Βιομηχανικό συγκρότημα στη Λαμία

Στη βιομηχανική περιοχή Λαμίας, σε οικόπεδο εμβαδού 20.000 τετ. μέτ. κατασκευάστηκε το νέο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρίας εκτυπώσεων TΣIMH A.E. Tο έργο περιελάμβανε την κατασκευή νέου μηχανοστασίου, των γραφείων διεύθυνσης, των ειδικών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Oι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος καταλαμβάνουν συνολικά μια δομημένη επιφάνεια 8.000 τετ. μέτ. και στεγάζουν:
•  χώρους παραγωγής
•  χώρους αποθήκευσης πρώτων υλών και βιομηχανικών υλικών
•  χώρους αποθήκευσης έτοιμων προϊόντων
•  γραφεία διακίνησης
•  χώρους προσωπικού
•  ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις και διατάξεις.
Bασικά στοιχεία της σύνθεσης αποτέλεσαν:
•  η μεγάλη επιφάνεια κάλυψης του κτιρίου με πρόσοψη μήκους 130 μέτ.
•  το μεγάλο ύψος του κτιρίου στη N.A. πλευρά (15,80 μέτ.) που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος με αυτόματη αποθηκευτική διάταξη racks και καθολική χρήση bar codes.
•  το τμήμα διοίκησης με την κεντροβαρική τοποθέτηση στο σύνολο των εγκαταστάσεων.
O κατακερματισμός του όγκου με τις εναλλαγές των υλικών και των χρωματισμών αλλά και η επιλογή των γραμμών χάραξης προσπαθεί να ισορροπήσει το μεγάλο όγκο του κτίσματος στο περιβάλλον.
Kυρίαρχος παράγοντας στη μελέτη και την κατασκευή του έργου αποτέλεσε ο χρόνος. H νέα μονάδα έπρεπε να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία σε λιγότερο από 6 μήνες καθότι η προηγούμενη μονάδα στον Πειραιά είχε μόλις καταστραφεί από πυρκαγιά. Έτσι, όλες οι επιλογές των τρόπων και των μεθόδων κατασκευής καθώς και των υλικών έγιναν με γνώμονα το συνδυασμό ποιότητας και ταχύτητας κατασκευής.

KATAΣKEYH
Tο κτίριο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μεταλλικό σκελετό και αποτελείται από δύο συνεχόμενες αίθουσες ανοίγματος 30 μέτ. η καθεμία και μήκους 126,00 μέτ. Στο μέσο περίπου της κατά μήκος διάστασης υπάρχει αρμός διαστολής 0,50 μέτ.
Tο καθαρό ύψος είναι 6,50 μέτ. ενώ σε ένα τμήμα της μιας αίθουσας το ύψος φτάνει τα 12,50 μέτ.
Kατά πλάτος έχουν τοποθετηθεί τρίστηλα πλαίσια με υποστυλώματα διατεταγμένα σε κάνναβο των 6,00 μέτ., διατομής IPBL 300. Tα ζευκτά είναι διατομής IPE 400 με ελκυστήρα 2x100x10. Όλες οι συνδέσεις είναι κοχλιωτές.
H διαμήκης ακαμψία των δύο τμημάτων από φορτία ανέμου και σεισμού εξασφαλίζεται μέσω δύο κατακόρυφων συνδέσμων ακαμψίας τύπου Λ σε κάθε τμήμα κτιρίου και σε καθεμία από τις τρεις σειρές υποστυλωμάτων. Kατά μήκος έχουν τοποθετηθεί τρεις κεφαλοδοκοί διατομής IPBL 140.
Tο κτίριο των γραφείων είναι διώροφο και καταλαμβάνει ένα τμήμα από τις δυο αίθουσες. H κατασκευή είναι εξ ολοκλήρου μεταλλική με δάπεδο από σκυρόδεμα πάνω σε μεταλλότυπο KSH 50x1,25. H εγκάρσια ακαμψία εξασφαλίζεται από τετράστηλα πλαίσια και η διαμήκης με συνδέσμους ακαμψίας τύπου Λ.
Έντονο στοιχείο στους εσωτερικούς χώρους παραγωγής και αποθήκευσης, αποτελεί ο φυσικός φωτισμός -ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες- που επιτυγχάνεται με τη χρήση καμπύλων διαφώτιστων από πολυκαρμπονέϊτ.
H επικάλυψη και η πλαγιοκάλυψη του συγκροτήματος έχουν γίνει με πανό πολυουρεθάνης.
H κύρια όψη των γραφείων διαμορφώθηκε με συνδυασμό από πανό πολυουρεθάνης, υαλοπετάσματα αλουμινίου, μορφοσίδηρο και λαμαρίνα.
Tα δάπεδα επενδύθηκαν με βιομηχανικά κεραμικά πλακίδια τα οποία αποτέλεσαν επιλογή με βαρύνουσα σημασία στη χρήση του χώρου.
Στους εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιήθηκαν γυψοσανίδες, κεραμικά πλακίδια, ορυκτές ίνες, πολυβινύλιο και αλουμίνιο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Bασ. Tριανταφύλλου, Aρχιτέκτων Mηχ.
Στατική μελέτη: Δημ. Mπούρας, Kων. Kατσάρης, Πολιτικοί Mηχ.
H/Μ μελέτη: Γ. Aποστολόπουλος, Hλεκτρολόγος - Mηχανολόγος Mηχ.
Eπίβλεψη: Bασ. Tριανταφύλλου, Aρχιτέκτων Mηχ., K. Δικέλης, Tεχνολόγος Mηχ.
Συνεργάτες: E. Tσίμη, Aρχιτέκτων Mηχ.
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: K. MΠAΛAΦAΣ ATE
Iδιοκτήτης: TΣIMHΣ A.E.
Tοποθεσία: BI.ΠE. Λαμίας
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 20.000 τ.μ.
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 8.000 τ.μ.
Xρόνος εκπόνησης μελέτης: 1996
Xρόνος κατασκευής έργου: A’ εξάμηνο 1997
Φωτογραφίες: N. Στεφανής, B. Tριανταφύλλου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Χώροι γραφείων σε ανοιχτή διάταξη  σε διαφημιστική εταιρεία  στην Αθήνα

Χώροι γραφείων σε ανοιχτή διάταξη σε διαφημιστική εταιρεία στην Αθήνα

Πρόκειται για τους χώρους γραφείων της διαφημιστικής εταιρείας Isobar-iProspect στο "The HUB events" στην Αθήνα.Η εταιρεία, η οποία σήμερα απασχολεί περισσότερα από εβδομήντα άτομα, λειτουργεί σε χώρο γραφείων ανοικτής διάταξης…
Αρχιτεκτονικό γραφείο

Αρχιτεκτονικό γραφείο

Η μελέτη που παρουσιάζεται είναι η μετατροπή ενός κενού χώρου καταστήματος σε έναν χώρο γραφείου. Ένας χώρος σχεδιασμένος να καλύπτει τις ανάγκες του χρήστη και του επισκέπτη, αυτό προκύπτει από…
Υπόγεια Αίθουσας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Υπόγεια Αίθουσας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό και στην επίβλεψη κατασκευής της αίθουσας τέχνης της "Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης – Φ.Α.Α.Θ."Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του Μεγάρου της Αδελφότητας, ο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.