Καφέ μπαρ στις Βρυξέλλες

Σε κεντρικό σημείο της πόλης των Βρυξελλών ένας μικρός χώρος, μόλις 45 m² αποτέλεσε πρόκληση για ένα ιδιαίτερο έργο. Το ίδιο το όνομα του καταστήματος, όσο και το όραμα των ιδιοκτητών για τη δημιουργία ενός χώρου ολοήμερης λειτουργίας, φιλόξενου, οικείου, αλλά ταυτόχρονα και κοσμοπολίτικου, που θα συγκεντρώνει κόσμο από διαφορετικά μέρη και κουλτούρες, καθόρισαν τις σχεδιαστικές επιλογές. Διαμορφώνεται έτσι ένα σκηνικό με ξεχωριστή ατμόσφαιρα, βασισμένο σε μια σύγχρονη ανάμειξη "αδρών" (στιβαρών - βιομηχανικών) στοιχείων, που παραπέμπουν στη βόρεια Ευρώπη, συνταιριασμένα με πιο "ζεστά" υλικά και υφές.
Το μπαρ και ο χώρος του καθιστικού επανασχεδιάστηκαν, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ο ήδη περιορισμένος χώρος του καταστήματος και να γίνει πιο εργονομικός τόσο για τους υπαλλήλους, όσο και για τους πελάτες. Η επιμήκης κάτοψη οδήγησε στο σχεδιασμό δύο διακριτών χώρων, αξιοποιώντας έντονα και το στοιχείο της προοπτικής. Το μπαρ επενδύεται με πλακίδια μωσαϊκού λευκού φόντου και το ίδιο υλικό συνεχίζεται και σε τμήμα του δαπέδου, οριοθετώντας το χώρο του μπαρ, την καρδιά του καταστήματος. Στο υπόλοιπο κατάστημα διατηρείται το υπάρχον ξύλινο δάπεδο, το οποίο τρίβεται και επεξεργάζεται έτσι, ώστε να δώσει την αίσθηση ενός παλαιού αλλά περιποιημένου δαπέδου.
Η κάβα κατασκευάζεται από μέταλλο σε μπρούντζινη απόχρωση με χαρακτηριστικά γραμμικά και κυκλικά στοιχεία, τα οποία επαναλαμβάνονται και στους άλλους δύο βασικούς τοίχους, στηρίζοντας τα φυτά, που "μαλακώνουν" τη συνολική εικόνα. Ο παλαιωμένος καθρέφτης στην κάβα, καθώς και όλα τα ξύλινα και τα μεταλλικά στοιχεία αναδεικνύονται μέσω των κατάλληλων επιλογών γραμμικού και κρυφού φωτισμού, με σκοπό να τονίσουν τη λειτουργία του κάθε χώρου.
Ο τοίχος απέναντι από το μπαρ επενδύεται με κόκκινο τουβλάκι, ενώ στη βάση του κατασκευάζεται μαύρη ταμπλαδωτή επιφάνεια, δημιουργώντας δύο ζώνες, που συνεχίζονται και στον πίσω χώρο του καθιστικού. Η ανάγλυφη ταπετσαρία με διακοσμητικά μοτίβα που επιλέγεται για το δεύτερο χώρο, σε συνδυασμό με το πράσινο χρώμα δίνουν την απαραίτητη ένταση, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα που προσκαλεί στο εσωτερικό. Οι ιδιαίτεροι στρογγυλοί καθρέφτες και τα πολύγωνα φωτιστικά έρχονται να τονίσουν τα χρώματα και τις υφές των υλικών και να ολοκληρώσουν τη νέα αισθητική του χώρου. Το μπάνιο επενδύεται με μαύρα πλακίδια και μια έντονη ταπετσαρία με φυτικά μοτίβα, προσδίδοντας μια ζωηρή νότα σε ένα μικρό χώρο.
Την παλέτα των υλικών συμπληρώνουν το πατητό τσιμεντοκονίαμα γκρι απόχρωσης στους τοίχους και ο συνδυασμός ξύλου και μετάλλου στις λεπτομέρειες των φωτιστικών και των επίπλων. Η επιγραφή με νέον προσθέτει μια ευχάριστη πινελιά στο παιχνίδι της σύνθεσης, αντανακλώντας στην ουσία το μότο του καταστήματος.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: G2Lab - Ευθυμιάδης Γιάννης και Γιώργος
Τοποθεσία: Βρυξέλλες
Εμβαδό: 45 m²
Χρόνος κατασκευής: 2018
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σπύρου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιομηχανικό κτίριο στην Κηφισιά

Βιομηχανικό κτίριο στην Κηφισιά

Το κτίριο βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη της Κηφισιάς σε σύστημα πανταχόθεν ελεύθερο, σε περιοχή με αντίστοιχες λειτουργίες, άναρχα και τυχαία δομημένη, καθώς οι περισσότερες ιδιοκτησίες μεγάλης κλίμακας έχουν προκύψει προσθετικά…
Κέντρο ευεξίας & κατάστημα βιολογικών προϊόντων WELLNEST

Κέντρο ευεξίας & κατάστημα βιολογικών προϊόντων WELLNEST

To κατάστημα βρίσκεται στη συνοικία Ιλισίων της Αθήνας και χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Στο χώρο πώλησης βιολογικών προϊόντων κοντά στην είσοδο, στο εργαστήριο αισθητικής και στην αίθουσα εναλλακτικών θεραπειών-μασάζ. Παρότι ο…
Εκθεσιακό Περίπτερο - Οι μνήμες τόπων σαν

Εκθεσιακό Περίπτερο - Οι μνήμες τόπων σαν "Ψίθυρος Στρατηγικής"

Η πιλοτική παρουσίαση της νέας εταιρικής φιλοσοφίας της CANDIA, τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής σκηνογραφίας όσο και σε επίπεδο στρατηγικής επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 56ης παγκοσμίου κύρους έκθεσης, Salone del…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.