Κατάστημα σουπερμάρκετ στην Κηφισιά

Η βασική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν να διαφοροποιηθεί η έννοια του σουπερμάρκετ όπως έχει επικρατήσει σήμερα, δηλαδή κτίρια σαν μεγάλα κουτιά με μεγάλους και αδιάφορους διαδρόμους. Οι αρχιτέκτονες επιδίωξαν να μεταμορφώσουν την επίσκεψη στο σουπερμάρκετ σε ιδιαίτερη εμπειρία. Η έρευνά τους ξεκίνησε από πρόσφατα σχεδιασμένα σουπερμάρκετ στο εξωτερικό και συνέχισε με τις ανοικτές αγορές ανά τον κόσμο. Μετά την ανακαίνιση, το σουπερμάρκετ εκτείνεται σε 2.600 m² και περιορίστηκε σε δύο ορόφους, καταλαμβάνοντας επιφάνεια περίπου ίση με αυτή που καταλάμβανε συνολικά στα τρία επίπεδα. Σ' αυτό συνετέλεσε η αποτελεσματικότερη διαχείριση των χώρων. Ο τρίτος όροφος παρέμεινε άδειος για μελλοντική χρήση του ως καφέ.
Η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ορόφους άλλαξε με την προσθήκη δύο κεκλιμένων κυλιόμενων διαδρόμων, ενώ η αναδιάταξη όλων των ραφιών, που σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις συνήθειες των πελατών, δημιούργησε μια εύκολη ροή μέσα στο κατάστημα. Σχεδόν κάθε τμήμα του σούπερμαρκετ απέκτησε την δικιά του εικόνα και οι KLab σχεδίασαν ειδικά έπιπλα και χώρους προβολής.
Μεγάλα τμήματα της εξωτερικής τοιχοποιίας, ιδιαίτερα στο ισόγειο, αντικαταστάθηκαν με υαλοστάσια, ώστε το φυσικό φως να διαχυθεί μέσα στο χώρο και το σουπερμάρκετ να γίνει πιο εξωστρεφές και να αποκτήσει μια αίσθηση ανοικτής αγοράς.
Το ύψος των ορόφων δεν επαρκούσε για κατασκευή ψευδοροφής και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προέβλεψε την ανάρτηση κατακόρυφων μακρόστενων στοιχείων από γαλακτώδες ακρυλικό γυαλί, τα οποία δημιούργησαν μια φωτεινή οροφή με διαβάθμιση φωτεινότητας σε φόντο από πετάσματα βιομηχανοποιημένου ξύλου από δομικές πλάκες προσανατολισμένων ξυλοτεμαχιδίων (OSB).
Οι αρχιτέκτονες επεδίωξαν  να αναδείξουν τη γωνία των δύο όψεων προεκτείνοντάς τες και να δημιουργήσουν στην όψη μια αίσθηση κίνησης που συσχετίζεται με την κίνηση γύρω από την κυκλική πλατεία. Κατά συνέπεια κατασκευάστηκε μια δεύτερη τρισδιάστατη όψη από αλουμινένια διάτρητα φύλλα, που προστατεύει το κτίριο από την έντονη δυτική ηλιακή ακτινοβολία, η οποία τοποθετήθηκε σε απόσταση από την παλαιά. Ο σχεδιασμός της διάτρησης παραπέμπει στη μεσογειακή κουλτούρα και διατροφή μέσα από τη διάτρηση σε σχήμα φύλλου ελιάς. Το κυρίως κτίριο έχει βαφτεί σε γκρί της ελιάς, ενώ η βάση του έχει επενδυθεί με ξύλινες σανίδες, σε κλίση ανάλογη με αυτή του κυλιόμενου διαδρόμου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: KLab Architecture - Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Ομάδα σχεδιασμού: Enrique Ramu00edrez, Βερόνικα Βασιλείου, Έλενα Σκορδά, Χάρης Χειζάνογλου, Mark Chapman
Διαχείριση έργου: Future Constructions
Ιδιοκτήτης: Δ. Θανόπουλος Α.Ε.
Τοποθεσία: Ν. Κηφισιά, Αθήνα
Περίοδος μελέτης: 2012 - 2013
Περίοδος κατασκευής: 2012 - 2013
Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κομμωτήριο στην Κηφισιά

Κομμωτήριο στην Κηφισιά

Το κομμωτήριο καταλαμβάνει 220 m² και εκτείνεται σε 2 επίπεδα (ισόγειο και όροφος). Η ανακαίνιση περιορίστηκε στο ισόγειο που αποτελεί και το βασικό χώρο λειτουργίας του καταστήματος, ενώ στον όροφο…
Squeeze Bar στη Μύκονο

Squeeze Bar στη Μύκονο

Σε ένα από τα πιο γνωστά  κοσμοπολίτικα σοκάκια της χώρας της Μυκόνου, στα Ματογιάννια, βρίσκεται το Squeeze coffee-bar. Το Squeeze αποτελεί ένα νέο διαμορφωμένο χώρο στη καρδιά της χώρας, που…
Σχεδιασμός και κατασκευή γραφείων στην Αθήνα

Σχεδιασμός και κατασκευή γραφείων στην Αθήνα

O υπό μελέτη χώρος (συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ.) εντοπίζεται στο ισόγειο τυπικού κτιρίου γραφείων στην Αθήνα επί της Λεωφόρου Συγγρού.Βασικό αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσαν η ανακατανομή της εσωτερικής δομής της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.