Εμπορικό & Ψυχαγωγικό Κέντρο “The Mall Athens”

Το κέντρο έχει συνολική επιφάνεια εμπορικής εκμετάλλευσης 60.000 m² που διαχωρίζεται σε 4 επίπεδα και διαθέτει 220 καταστήματα, με 2.500 εργαζόμενους και 2.070 θέσεις στάθμευσης. Στους τρεις πρώτους ορόφους βρίσκονται εμπορικά καταστήματα όλων των ειδών και στο τελευταίο επίπεδο φιλοξενούνται λειτουργίες αναψυχής, όπως κινηματογράφοι, μπόουλινγκ, εστιατόρια, καφετέριες, εστιατόρια ταχυφαγίας.
Το κτίριο να διατρέχεται από φαρδείς άνετους διαδρόμους (ελάχιστου πλάτους 8 m) - βουλεβάρτα, διακοσμημένα από συστάδες κολονών και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία, έτσι ώστε να αναπαράγεται στον πεζό επισκέπτη η αίσθηση ότι κινείται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εμπορικό δρόμο. Η είσοδος, οι διάδρομοι κυκλοφορίας πεζών, οι πλατείες στις 4 γωνίες κάθε ορόφου, οι κυλιόμενες σκάλες επικοινωνίας των επιπέδων και ιδίως το νότιο δώμα που αποτελεί ένα τεράστιο μπαλκόνι με θέα στο Ο.Α.Κ.Α. και στα Τουρκοβούνια, διακοσμημένο με μεταλλικά τόξα (αναφορά στη στοά πεζών του Καλατράβα), είναι σχεδιασμένα ως ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ως ένα δίκτυο κοινόχρηστων χώρων που αποδίδονται στους πεζούς χρήστες του κέντρου. Τα υλικά που δεσπόζουν στους χώρους αυτούς, είναι το ξύλο στα μέτωπα, ο ανοξείδωτος χάλυβας, το μέταλλο και το γυαλί στις παραστάδες, στις κολόνες, και στις αντηρίδες. Τα ύψη των κοινόχρηστων χώρων, που ξεπερνούν τα 20 m, επιτρέπουν μια καθετότητα στο ανάπτυγμα της θέας, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει συνολική κάθετη ματιά στους ορόφους και κυρίως οι χώροι να προσφέρουν άνεση και μια ευχάριστη “ανάσα”. Οι ελεύθεροι εσωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι σχεδιάστηκαν ως ανοικτοί. Στεγάζονται από ένα νέο πολυκαρβονικό υλικό, το ETFE, που καλύπτει τους χώρους κυκλοφορίας και εστίασης σε μεγάλο ύψος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται φυσικός φωτεισμός και να εξασφαλίζεται η άνεση του μεγάλου εσωτερικού ύψους.Την αίσθηση αυτή βοηθά η κλιμακωτή διάταξη των επιπέδων, έτσι ώστε με διαδοχικές υποχωρήσεις των στεγασμένων χώρων ανά επίπεδο, από κάθε όροφο να υπάρχει οπτική επαφή όλων των προσβάσιμων σημείων. Παρά τη μεγάλη δόμηση, το κτίριο διαιρείται σε 4 περιοχές, διαδρομές από τους κοινόχρηστους χώρους, έτσι ώστε ο χρήστης να αντιλαμβάνεται και να προσλαμβάνει την εικόνα μέρους του κτιρίου. 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Κοινοπραξία ERGOTEX Ε.Π.Ε. - Σπύρος Τσαγκαράτος
Στατική μελέτη: Α. Αλεξόπουλος
H/M μελέτη: ΤΕΚΕΜ Ε.Π.Ε.
Συνεργάτες: Αρχιτεκτονικά: M. Ποτηριάδης, Σ. Βουτσαράς, Αρχιτέκτονες, Α. Θεολογίτης, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος, Γ. Τσώμος, Αρχιτέκτων - Στατικά: Η. Τσιώνης, Πολιτικός Μηχ.
Η/Μ: Δ. Ζιώγος, Μηχανολόγος Μηχ.
Kατασκευή: ΜΟΧΛΟΣ Α.Τ.Ε. - J & P ΑΒΑΞ Α.Τ.Ε.
Iδιοκτήτης: LAMDA OLYMPIA VILLAGE S.A.
Tοποθεσία: Ανδρέα Παπανδρέου 35, Άγιος Θωμάς, Μαρούσι
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 70.240 m² και 2.070 θέσεις στάθμευσης σε 3 υπόγεια
Xρόνος μελέτης: 2001 - 2005
Xρόνος κατασκευής: 2001 - 2005
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Χαρτοπωλείο στο Βερολίνο

Χαρτοπωλείο στο Βερολίνο

Πρόκειται για ένα κατάστημα με γιαπωνέζικα χαρτιά και αντικείμενα χαρτιού. Αποτελεί την επέκταση ενός υφιστάμενου καταστήματος με είδη γραφικής ύλης και χαρτικών στον ίδιο δρόμο αλλά σε άλλο κέλυφος, στην…
Κατασκευή πλατείας και υπόγειου σταθμού στάθμευσης στην Κηφισιά

Κατασκευή πλατείας και υπόγειου σταθμού στάθμευσης στην Κηφισιά

Η μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας "Πλατάνου" στην Κηφισιά και του υπόγειου χώρου στάθμευσης προέκυψε μετά από διαγωνισμό που προκηρύχτηκε το 2009. Νικητής του διαγωνισμού ανακηρύχτηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCH -…
Διαμόρφωση χώρου γραφείου

Διαμόρφωση χώρου γραφείου "GLASS OFFICE"

Ζητούμενο της μελέτης ήταν η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση ενός γραφείου με κυρίαρχο στοιχείο τα μεγάλα συνεχή ανοίγματα. Το "glass office", επιφάνειας 32 m², βρίσκεται στον τρίτο όροφο μιας γωνιακής…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.