Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα μελέτης κλήθηκε να ανακαινίσει τους χώρους του εστιατορίου και του μπαρ του Clochard, μετά το ριζικό ανασχεδιασμό του χώρου που είχε υλοποιήσει το 2007. Οι μελετητές έθεσαν ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικείου κελύφους, διατηρώντας το ύφος και την υψηλή ποιότητά του, αλλά "ανανεώνοντας" την αισθητική των χώρων, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα, πιο σύγχρονη και νεανική ταυτότητα.
Η νέα επέμβαση στο χώρο, μετά την αρχική επέμβαση του 2007, αξιοποίησε στοιχεία της προηγούμενης, εμπνεόμενη από αυτά. Το μοτίβο του παλαιού βενετσιάνικου φωτιστικού που δέσποζε στο χώρο αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη νέα επέμβαση, δημιουργώντας ένα ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ παλαιών σχεδιαστικών προτύπων με τη σύγχρονη τεχνολογία. Το ίδιο παραμετρικό μοτίβο χρησιμοποιήθηκε και ως γραφιστικό μοτίβο για τα σουπλά και τους καταλόγους.
Η ανακαίνιση περιλάμβανε τις παρακάτω επεμβάσεις:
• Στον κεντρικό χώρο ανακατασκευάστηκε η οροφή και η μία πλαϊνή πλευρά του χαμηλοτάβανου τμήματος του εστιατορίου, σε μια προσπάθεια να τονιστεί το παιχνίδι του φωτισμού και να προσελκύσει τον κόσμο στο βάθος του μαγαζιού. Μεταλλικές διάτρητες επιφάνειες, αποτέλεσμα παραμετρικού σχεδιασμού, δημιουργούν μια πρωτότυπη επιφάνεια που αναδεικνύεται φωτίζοντας μέσω των διαφορετικής διαμέτρου οπών το χώρο.
• Ο χώρος του μπαρ έγινε ένα πιο διακριτό και σημαίνον στοιχείο στο χώρο, προσφέροντας με το σχήμα του και την επέκταση της μετέωρης γωνιάς του, τη δυνατότητα σερβιρίσματος ακόμα και φαγητού.
• Στις εσοχές που δημιουργήθηκαν στην πλάτη του μπαρ, οργανώθηκαν κλειστοί και ανοικτοί χώροι για αποθήκευση ποτηριών και μπουκαλιών.
• Απέναντι από το μπαρ, δημιουργήθηκε μια "κόγχη" περιτριγυρισμένη από ασύμμετρες ξύλινες περσίδες, προσφέροντας μια πιο ιδιωτική γωνιά στο χώρο. Στον τοίχο τοποθετήθηκε ένας καθρέπτης, αντίκα μεγάλων διαστάσεων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται από κάθε σημείο της κόγχης η οπτική επαφή με το μπαρ. Στον παρακείμενο τοίχο είναι αναρτημένα δύο επίτοιχα φωτιστικά, της ίδιας τεχνοτροπίας με το κεντρικό φωτιστικό.
• Η εσοχή στο βάθος του χώρου, επενδύθηκε με γυαλί αμμοβολής που λειτουργεί ως φωτιστικό σώμα, φωτίζοντας έμμεσα τα μπουκάλια και αναβαθμίζοντας όλη την περιοχή του μπαρ.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χώρο έχουν επιλεχθεί προσεκτικά για την υψηλή τους ποιότητα. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με ξύλινες επενδύσεις ή επιφάνειες πατητής τσιμεντοκονίας από κουρασάνι. Για την ενίσχυση του φωτισμού, τμήματα του εσωτερικού χώρου καλύφθηκαν με φωτιζόμενες επιφάνειες αμμοβολής. Η μονολιθική βάση του μπαρ επενδύθηκε με γκρι λακαριστά πετάσματα, που έχουν περιμετρικά, έμμεσο φωτισμό.
Το αποτέλεσμα είναι ένα φιλικό και ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον γαστριμαργικής απόλαυσης, με καθαρότητα στις φόρμες και λιτότητα στη χρήση χρωμάτων και υλικών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες Α.Ε.
Τοποθεσία: Προξένου Κορομηλά 4, Θεσσαλονίκη
Σύνολο επιφανειών: 214 m² 
Χρόνος κατασκευής: 2014
Φωτογραφίες: Κώστας Αμοιρίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Χώροι γραφείων σε ανοιχτή διάταξη  σε διαφημιστική εταιρεία  στην Αθήνα

Χώροι γραφείων σε ανοιχτή διάταξη σε διαφημιστική εταιρεία στην Αθήνα

Πρόκειται για τους χώρους γραφείων της διαφημιστικής εταιρείας Isobar-iProspect στο "The HUB events" στην Αθήνα.Η εταιρεία, η οποία σήμερα απασχολεί περισσότερα από εβδομήντα άτομα, λειτουργεί σε χώρο γραφείων ανοικτής διάταξης…
Β-Hub Αθήνα

Β-Hub Αθήνα

Μετατρέπουμε ένα ισόγειο κατάστημα με πατάρι και γυάλινη γωνιακή πρόσοψη στην Λεωφόρο Συγγρού σε κέντρο υποδοχής και εκπαίδευσης οδηγών συμβεβλημένων με εταιρία ηλεκτρονικής εφαρμογής για ταξί. Στο ισόγειο οι διαφορετικές…
Υπόγεια Αίθουσας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Υπόγεια Αίθουσας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό και στην επίβλεψη κατασκευής της αίθουσας τέχνης της "Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης – Φ.Α.Α.Θ."Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του Μεγάρου της Αδελφότητας, ο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.