Διαμόρφωση αρχιτεκτονικού γραφείου στην Ηγουμενίτσα

Ο VR Studio είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο των VR ARCHITECTS στην Ηγουμενίτσα. Βρίσκεται στον τελευταίο όροφο τετραώροφου κτιρίου που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ‘80 επί της παραλιακής οδού με θέα το Ιόνιο Πέλαγος.
Τα βασικά ζητήματα της μελέτης ήταν από την μία η δημιουργία ενός κομψού και εκλεπτυσμένου χώρου, έτσι ώστε η ομάδα να συνυπάρχει σε ένα περιβάλλον ζεστό και οικείο και από την άλλη η σχεδιαστική προσέγγιση, η επιλογή και η χρήση υλικών να αποτελεί πηγή έμπνευσης των πελατών.
Λόγω παλαιότητας του κτιρίου, βασική προτεραιότητα της ανακαίνισης ήταν η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του γραφείου. Αυτό περιλάμβανε την εσωτερική μόνωση της εξωτερικής οπτοπλινθοδομής και την αντικατάσταση κουφωμάτων διπλής υάλωσης για το καλύτερο θερμομονωτικό αποτέλεσμα.
Η δομή του εσωτερικού χώρου και η χωροθέτηση των χρήσεων ορίστηκε από τη θέση των υαλοπινάκων και από την κύρια είσοδο, η οποία αποτελεί την κατάληξη ενός μακροσκελούς διαδρόμου που έχει ως αφετηρία το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Ο χώρος αναπτύσσεται σε ανοιχτή διάταξη και διαμορφώνεται από τα γραφεία, το χώρο υποδοχής, την κουζίνα και το λουτρό. Ένα συρόμενο γυάλινο πέτασμα ενισχύει το διάχυτο φυσικό φωτισμό και την άπλετη θέα προς τη θάλασσα.
Στο δάπεδο έχουν τοποθετηθεί πλακάκια 1000 × 1000 × 3,5 (mm), ενώ ο τοίχος και η κεντρική πόρτα έχουν επενδυθεί με ξύλο δρυός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οπτική συνέχεια. Όλα τα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες του γραφείου, συνδυάζοντας φυσικά υλικά με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος υψηλής αισθητικής και εργονομίας.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Βανέσσα Ρίζου - vr architects
Tοποθεσία: Ηγουμενίτσα
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 50 m2
Χρόνος μελέτης: 2015
Xρόνος κατασκευής: 2015
Παρουσίαση: Βανέσσα Ρίζου
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαλαμίδης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εργοστάσιο στο Κρυονέρι Αττικής

Εργοστάσιο στο Κρυονέρι Αττικής

Oι κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης WÜRTH HELLAS AEBE βρίσκονται στο 28ο χλμ. της εθνικής οδού Aθηνών - Λαμίας, στον κόμβο του Kρυονερίου.H γενική ογκομετρική μορφή του συγκροτήματος καθορίζεται από τρεις…
Κτίριο έκθεσης αυτοκινήτων

Κτίριο έκθεσης αυτοκινήτων

Έπειτα από τον οραματισμό για την δημιουργία ενός κτιρίου – τοπόσημο – για την περιοχή, το επόμενο βήμα ήταν η ανάθεση μιας ολοκληρωμένης μελέτης σε μια ομάδα ανθρώπων με πολύχρονη…

"Ένα σκουριασμένο δωμάτιο" κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα

Ο οίκος κοσμημάτων "Μαραθιανάκης" έχει μια πορεία 60 ετών στο χώρο της κοσμηματοτεχνίας, εξελίσσοντας σταθερά τόσο το αρχαίο ελληνικό, όσο και το βυζαντινό κόσμημα, ανταποκρινόμενος παράλληλα στις νέες απαιτήσεις.Η Στοά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.