Εστιατόριο ‘’Capanna’’ στο Κολωνάκι

Το Capanna πρόκειται για ένα ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Χάριτος στο Κολωνάκι. Το πεζοδρομημένο τμήμα της Χάριτος διευκολύνει την άμεση διασύνδεση του εσωτερικού με τον αστικό χώρο, καθώς όταν ο καιρός το επιτρέπει, τα μεγάλα υαλοστάσια στην όψη ανοίγουν με ολίσθηση προς τα επάνω, δημιουργώντας ένα χώρο ελεύθερης ροής χωρίς διακριτά όρια του μέσα–έξω. Κεντρική ιδέα των αρχιτεκτόνων αποτέλεσε η αίσθηση που ήθελαν να μεταφέρουν στους πελάτες ότι γευματίζουν σε ιταλική υπαίθρια αυλή. Γι’ αυτό το λόγο, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν παραπέμπουν σε χρώματα και υφές που συναντιώνται σε αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις της ιταλικής επαρχίας, οπως τα κεραμικά πλακίδια, o ασβεστόλιθος, τα χυτά υλικά, τα μεταλλικά κιγκλιδώματα όπως και τα ξύλινα παραθυρόφυλλα, που εκτεταμμένα χρησιμοποίηθηκαν για διακοσμητικές επενδύσεις σε τοιχοποιίες.
Ο ξυλόφουρνος ενσωματώθηκε σε έναν παραλληλεπίπεδο όγκο από τραβερτίνη σε μια γωνία στο βάθος του εστιατορίου ενώ ακριβώς από επάνω και εν προβόλω σχηματίστηκε ο όγκος της κουζίνας και των βοηθητικών/ αποθηκευτικών χώρων. Μια μεταλλική σκάλα εξυπηρετεί την κατακόρυφη κίνηση των δύο επιπέδων.
Το δάπεδο επιστρώθηκε με κεραμικά πλακίδια γκρί απόχρωσης, ενώ στο σημείο της κάτοψης που υπάρχει διπλό ύψος δημιουργήθηκε μια λωρίδα από διακοσμητικά πλακίδια γεωμετρικών μοτίβων, που σα ‘’χαλί’’ συνεχίζει και στον τοίχο, τονίζοντας την κατακόρυφη διάσταση. Τα έπιπλα επιλέχθηκαν όλα σε vintage γραμμές ενώ στον επάνω όροφο η Joanna Burtenshaw επιμελήθηκε καλλιτεχνικά έναν τοίχο, απεικονίζοντας σχηματικά τη διαδικασία παρασκευής ζυμαρικών.

Αρχιτεκτονική μελέτη: k-studio
Τοποθεσία: Κολωνάκι, Αθήνα
Χρόνος κατασκευής: 2011

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατάστημα τροφίμων σε διατηρητέο κτίριο στην Αθήνα

Κατάστημα τροφίμων σε διατηρητέο κτίριο στην Αθήνα

Στην καρδιά της Αθήνας επί της οδού Μητροπόλεως, ένα Ιστορικό Διατηρητέο Κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Β. Τσαγρή, που αποτελεί σημαντικό δείγμα της μεταβατικής περιόδου της αρχιτεκτονικής από τον ύστερο νεοκλασικισμό…
Καφέ στην παραλία του Βόλου

Καφέ στην παραλία του Βόλου

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή στην ανατολική παραλία του Βόλου, ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος, μελετήθηκε και κατασκευάσθηκε ένα μικρό καφέ – αναψυκτήριο. Ο χώρος έχει εξαιρετική θέα προς το λιμάνι,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.