Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα μελέτης κλήθηκε να ανακαινίσει τους χώρους του εστιατορίου και του μπαρ του Clochard, μετά το ριζικό ανασχεδιασμό του χώρου που είχε υλοποιήσει το 2007. Οι μελετητές έθεσαν ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικείου κελύφους, διατηρώντας το ύφος και την υψηλή ποιότητά του, αλλά "ανανεώνοντας" την αισθητική των χώρων, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα, πιο σύγχρονη και νεανική ταυτότητα.
Η νέα επέμβαση στο χώρο, μετά την αρχική επέμβαση του 2007, αξιοποίησε στοιχεία της προηγούμενης, εμπνεόμενη από αυτά. Το μοτίβο του παλαιού βενετσιάνικου φωτιστικού που δέσποζε στο χώρο αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη νέα επέμβαση, δημιουργώντας ένα ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ παλαιών σχεδιαστικών προτύπων με τη σύγχρονη τεχνολογία. Το ίδιο παραμετρικό μοτίβο χρησιμοποιήθηκε και ως γραφιστικό μοτίβο για τα σουπλά και τους καταλόγους.
Η ανακαίνιση περιλάμβανε τις παρακάτω επεμβάσεις:
• Στον κεντρικό χώρο ανακατασκευάστηκε η οροφή και η μία πλαϊνή πλευρά του χαμηλοτάβανου τμήματος του εστιατορίου, σε μια προσπάθεια να τονιστεί το παιχνίδι του φωτισμού και να προσελκύσει τον κόσμο στο βάθος του μαγαζιού. Μεταλλικές διάτρητες επιφάνειες, αποτέλεσμα παραμετρικού σχεδιασμού, δημιουργούν μια πρωτότυπη επιφάνεια που αναδεικνύεται φωτίζοντας μέσω των διαφορετικής διαμέτρου οπών το χώρο.
• Ο χώρος του μπαρ έγινε ένα πιο διακριτό και σημαίνον στοιχείο στο χώρο, προσφέροντας με το σχήμα του και την επέκταση της μετέωρης γωνιάς του, τη δυνατότητα σερβιρίσματος ακόμα και φαγητού.
• Στις εσοχές που δημιουργήθηκαν στην πλάτη του μπαρ, οργανώθηκαν κλειστοί και ανοικτοί χώροι για αποθήκευση ποτηριών και μπουκαλιών.
• Απέναντι από το μπαρ, δημιουργήθηκε μια "κόγχη" περιτριγυρισμένη από ασύμμετρες ξύλινες περσίδες, προσφέροντας μια πιο ιδιωτική γωνιά στο χώρο. Στον τοίχο τοποθετήθηκε ένας καθρέπτης, αντίκα μεγάλων διαστάσεων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται από κάθε σημείο της κόγχης η οπτική επαφή με το μπαρ. Στον παρακείμενο τοίχο είναι αναρτημένα δύο επίτοιχα φωτιστικά, της ίδιας τεχνοτροπίας με το κεντρικό φωτιστικό.
• Η εσοχή στο βάθος του χώρου, επενδύθηκε με γυαλί αμμοβολής που λειτουργεί ως φωτιστικό σώμα, φωτίζοντας έμμεσα τα μπουκάλια και αναβαθμίζοντας όλη την περιοχή του μπαρ.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χώρο έχουν επιλεχθεί προσεκτικά για την υψηλή τους ποιότητα. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με ξύλινες επενδύσεις ή επιφάνειες πατητής τσιμεντοκονίας από κουρασάνι. Για την ενίσχυση του φωτισμού, τμήματα του εσωτερικού χώρου καλύφθηκαν με φωτιζόμενες επιφάνειες αμμοβολής. Η μονολιθική βάση του μπαρ επενδύθηκε με γκρι λακαριστά πετάσματα, που έχουν περιμετρικά, έμμεσο φωτισμό.
Το αποτέλεσμα είναι ένα φιλικό και ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον γαστριμαργικής απόλαυσης, με καθαρότητα στις φόρμες και λιτότητα στη χρήση χρωμάτων και υλικών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες Α.Ε.
Τοποθεσία: Προξένου Κορομηλά 4, Θεσσαλονίκη
Σύνολο επιφανειών: 214 m² 
Χρόνος κατασκευής: 2014
Φωτογραφίες: Κώστας Αμοιρίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αρτοζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

Αρτοζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

Στo πλαίσιo της ανακαίνισης  χώρων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Καραλάζος επιμελήθηκε την ανακαίνιση ενός από τα πιο φημισμένα και ιστορικά αρτοζαχαροπλαστεία της πόλης στη γωνία της…
Κλινική

Κλινική "Smalto Dental Clinic" στη Λευκωσία

Το κτίριο Σμάλτο αντιπροσωπεύει ένα κατώφλι μεταξύ του κτισμένου και του φυσικού περιβάλλοντος. Αμφισβητεί τις έννοιες των ορίων, ειδικά του τι είναι ιδιωτικό και τι είναι δημόσιο, στη διχασμένη πόλη…
''Vet ID'', κτηνιατρικό κέντρο στο Νέο Ηράκλειο

''Vet ID'', κτηνιατρικό κέντρο στο Νέο Ηράκλειο

Το έργο Vet- ID αφορά στο σχεδιασμό ενός κτηνιατρικού κέντρου στο Νέο Ηράκλειο, στο ισόγειο ενός κτίσματος του ‘73. Στόχος του πρότζεκτ ήταν η αναθεώρηση του αρχιτεκτονικού ύφους των χώρων…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.