Για τη νέα πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα ζητήθηκε ένα σύγχρονο, επαγγελματικό και λειτουργικό περιβάλλον και ταυτόχρονα επιδιώχθηκε μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα, που ανακλά το νορβηγικό χαρακτήρα. Η πρεσβεία μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στον 7ο όροφο κτιρίου γραφείων με πανοραμική θέα, σε ένα μεγάλο και βαθύ ενιαίο χώρο που αποτέλεσε πρόκληση για την είσοδο της θέας και του φυσικού φωτός παντού. Η κεντρική ιδέα -το φως - έρχεται ως απάντηση σε αυτά τα ζητούμενα.
Επιμήκεις φωτιστικές λωρίδες στην οροφή εισάγουν μόνιμο φυσικό και τεχνητό φως σε όλο το χώρο, καθώς εκτείνονται σε όλη τη πρεσβεία διαπερνώντας ακόμα και τοίχους. Στις εσωτερικές και ως εκ τούτου πιο σκοτεινές περιοχές όπως η είσοδος της πρεσβείας, γυάλινοι τοίχοι με φωτισμό πίσω τους αποδίδουν ακόμα περισσότερο φως, παρομοιάζοντας με το παγωμένο φως ενός παγετώνα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτό το φως ξαφνικά παίρνει αποχρώσεις πράσινου ή μπλε, όπως ακριβώς εμφανίζεται το βόρειο σέλας στο νορβηγικό ορίζοντα.
Η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στα διαχωριστικά επιτυγχάνει οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των γραφείων και των άλλων χώρων, εισάγοντας το φως της ημέρας και ενισχύοντας την αίσθηση της συνέχειας. Παρόλο που κάθε γραφείο είναι ατομικό, ώστε να υπάρχει συγκέντρωση στην εργασία ανά πάσα στιγμή, τα γυάλινα χωρίσματα δημιουργούν την αίσθηση του ενιαίου ανοιχτού χώρου που ενισχύεται από επιπλέον εναλλακτικούς χώρους εργασίας, όπως τα καθιστικά, οι αίθουσες συνεργασίας και η μεγάλη κοινόχρηστη τραπεζαρία.
"Ραχοκοκαλιά" του σχεδιασμού είναι ο μεγάλος τοίχος με την δυναμική λευκή κατασκευή εμπνευσμένη από την αντανάκλαση των βουνών στο νερό ενός φιόρδ. Ο τοίχος αυτός είναι άμεσα ορατός από τους επισκέπτες στην είσοδο, συνδέοντας όλα τα τμήματα της πρεσβείας. Πίσω του βρίσκονται ο μεγάλος χώρος συνεδριάσεων και η περιοχή του πρέσβη. Και εδώ, οι φωτεινές λωρίδες της οροφής διασχίζουν σημειακά τον τοίχο, επιτρέποντας μικρές οπτικές φυγές στις αίθουσες που περικλείει.
Σε αντίθεση με το ψυχρό ύφος των γραφείων, ο χώρος συνεδριάσεων και η μικρή αίθουσα συσκέψεων έχουν θερμότερη αίσθηση λόγω του ζεστού δρύινου δαπέδου και της οροφής, ακριβώς όπως μια νορβηγική καλύβα έρχεται σε αντίθεση με το παγωμένο φυσικό περιβάλλον της.
Η διαφάνεια των γυάλινων διαχωριστικών των εργασιακών χώρων διακόπτεται από αμμοβολημένα γραφιστικά σχέδια εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά νορβηγικά πλεκτά Selbu. Η σήμανση όλης της πρεσβείας ακολουθεί στο ίδιο ύφος, ενώ η έγχρωμη σήμανση για τη διάκριση των επιμέρους γραφείων, είναι ένα πραγματικό πλεκτό, και πάλι με βάση τα νορβηγικά μοτίβα, αλλά πλεγμένα από Ελληνίδες γιαγιάδες.
Τέλος, η επίπλωση νορβηγικού design, φωτιστικά όπως ένας φωτεινός τάρανδος, και ειδικά επιλεγμένα έργα τέχνης, ολοκληρώνουν την αίσθηση του χώρου ορίζοντας ακόμα ένα επίπεδο νορβηγικής ταυτότητας και χρώματος.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: gfra architecture
Ομάδα μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Φωτεινή Αναγνώστου, Ελένη Κουσουρή
Μηχανολογική μελέτη: Technomech - Χ.Μηλιώνης - Ζ.Τσιάτσικας O.E.
Γραφιστική μελέτη: two de. / ecolapsis
Ιδιοκτήτης: Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας
Τοποθεσία: Αθήνα
Εμβαδόν: 680 m²
Χρόνος μελέτης: Ιούλιος - Οκτώβριος 2015
Χρόνος κατασκευής: Νοέμβριος 2015 - Μάρτιος 2016
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Καφέ μπαρ στις Βρυξέλλες

Καφέ μπαρ στις Βρυξέλλες

Σε κεντρικό σημείο της πόλης των Βρυξελλών ένας μικρός χώρος, μόλις 45 m² αποτέλεσε πρόκληση για ένα ιδιαίτερο έργο. Το ίδιο το όνομα του καταστήματος, όσο και το όραμα των…
Γυμναστήριο

Γυμναστήριο "icon fitness" στην Πάτρα

Το κτίριο Μαραγκόπουλου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, κτίστηκε το 1915, είναι διατηρητέο και αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα "εκλεκτικιστικής" αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, με πολλά μορφολογικά…
Ανακαίνιση του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive architects

Ανακαίνιση του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο «The Hive architects» αποτελεί έναν κοινό τόπο δημιουργίας και πνευματικής επέκτασης, έχοντας ως πρότυπο λειτουργίας την έννοια της συλλογικής εγκεφαλικής ενίσχυσης, καθώς δύο μυαλά σε τέλεια αρμονία,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.