Διεθνής διαγωνισμός "Βιβλιοθήκη πανεπιστημίου Graz, Αυστρία", 2o βραβείο

Η σχέση μεταξύ της πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Γκρατς και της πανεπιστημιούπολης επαναπροσδιορίζεται μέσω της νέας, ‘αιωρούμενης’ επέκτασης. Η πρόταση συνιστά ένα δυναμικό σταυροδρόμι τεσσάρων προγραμματικών ‘αγκυρών’ και δυο γραμμικών αξόνων - της νέας, πεζοδρομημένης  «Universitäts Strasse» και του «Nexus», του νέου πυρήνα του Πανεπιστημίου.
Η πρόταση επαν-αποκαλύπτει το νεοκλασικό κτήριο της βιβλιοθήκης, έργο του 1890 -με τις επακόλουθες παρεμβάσεις επ’ αυτού- και αναδιοργανώνει τα προγράμματα σε ένα συνεκτικό, ευέλικτο και φιλικό προς τον χρήστη σύνολο. Το νέο κτήριο στο επίπεδο του εδάφους συνδέει τα βασικά προγράμματα: ένα αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων, την είσοδο της βιβλιοθήκης, το πανεπιστημιακό αρχείο και το κέντρο εξυπηρέτησης φοιτητών μαζί με περισσότερα από 1.000m² ενδιάμεσων ευέλικτων χώρων ως εκθεσιακές και καθιστικές ζώνες.
Η νεοκλασική δομή της βιβλιοθήκης παραμένει ο πυρήνας της ανακαινισμένης διώροφης οργάνωσης και χωρικής λογικής. Η πρόσβαση πραγματοποιείται στο piano nobile όπως και στην αρχική δομή. Η κατακόρυφη κυκλοφορία οργανώνεται στις πλαισιωμένες από βιβλία πτέρυγες και οδηγεί στο άνω επίπεδο της βιβλιοθήκης. Στα + 7,30 m, οι άνετοι, διπλού ύψους χώροι δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο ανάγνωσης και εργασίας. Ανάμεσα στο παλιό και το νέο, η αντίληψη του χρήστη ‘περιφέρεται’ ανεμπόδιστη ανάμεσα στις ‘εσωτερικές’ πλέον όψεις και τις πανοραμικές απόψεις των γύρω.

Η τέταρτη όψη του κτηρίου είναι η οροφή του, μια νέα, διαφώτιστη κατασκευή από μεμβράνες οροφής ως αναφορά στην υάλινη επιστέγαση του υφιστάμενου κεντρικού αναγνωστηρίου, συνδιαλλαγή με το πλαίσιο και ρυθμιστής του φυσικού φωτός.
Η βιώσιμη χρήση υλικών, πόρων, μηχανολογικών συστημάτων εξασφαλίζει κτηριακή βιωσιμότητα και ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Στοιχεία έργου: 2o βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό
Ομάδα έργου: Stephan Buerger, Δήμητρα Κατσώτα, Μαρία Χασιώτη, Γιώργος Κουράκος, Johannes Linhart, Κλέλια Σίσκα
Αναθέτουσα αρχή: BIG
Πρόπλασμα: Taras Diachun
Χρονολογία: 2015
Τοποθεσία: Graz, Αυστρία
Επιφάνεια: 13.413 m²

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δημοτική αγορά Χαλκίδας: πεδίο ζυμώσεων

Δημοτική αγορά Χαλκίδας: πεδίο ζυμώσεων

Αποκατάσταση, Ανάδειξη, Ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας καθώς και ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς.1ο βραβείοΗ δημοτική αγορά στη σύγχρονη ζωή της πόληςH δυναμική επανένταξη της…
Ένα στέγαστρο – αστικός κήπος:  κτίριο υπηρεσιών της ΠΕΔΑ στην Ελευσίνα

Ένα στέγαστρο – αστικός κήπος: κτίριο υπηρεσιών της ΠΕΔΑ στην Ελευσίνα

Α' βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό ΔιαγωνισμόΤοποθετημένη σε κομβικό σημείο (άμεσα συσχετισμένο με τον αρχαιολογικό χώρο, το κέντρο της σύγχρονης πόλης της Ελευσίνας, και δίπλα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρίας «ΤΙΤΑΝ») η περιοχή παρέμβασης…
Διαγωνισμός για την ανέγερση Νέου Κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Διαγωνισμός για την ανέγερση Νέου Κτηρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου δεν αποτελεί απλά κτιριακή επέκταση του Ινστιτούτου αλλά σηματοδοτεί την επέκταση του σε νέους τομείς έρευνας και φιλοδοξεί να συμβάλει στην…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.