Ελαιουργείο στην Πύλο

Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται σε μια ημιορεινή αγροτική έκταση της Πύλου, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και αμπελώνες. Ζητούμενο πρόγραμμα από τους εργοδότες υπήρξε ο σχεδιασμός ενός κτιρίου, που θα στεγάσει τις ανάγκες μιας σύγχρονης μονάδας παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιόλαδου και μιας αντίστοιχης μονάδας βρώσιμης ελιάς. Βασική παράμετρος υπήρξε το κτίριο να μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο οικονομικό κόστος.
Η κεντρική ιδέα του κτιρίου έρχεται να ερμηνεύσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου. Ένα τεθλασμένο στέγαστρο στο χρώμα των φύλλων της ελιάς που παραπέμπει στην κορυφογραμμή των ελαιώνων και μια "βάση" από κόκκινα ορθόκενα τούβλα που προσομοιάζουν στο χαρακτηριστικό χρώμα του εδάφους της περιοχής.
Κύρια συνθετική δομή υπήρξε η οργάνωση της κάτοψης του κτιρίου βάσει τριών διακριτών ζωνών, που θα στεγάζουν αντίστοιχες λειτουργίες, τη μονάδα βρώσιμης ελιάς στη βόρεια πλευρά, τη μονάδα ελαιόλαδου στη νότια και μια ζώνη με χώρους αποθήκευσης και συσκευασίας των προϊόντων, καθώς και χώρους για κοινό και γραφεία στο κέντρο. Η προσέγγιση του κτιρίου, τόσο για το κοινό και τους εργαζόμενους όσο και για την προς επεξεργασία πρώτη ύλη, την ελιά, γίνεται από τη δυτική πλευρά και τα έτοιμα προϊόντα αποθηκεύονται και κατόπιν διανέμονται από την ανατολική πλευρά του κτιρίου. Αυτή η οργάνωση του κτιρίου σε τρεις διακριτές διαμήκεις ζώνες, που λειτουργούν προς μια φορά, ανταποκρίνεται στο βιομηχανικό χαρακτήρα του κτιρίου βάσει του σχεδιαστικού και αντιληπτικού πρότυπου της "γραμμής παραγωγής", ενώ παράλληλα εξυπηρετούν με το βέλτιστο τρόπο τις προδιαγραφές που ορίζουν οι σύγχρονοι κανόνες υγιεινής στην παραγωγή τροφίμων.
Η κατασκευή του κτιρίου είναι μεταλλική με φέροντα μεταλλικά στοιχεία και στοιχεία πλήρωσης από πετάσματα βιομηχανικού τύπου, έτσι ώστε το κτίριο να είναι δυνατόν να κατασκευαστεί σε σύντομο χρόνο και με περιορισμένο κόστος. Οι κατακόρυφοι διάτρητοι τοίχοι της νότιας και της βόρειας όψης σε συνδυασμό με τους σε μικρή απόσταση τοίχους πλήρωσης του κτιρίου λειτουργούν ως όψη διπλού κελύφους, σκιάζοντας από τον έντονο νότιο ήλιο και ελέγχοντας το βόρειο άνεμο. Συμβάλλουν μ' αυτό τον τρόπο στη θερμική συμπεριφορά του κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτρης Θωμόπουλος
Στατική μελέτη: Ολυμπία Κούκουνα
Επίβλεψη: Δημήτρης Θωμόπουλος
Συνεργάτες: Νικολέττα Κανέλλου, Μαρία Χριστοφή
Ιδιοκτήτης: AGRO.POLY
Τοποθεσία: Παπούλια, Πύλος Μεσσηνίας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 785 m²
Χρόνος μελέτης: 2013
Χρόνος κατασκευής: 2014
Φωτογραφίες: Φώτης Μηλιώνης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο παραγωγής και γραφείων με ενεργειακό σχεδιασμό

Κτίριο παραγωγής και γραφείων με ενεργειακό σχεδιασμό

To κτίριο στεγάζει τους χώρους γραφείων της εταιρείας και την παραγωγή και συσκευασία των προϊόντων της. Οι νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης BREEAM στην κατηγορία “very good”. Eπεκτείνεται σε πέντε…
Ιχθυοπωλείο

Ιχθυοπωλείο "Πσαράς" στη Θεσσαλονίκη

Το κατάστημα "πσαράς" είναι ένα μικρό ιχθυοπωλείο σε μια παλιά, παραδοσιακή, ανοιχτή αγορά τροφίμων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Οι λειτουργικές απαιτήσεις του καταστήματος ήταν σχετικά απλές. Η κάτοψη οργανώθηκε σε δύο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.