Εμπορικό κέντρο "RIVERWEST" στη Λεωφόρο Κηφισού

Το έργο βρίσκεται στην περιοχή του Ελαιώνα, στο Δήμο Αιγάλεω, στα δυτικά της εγκιβωτισμένης κοίτης του ποταμού Κηφισού, που έδωσε και το όνομά του στο συγκρότημα. Στο οικόπεδο έκτασης 59.500 m2 και ιδιοκτησίας των εταιρειών "ΒΙΟΧΑΛΚΟ / ΜΕΤΕΜ", αναπτύσσονται δύο διακεκριμένα κτίρια, το εμπορικό κέντρο με διάφορα καταστήματα και εξυπηρετήσεις και το κτίριο που στεγάζει αποκλειστικά το κατάστημα της ΙΚΕΑ. Τα δύο κτίρια ενοποιούνται στο υπόγειο σε τρία επίπεδα συνολικής επιφάνειας 65.000 m2 με χώρο στάθμευσης για 3.500 οχήματα και Η/Μ χώρους. 

Μορφολογία και ανάπτυξη των χώρων
Η διάταξη και χωροθέτηση των όγκων του συγκροτήματος καθορίστηκε κατά πολύ από τους όρους δόμησης της περιοχής του Ελαιώνα, που επέβαλλαν χαμηλότερο συντελεστή δόμησης και ποσοστό κάλυψης από τα επικρατούντα στην περιοχή, καθώς και από τη δέσμευση από τη Δ.Ε.Η., λόγω της ύπαρξης πυλώνων, μεγάλου τμήματος στα βόρεια, που παραμένει ανοικτός χώρος πρασίνου. Το κτίριο του εμπορικού κέντρου βρίσκεται στο νότιο τμήμα του οικοπέδου. Αποτελείται από έναν ορθογώνιο όγκο, που στο εσωτερικό του σχηματίζεται ένα αίθριο ελλειψοειδούς κάτοψης και επιφάνειας 1.500 m2. Περιφερειακά στο αίθριο, και στα τρία επίπεδα, δημιουργούνται ανοικτοί χώροι κυκλοφορίας. Μ' αυτήν τη διάταξη αφενός προσφέρεται φυσικός φωτισμός και αερισμός σε όλο το κτίριο, αφετέρου δημιουργείται ένας χώρος με δημόσιο χαρακτήρα για συνεύρεση κόσμου και εκδηλώσεις, και εύκολο προσανατολισμό. Μέσα σ' αυτό το χώρο βρίσκεται το κύριο σύστημα κυκλοφορίας που αποτελείται από πανοραμικούς ανελκυστήρες και κυλιόμενους διαδρόμους που διασταυρώνονται. Οι κύριοι χώροι του κτιρίου αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι συνεπίπεδο με το πρώτο υπόγειο και έχει απευθείας είσοδο από το χώρο στάθμευσης και από το χώρο παραλαβής της ΙΚΕΑ. Έχει επιφάνεια 6.850m2. Το δεύτερο, επιφανείας 6.650m2 είναι ισόγειο με δυνατότητα εισόδου και από το επίπεδο του περιβάλλοντος χώρου. Τέλος, ο όροφος, επιφανείας 6.100 m2, συγκεντρώνει κυρίως τις χρήσεις εστίασης, εκμεταλλευόμενος και τη θέα του Λυκαβηττού.

Κατασκευή του κτιρίου
Το κτίριο έχει κατασκευασθεί από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι όψεις είναι επενδεδυμένες με φύλλα αλουμινίου τύπου ENF. Στην πρόσοψη δημιουργείται ένα άνοιγμα μεγάλης κλίμακας που ενοποιεί το δημόσιο με τον εσωτερικό χώρο. Τα δάπεδα των κοινόχρηστων χώρων έχουν επιστρωθεί με πλάκες τεχνητού γρανίτη σε ακανόνιστα σχέδια. Οι όψεις των καταστημάτων ακολουθούν μία κοινή σχεδιαστική λογική με υαλοπετάσματα. Οι ψευδοροφές είναι συνεχείς ηχοαπορροφητικές από διάτρητη γυψοσανίδα. Στο αίθριο χρησιμοποιούνται στοιχεία ειδικών κατασκευών και φωτισμού που προσδίδουν ένα δυναμικό πρόσχαρο χαρακτήρα, όπως το "δάσος" από φωτιστικούς ιστούς, ο καταρράκτης που σχηματίζει γράμματα και σύμβολα, οι κινούμενες φωτεινές επιγραφές κτλ.

Κυκλοφοριακή διάταξη
Η επίλυση της κυκλοφοριακής διάταξης του έργου είναι ιδιαίτερα σύνθετη, καθώς επιλύει την ανάγκη απρόσκοπτης εισόδου / εξόδου και εσωτερικής κυκλοφορίας 3.500 οχημάτων, σε τρία επίπεδα, τη σύνδεση με τον ιδιαίτερα επιβαρυμένο κυκλοφοριακά άξονα της λεωφόρου, καθώς και τη δυνατότητα απρόσκοπτης τροφοδοσίας των καταστημάτων στο επίπεδο του ισογείου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Παρουσίαση: ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ν. ΤΟΜΠΑΖΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Φωτογραφίες: AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΙCONSTUDIO

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ν. ΤΟΜΠΑΖΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Aρχιτέκτων έργου:  Α. Ν. Τομπάζης
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Ν. Βρατσάνος
Yπεύθυνη μελέτης εφαρμογής: Μ. Ευθυμίου
ΜΕΛΕΤΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ: ΦΟΡΕΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ - Γ. Λάμπρου και Σία
Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: ΛΔΚ - Σύμβουλοι Τεχνικών και Αναπτυξιακών Έργων
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Καθηγητής Μ. Σανταμούρης, Κ. Παύλου
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ:  ΔΡΟΜΟΣ Σύμβουλοι Μελετητές
ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ: Π. Πατρικάς (κτίριο ΙΚΕΑ)
ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Γ.Φατσέας (κτίριο RIVERWEST)
ΜΕΛΕΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ: Γ.Βάνης
ΜΕΛΕΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗΣ: A.Dufourg (κτίριο RIVERWEST)
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: ΑΚΤΩΡ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ: STEELMET

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατάστημα στην Αθήνα

Κατάστημα στην Αθήνα

Το κατάστημα ανδρικής και γυναικείας ένδυσης "eleven souls" βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη, πίσω από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Tο σχεδιασμό του μικρού αυτού χώρου επηρέασαν τόσο ο χαρακτήρας της…
Lobby Design - Διαμόρφωση χώρου υποδοχής σε ναυτιλιακή εταιρεία

Lobby Design - Διαμόρφωση χώρου υποδοχής σε ναυτιλιακή εταιρεία

Η πρόθεση να δοθεί σημειολογική διάσταση στην αρχιτεκτονική ιδέα μιας κατασκευής, που εξυπηρετεί το χώρο υποδοχής μιας ναυτιλιακής εταιρείας, αποτυπώνεται στην εφαρμογή της μελέτης που παρουσιάζεται. Η ταυτότητα του χώρου…
Κτίρια καταστημάτων Notos Galleries Home

Κτίρια καταστημάτων Notos Galleries Home

Το Συγκρότημα στεγάζεται σε δύο οκταόροφα κτίρια, κατασκευής 1958-1960 (προς την πλευρά της οδού Σοφοκλέους) και σε δύο διατηρητέα κτίρια (προς την Πλατεία Κοτζιά).Οι κυριότερες επεμβάσεις στα Κτίρια είναι η…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.