόλης σε ένα φιλτραρισμένο και προσεγμένο περιβάλλον, ήσυχο και οργανωμένο στη λειτουργία του, στην κλινική.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χώρο υποδοχής, όπως οι ξυλεπενδύσεις δρυός, η μαύρη λάκα και το γυαλί, τονίζονται από την αντίθεση με το λευκό φόντο του δαπέδου και των τοίχων. Τα γραμμικά φώτα της οροφής οδηγούν στην υποδοχή. Τα χρώματα, ο φωτισμός και τα υλικά στο εσωτερικό ακολουθούν την ίδια λογική με το εξωτερικό. Μέσα από αυτά ορίζεται και η ταυτότητα της κλινικής και του τομέα της υγείας γενικότερα, που δεν είναι άλλη από την καθαριότητα, τη διαφάνεια, την άνεση και την εμπιστοσύνη, που προσφέρει στον ασθενή. Δίπλα στο χώρο υποδοχής, ως φυσική συνέχεια, βρίσκεται η αναμονή, σχεδιασμένη πιο λιτά, αλλά σε κοινή γλώσσα με τα υπόλοιπα.
Το κτίριο αλλάζει τη νύχτα. Δόθηκε μεγάλη προσοχή στον εξωτερικό φωτισμό, καθώς η νυχτερινή εντύπωση της κλινικής ήταν από τα ζητούμενα του σχεδιασμού εξαρχής. Φωτίστηκαν προσεκτικά το μάρμαρο και οι σκοτίες που δημιουργεί, τα υποστυλώματα από μέσα και οι γυάλινες σχισμές στη γωνία. Ο σκοπός ήταν να αλλάξει όσο το δυνατόν περισσότερο η εικόνα της κλινικής κατά τις σκοτεινές ώρες, όχι για να εξυπηρετηθεί κάποια ειδική ανάγκη, αλλά περισσότερο σαν ένα παιχνίδι της σχέσης που έχει η αρχιτεκτονική με το φως.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS
Κατασκευή: Άγγελος Σιδηρόπουλος
Χρόνος κατασκευής: 2013
Εμβαδό: 800 m²
Φωτογραφίες: OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εκθεσιακό περίπτερο ελληνικής εταιρείας στη διεθνή έκθεση r+t 2018, της Στουτγάρδης

Εκθεσιακό περίπτερο ελληνικής εταιρείας στη διεθνή έκθεση r+t 2018, της Στουτγάρδης

Το εκθεσιακό περίπτερο της ελληνικής εταιρείας Floros Fine Shading σχεδιάστηκε για τη διεθνή έκθεση R+T 2018, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Messe Stuttgart, στη γερμανική πόλη της Στουτγκάρδης, από τις…
Βιομηχανικό κτίριο για επιχείρηση οχημάτων

Βιομηχανικό κτίριο για επιχείρηση οχημάτων

To "automobile loci" αποτελεί ένα βιομηχανικό κτίριο για μια τοπική επιχείρηση με πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του οχήματος. Ο σχεδιασμός του χώρου στοχεύει στην αμφισβήτηση της τυπολογίας…
Ιατρείο για παιδιά: αποδοχή και οικειότητα

Ιατρείο για παιδιά: αποδοχή και οικειότητα

Οι ιατρικές επισκέψεις δεν συνοδεύονται συνήθως από ευχάριστες εικόνες... Οι συνειρμοί που έπονται της ανάγκης ενός γιατρού κάθε άλλο παρά βοηθούν στη χαλάρωση και στην αποδοχή αυτής της κατάστασης. Κάπου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.