Εστιατόριο γρήγορης εξυπηρέτησης στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Το κτίσμα προϋπήρχε και λειτουργούσε σε αυτό ανάλογη επιχείρηση. Για να χρησιμοποιηθεί από τη νέα διεύθυνση, χρειάστηκε να κατεδαφιστούν όλες οι παλαιές κατασκευές, μέχρι να αποκαλυφθεί ο φέρων οργανισμός.
Μεγάλο μέρος της επέμβασης είχε ως σκοπό τη δημιουργία υπαίθριου χώρου. Ένα τμήμα του χώρου αυτού λειτουργεί στους εξώστες ως προέκταση του εσωτερικού χώρου, στη δυτική και βορινή πλευρά του κτιρίου. Ένα άλλο τμήμα διαμορφώνεται σε επιμήκη πλατφόρμα, σε ενδιάμεση στάθμη μεταξύ του περιβάλλοντος χώρου και του υπερυψωμένου ισογείου καταστήματος. Ο χώρος σκιάζεται με πέργκολα κατασκευασμένη από σύνθετη ξυλεία και περιστρεφόμενες περσίδες αλουμινίου.
Η μορφολογία του κτιρίου καθορίστηκε από τη χρήση και τη θέση του επάνω στον άξονα της Εθνικής Οδού. Η επιδερμίδα -μεμβράνη που έντυσε το τυπικά ορθογωνικό περίγραμμα έδωσε το ζητούμενο αποτέλεσμα. Η επιδερμίδα αυτή κατασκευάστηκε από διάτρητα φύλλα αλουμινίου πάχους 2 mm (6/16) προσαρτημένα σε φέροντα γαλβανισμένο μεταλλικό σκελετό. Η διαφάνεια και η υφή του υλικού προσδίδουν διαφορετική διάσταση στην κτιριακή μάζα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με την ποιότητα του φωτός και τη γωνία πρόσπτωσής του.
Η σηματοδότηση ενός κτιρίου αυτής της χρήσης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της υπόστασής του. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης αλυσίδας είναι καθοριστικός ο ρόλος που παίζει ο λογότυπος στην ανάδειξη, προβολή και ενημέρωση του καθημερινού ταξιδιώτη της Εθνικής Οδού. Έτσι η παρουσία, το μέγεθος και η θέση των επιγραφών αποτέλεσε βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.
Η σύνθεση υφαίνεται γύρω από τη νοητή γραμμή, την παράλληλη με τον άξονα της Εθνικής Οδού και ταυτόχρονα με τον άξονα της κίνησης. Δεν υπάρχουν κατακόρυφα στοιχεία που να θέλουν να το αγκυρώσουν στη γη, αντίθετα η νοητή οριζόντια γραμμή υποδηλώνει τη δύναμη της κίνησης που το τραβά και θέλει να το σπάσει, μακραίνοντάς το στο άπειρο.
Προσπαθεί να αναμετρηθεί με την ακαμψία της οικοδομικής ύλης.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Β. Τριανταφύλλου, αρχιτέκτων
Στατική μελέτη: Κ. Κατσάρης, πολιτικός μηχ. Τ.Ε.
Η/Μ μελέτη: Κ. Μαλαβάζος, μηχανολόγος μηχ.
Επίβλεψη: Σ. Νοταρίδης, αρχιτέκτων/Τεχνική Υπηρεσία GOODY’S
Ιδιοκτήτης: GOODY’S - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΜΑΛΙΑΚΟΥ Α.Ε.
Εμβαδό κτιρίου: 400 m²
Χρόνος μελέτης: 2001
Χρόνος κατασκευής έργου: 2003 - 2004
Φωτογραφίες: N. Στεφανής - B. Tριανταφύλλου

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εμπορικό κέντρο

Εμπορικό κέντρο "RIVERWEST" στη Λεωφόρο Κηφισού

Το έργο βρίσκεται στην περιοχή του Ελαιώνα, στο Δήμο Αιγάλεω, στα δυτικά της εγκιβωτισμένης κοίτης του ποταμού Κηφισού, που έδωσε και το όνομά του στο συγκρότημα. Στο οικόπεδο έκτασης 59.500 m2 και…

"SCORPIOS",Beach Club & Restaurant

Ο Σκορπιός περιλαμβάνει ένα εσωτερικό μπαρ και lounge, υπαίθριο εστιατόριο, εκτενείς εγκαταστάσεις και χώρους. Σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Michael Schickinger και την διακοσμήτρια Annabell Kutucu,οι αρχιτέκτονες έψαξαν για…
Υπόγεια Αίθουσας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Υπόγεια Αίθουσας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό και στην επίβλεψη κατασκευής της αίθουσας τέχνης της "Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης – Φ.Α.Α.Θ."Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του Μεγάρου της Αδελφότητας, ο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.