ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑΒΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΛΘ

Ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.) επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του λιμανιού του προκήρυξε πανελλήνιο ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με θέμα την "Αποκατάσταση και επανάχρηση του συγκροτήματος των σταβλικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου τους εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης" και αντικείμενο τη διατύπωση ιδεών για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάπλαση των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου των σταβλικών εγκαταστάσεων του τομέα V του λιμανιού, σύμφωνα με τις χρήσεις που προβλέπονται από τον οργανωτικό σχεδιασμό του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού απονεμήθηκε στην ομάδα των αρχιτεκτόνων: Μαρία Δούση, Σωτηρία Αλεξιάδου, Σταύρο Απότσο, Μιχάλη Βρέντζο, Γεώργιο Μπουγιουκλή, Παρασκευή Ταράνη με συμβούλους τον Μιχαήλ Νομικό (αρχιτέκτονα), τη Χριστίνα Δόδουρα (πολιτικό μηχ.) και τον Αστέριο Τολίδη (ηλεκτρολόγο μηχ. και μηχ. υπολογιστών).
Βασική επιδίωξη της πρότασης είναι η ενεργοποίηση και η ανάδειξη των ιδιαίτερων δομικών και συντακτικών χαρακτηριστικών των ιστορικών δομών, μέσω ειδικών σχεδιαστικών στρατηγικών ένταξης και ενσωμάτωσης νεωτερικών στοιχείων, σε απόλυτο διάλογο με τον ιστορικό χαρακτήρα του τόπου.
Τα παλαιά κελύφη και ο ζωτικός ιστορικός περιβάλλων χώρος τους με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και τις μνήμες ενός βιομηχανικού τοπίου αποκαθίστανται και ανασχεδιάζονται με γνώμονα τη διατήρηση και την ανάδειξη των συντακτικών στοιχείων της αρχιτεκτονικής τους φυσιογνωμίας και των δομικών τους χαρακτηριστικών. Οι νέες επεμβάσεις "φιλοξενούνται" εντός του ιστορικού τόπου, διατηρώντας ένα χαρακτήρα εφήμερο, ευέλικτο, ανακλητό, με αναφορές στις ιστορικές δομές, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα σύγχρονο.
Στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας νησίδας έντασης γνώσης, τεχνολογίας και δημιουργικότητας, ο τομέας V του Ο.Λ.Θ. προτείνεται να οργανωθεί ως σύγχρονο πολυδύναμο τοπίο, τοποθετημένο εννοιολογικά ανάμεσα στο λιμάνι και στην πόλη.
Προτείνεται το μείγμα των λειτουργιών επανάχρησης να είναι τέτοιο ώστε να συντελεί στην ανάδυση μιας σύγχρονης νησίδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας γύρω από τον κλάδο της ναυτιλίας, τη θαλάσσια οικονομία και τη λεγόμενη "γαλάζια ανάπτυξη", η οποία αναδεικνύεται σε μια σημαντική μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μια ρεαλιστική πρόκληση ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Οι νέες χρήσεις που προτείνονται είναι οι εξής: μια θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στον τριώροφο στάβλο 50Γ, ένα εργαστήριο Fab Lab στον στάβλο 50Β που υποστηρίζει τη λειτουργία της θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων (το Fab Lab είναι μια πρωτότυπη ιδέα που ξεκίνησε από τα εργαστήρια του MIT ως χώρος πρωτοποριακής έρευνας στην ψηφιακή παραγωγή προϊόντων (digital printing, prototyping και modeling), ένας χώρος πολλαπλών δρώμενων - εκθεσιακού χώρου στον στάβλο 50Α, ένα εστιατόριο στον στάβλο 50Δ και μια καφετέρια - πωλητήριο - γραφείο πληροφόρησης, στο στάβλο 50Ε.

Περισσότερα...

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Green Academy / YAC,

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Green Academy / YAC,

Έπαινος στην κατηγορία «Καλύτερη μελέτη των ετών 2012-2016» / Βραβεία "ΔΟΜΕΣ 2017"Φιναλίστ, Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Green Academy / YAC. Λίγα λόγια για το έργο:Πιστεύουμε ότι η οικολογία είναι η ανακύκλωση ιδεών,…
Ένα στέγαστρο – αστικός κήπος:  κτίριο υπηρεσιών της ΠΕΔΑ στην Ελευσίνα

Ένα στέγαστρο – αστικός κήπος: κτίριο υπηρεσιών της ΠΕΔΑ στην Ελευσίνα

Α' βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό ΔιαγωνισμόΤοποθετημένη σε κομβικό σημείο (άμεσα συσχετισμένο με τον αρχαιολογικό χώρο, το κέντρο της σύγχρονης πόλης της Ελευσίνας, και δίπλα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρίας «ΤΙΤΑΝ») η περιοχή παρέμβασης…
Διεθνής διαγωνισμός

Διεθνής διαγωνισμός "Βιβλιοθήκη πανεπιστημίου Graz, Αυστρία", 2o βραβείο

Η σχέση μεταξύ της πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Γκρατς και της πανεπιστημιούπολης επαναπροσδιορίζεται μέσω της νέας, ‘αιωρούμενης’ επέκτασης. Η πρόταση συνιστά ένα δυναμικό σταυροδρόμι τεσσάρων προγραμματικών ‘αγκυρών’ και δυο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.