Ανακαίνιση αναψυκτηρίου "Πλατανάκια Natura", στη Θεσσαλονίκη

Το έργο τοποθετείται στην περιοχή του Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη.
Σε ένα φυσικό παράδεισο, στο δήμο Πανοράματος και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανάκια, ζητήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο να ανακαινίσει το παλιό αναψυκτήριο, ώστε να στεγάσει ένα χώρο εστίασης για μικρούς και μεγάλους.
Πηγή έμπνευσης, η μεγάλη κυκλική πλατεία, που θυμίζει την τυπική κεντρική πλατεία του ελληνικού χωριού. Ένας χώρος στον οποίο λαμβάνουν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα στην ελληνική κοινωνία. Εκεί που μαζεύονται οι κάτοικοι για να χαρούν, να γιορτάσουν, να συζητήσουν και να προβληματιστούν.
Η πλατεία λειτουργεί ως κεντρικό σημείο συνάντησης, ενώ γύρω της τοποθετούνται οι λοιπές δραστηριότητες. Οι στεγασμένοι χώροι, η παιδική χαρά, ο ζωολογικός κήπος, οι τεχνητές λίμνες και οι διαδρομές μέσα στο δάσος είναι πόλοι έλξης για μικρούς και μεγάλους πριν και μετά το φαγητό.
Οι χώροι εστίασης ποικίλουν, αποτελούμενοι από την κεντρική στεγασμένη σάλα με το τζάκι, την κεντρική πλατεία με τα μοναστηριακά τραπέζια και τα πολυεπίπεδα εξωτερικά decks εμπλουτισμένα με τραπεζοκαθίσματα και χαμηλά καθιστικά για καφέ και ποτό. Το εξωτερικό κιόσκι, πλησίον της πλατείας παίρνει το ρόλο του κλασικού περιπτέρου και εξυπηρετεί τους επισκέπτες που δεν θέλουν απαραίτητα να κάτσουν αλλά να απολαύσουν την παιδική χαρά ή τον ζωολογικό κήπο.
Σε όλους τους χώρους ζεστά υλικά δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο. Στην κεντρική σάλα ξύλινες επιφάνειες και δερμάτινες καρέκλες σε φυσικά χρώματα και μεταλλικές κατασκευές με κρεμαστά φυτά που λειτουργούν σαν πέργκολες επιτρέπουν μαζί με το μεγάλο τζάκι στον επισκέπτη να ξεφύγει στιγμιαία από το αστικό περιβάλλον και τους ρυθμούς της καθημερινότητας και να χαλαρώσει σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο. Στην κεντρική πλατεία ξύλινοι πάγκοι λειτουργούν σαν τραπεζοκαθίσματα για μεγαλύτερες παρέες, ενώ στα decks λυόμενα τραπεζο-καθίσματα φιλοξενούν μικρότερες ή μεγαλύτερες παρέες ανάλογα με το στήσιμό τους. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στο σχεδιασμό της παιδικής χαράς. Πιστοποιημένη, με κατασκευές για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, η παιδική χαρά συνοδεύεται από ένα ξύλινο deck με ξύλινους πάγκους που δίνεται αποκλειστικά σε παιδικά πάρτι.
Το φυσικό περιβάλλον και η πυκνή, ψηλή βλάστηση έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στη σκίαση του χώρου. Ο επισκέπτης είναι προστατευμένος από τον ήλιο σε ένα φυσικό περιβάλλον ενώ τεχνητή σκίαση έχει χρησιμοποιηθεί μόνο στην κεντρική πλατεία.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί κατά το σχεδιασμό στο φωτισμό του χώρου. Εσωτερικά επιλέχθηκε θερμός, σημειακός φωτισμός προκειμένου το κάθε τραπέζι να γίνεται σημαντικό και μοναδικό. Στον εξωτερικό χώρο κρεμαστοί γλόμποι αναπαριστούν τα λαμπιόνια που χρησιμοποιούνται στις πλατείες σε γιορτές και πανηγύρια. Επιπλέον προβολείς, τοποθετημένοι περιμετρικά της πλατείας, φωτίζουν τα πλατάνια και προβάλλουν τον πλούτο του φυσικού τοπίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Σχεδιασμός, αδειοδότηση και κατασκευή: aplusm
Τοποθεσία: Πανόραμα Θεσσαλονίκης
Φωτογραφίες: Kim Powell photography

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο τράπεζας στην Κηφισιά

Κτίριο τράπεζας στην Κηφισιά

Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 4.500m², αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο, μεσόροφο και α’ όροφο. Ο σχεδιασμός έχει ανάλογη καθαρότητα, ως προς τις χαράξεις του, τόσο στους εσωτερικούς χώρους και στις…
Κέντρο φυσιοθεραπείας στο Ντουμπάι

Κέντρο φυσιοθεραπείας στο Ντουμπάι

Το κέντρο φυσιοθεραπείας είναι ένα ιδιωτικό καταφύγιο στην καρδιά του Ντουμπάι, με θέα προς τον Burj Khalifa, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου. Έχει προνοητικά σχεδιαστεί ώστε να μεταφέρει χαλάρωση, ηρεμία…
Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Ubuplan στη Θεσσαλονίκη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Ubuplan στη Θεσσαλονίκη

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού κτιρίων – κελύφων, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στο κέντρο των πόλεων και συγκεκριμένα σε διατηρητέο του 1923 στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε αφορμή για παρέμβαση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.