Μετατροπή διαμερίσματος σε ιατρείο στο Μαρούσι

Ένα τυπικό διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας στην περιοχή του Αμαρουσίου στην Αθήνα, μετατράπηκε σε γναθοχειρουργικό ιατρείο. Διαμορφώθηκε χώρος υποδοχής και αναμονής, εξεταστήριο - εργαστήριο και ένα γραφείο.
Στόχος ήταν με τις λιγότερες δυνατόν δομικές επεμβάσεις να διαμορφωθεί ένα σύνολο, στο οποίο θα γίνεται ένα είδος ανασύνθεσης της αισθητικής των πολυκατοικιών του ’70, στην οποία ανήκει και το διαμέρισμα που μεταβλήθηκε σε ιατρείο. Χωρίς να γίνουν ριζικές αλλαγές στη διαρρύθμιση, δίνεται η αίσθηση ότι τα νέα στοιχεία συμπληρώνουν την εικόνα του παλαιού, χωρίς να την καταργούν. Η πολυκατοικία εξάλλου έχει αισθητικά και κατασκευαστικά γνωρίσματα του ’70, που είναι με ωραίο τρόπο υλοποιημένα και δεν υπήρχε λόγος να εξαφανιστούν. 
Ένας τοίχος ξηράς δόμησης με επαναλαμβανόμενα ανοίγματα διαχωρίζει το χώρο αναμονής με αυτόν της γναθοχειρουργικής έδρας. Το αμμοβολιμένο τζάμι των εσωτερικών παραθύρων δεν επιτρέπει την οπτική επαφή. Στην επιφάνεια αυτή εναλλάσσονται ρυθμικά κάθετες λωρίδες χρώματος σε συνδυασμό με τα ανοίγματα. Στον παράλληλο τυφλό τοίχο (μεσοτοιχία διαμερισμάτων) έχει σχεδιαστεί μια σύνθεση με διαγώνιες λωρίδες χρώματος και δημιουργεί ένα είδος "αντίστιξης" με την αυστηρή επεξεργασία της όψης του διαχωριστικού.
Τα έπιπλα της υποδοχής και τα καθιστικά του χώρου αναμονής σχεδιάστηκαν ειδικά για τη νέα γεωμετρία που προέκυψε και εντάσσονται λειτουργικά και αισθητικά στη νέα διαμόρφωση. Οι χαμηλές νησίδες ανάμεσα στα δύο καθιστικά χρησιμεύουν στην οργάνωση ενοτήτων με βιβλία και περιοδικά. Και αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο ειδικού σχεδιασμού. Για την κατασκευή όλων των επίπλων χρησιμοποιήθηκε καπλαμάς όρεγκον και λάκα πάνω σε μοριασανίδα (MDF).

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: YOLKSTUDIO - Μανώλης Ηλιάκης, Μαρία Ρεμούνδου
Επίβλεψη: Μαρία Ρεμούνδου
Χρόνος μελέτης και κατασκευής: 2016
Εμβαδόν: 85  
Παρουσίαση: YOLKSTUDIO
Φωτογραφίες: Αντωνία Βαλσαμάκη, Μανώλης Ηλιάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Lobby Design - Διαμόρφωση χώρου υποδοχής σε ναυτιλιακή εταιρεία

Lobby Design - Διαμόρφωση χώρου υποδοχής σε ναυτιλιακή εταιρεία

Η πρόθεση να δοθεί σημειολογική διάσταση στην αρχιτεκτονική ιδέα μιας κατασκευής, που εξυπηρετεί το χώρο υποδοχής μιας ναυτιλιακής εταιρείας, αποτυπώνεται στην εφαρμογή της μελέτης που παρουσιάζεται. Η ταυτότητα του χώρου…
Κλασική κομψότητα και μινιμαλιστική αισθητική σε κατάστημα οπτικών στη Φιλιππιάδα

Κλασική κομψότητα και μινιμαλιστική αισθητική σε κατάστημα οπτικών στη Φιλιππιάδα

Με δεδομένα έναν γωνιακό, διώροφο χώρο με πατάρι, σε κεντρικό σημείο της πόλης, υπήρχε από την αρχή ο στόχος για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιρας με κλασική κομψότητα και μινιμαλιστική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.