Κατάστημα κοσμημάτων και εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας στην Αθήνα

Ο σχεδιασμός του καταστήματος "Kakuru" αντλεί έμπνευση από τη φύση. Η υλικότητα του χώρου και οι καμπύλες, που ακολουθούν τη γραμμή της σχεδιάστριας, έχουν μια οργανικότητα που αψηφά τη βαρύτητα. Οι δημιουργίες αναδεικνύονται, όχι μέσω της αντίθεσης, αλλά μέσω της συνοχής και της συνεκτικότητας προς το περιβάλλον που τις φιλοξενεί. Την ίδια στιγμή η αντίθεση, ως σχεδιαστικό εργαλείο, περιορίζεται στις τονικότητες των χρωμάτων και στους χειρισμούς των υλικών σε μικρότερη κλίμακα, στις προθήκες, δηλαδή όπου φιλοξενούνται τα κοσμήματα.
Ο χώρος του καταστήματος έχει πολύ μικρό εμβαδό στο ισόγειο και ακόμα μικρότερο στο πατάρι, όπου φιλοξενείται το εργαστήριο αργυροχρυσοχοϊας. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πετράκη ―ένα δρόμο με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα― και έχει ταυτόχρονα όψη προς τη στοά που τέμνει τον πεζόδρομο. Ο πεζόδρομος της οδού Πετράκη είναι αρκετά επικλινής, την ίδια ώρα που η στοά είναι σε μεγαλύτερο ύψος και χαμηλώνει με σκαλοπάτια μετά τη μέση της βιτρίνας του καταστήματος. Υπάρχουν λοιπόν προθήκες στις βιτρίνες ―οριζόντιες και κατακόρυφες― σε διάφορα ύψη, ώστε να είναι προσαρμοσμένες στο επίπεδο του ματιού, ανάλογα με την κατεύθυνση που κάποιος προσεγγίζει το κατάστημα.
Ξύλο ελιάς, μπρούτζος και πράσινο μάρμαρο είναι τα βασικά υλικά των κοσμημάτων. Στο χώρο κυριαρχεί ένα έντονο πράσινο, κυρίως στις μεταλλικές επιφάνειες και στις λεπτομέρειες, το οποίο αντικατοπτρίζει την κυρίαρχη θέση του μαρμάρου στις δημιουργίες. Επιπλέον στο μωσαϊκό, που είναι διαχωρισμένο με μπρούτζινες λωρίδες σε καμπύλα τμήματα, έχουν επίσης προστεθεί πράσινες πέτρες στη μείξη του.
Ξύλο βερνικωμένο σε φυσικό χρωματισμό, δίνει τον απαραίτητο τόνο του φυσικού, ενώ το λευκό μάρμαρο και το γκρι και καφέ ύφασμα των προθηκών, δημιουργούν εξαιρετική αντίθεση με τα χρώματα και τα υλικά των κοσμημάτων. Ψηλοί καθρέφτες, σταθεροί, κρεμαστοί, περιστρεφόμενοι, δίνουν βάθος στο χώρο, φωτίζουν απροσδόκητες οπτικές του εσωτερικού σχεδιασμού και ολοκληρώνουν αυτή τη χωρική απόδοση των δημιουργιών "Kakuru".

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Urban Soul Project
Τοποθεσία:
Aθήνα
Έτος κατασκευής:
2018
Φωτογραφίες:
Kimberley Powell

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

“Οίκος Τσαγιού Madras”

“Οίκος Τσαγιού Madras”

Το κατάστημα βρίσκεται σε μια κεντρική στοά πλησίον της πλατείας Συντάγματος και φιλοξενεί το λιανικό εμπόριο μιας μεγάλης εταιρίας επεξεργασίας και εμπορίας τσαγιού. Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα μιας αλυσίδας…
Επέκταση εργοστασίου με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού

Επέκταση εργοστασίου με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού

Μέσα σε μία αμιγώς βιομηχανική περιοχή, στην Αττική, σχεδιάστηκε η επέκταση υπάρχουσας βιομηχανίας. Το κτιριολογικό πρόγραμμα αφορούσε σε χώρους παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους γραφείων διοίκησης και βοηθητικούς χώρους των εργαζομένων.…
Σχεδιασμός γυμναστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Σχεδιασμός γυμναστηρίου στη Θεσσαλονίκη

Βασική πρόκληση του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας χωρικής ταυτότητας. Το νέο γυμναστήριο τοποθετήθηκε σε ένα υφιστάμενο κτίριο. Τα χαρακτηριστικά της υπάρχουσας κατάστασης υιοθετήθηκαν και ανασχηματίστηκαν, έτσι ώστε να αποδοθούν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.