Διαγωνισμός Ανάπλασης της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης στα Τρίκαλα – 3ο Βραβείο.

H πρόταση για την ανάπλαση των πλατειών Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντιστάσεως αντιμετωπίζει το δημόσιο χώρο των δύο πλατειών ως ένα δυναμικό και συνεχές πεδίο. Μέσα σε αυτό δημιουργούνται χωρικά συμβάντα τα οποία το διαφοροποιούν τοπικά και του δίνουν χαρακτήρα. Τα συμβάντα αυτά, που στη χωρική τους έκφραση παίρνουν τη μορφή ορθογωνίων παραλληλογράμμων διαφορετικής υλικότητας, αιωρούνται μέσα στον ευρύτερο χώρο˙ λειτουργούν ως ‘νησιά’ μέσα στη ‘θάλασσα’ που συνιστά ο ενεργός δημόσιος χώρος της πόλης. Τα ‘νησιά’ αυτά έλκουν τις δραστηριότητες και ευνοούν τη στάση σε αντίθεση με τους χώρους κίνησης που μπορεί να παραλάβει η πλατεία στην πιο γενική της μορφή. Εσωτερικά, τα νησιά των δραστηριοτήτων καθορίζονται από την υλικότητά τους: Υποδιαιρούνται και χωρίζονται γεωμετρικά, με τα σχήματα που προκύπτουν να ορίζουν πλάκες μαρμάρου, κατά περίπτωση διαφορετικού χρωματισμού και τύπου.

Αυτές οι τρεις κατευθύνσεις, του δημόσιου χώρου ως πεδίου, των χωρικών συμβάντων και της υποδιαίρεσης της υλικότητας, έρχονται να συναντήσουν την πραγματικότητα της πόλης των Τρικάλων και να συνδιαλλαγούν με αυτή: Οι πλατείες Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντιστάσεως αποτελούν, μαζί με την πλατεία Ρήγα Φεραίου, την καρδιά των Τρικάλων και συγκροτούν, πάντα σε σχέση με το ποτάμι, τον βασικό δημόσιο χώρο της πόλης. Σε αυτό τον χώρο πρέπει να βρουν την έκφρασή τους μία σειρά από δραστηριότητες των κατοίκων την πόλης, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα: από χώρους ανάπαυσης και στάσης μέχρι χώρους που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν σημαντικές στιγμές της ζωής της πόλης, όπως εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

Την ίδια στιγμή, ο χώρος που καλύπτουν δεν είναι ένας κενός ή ουδέτερος χώρος. Έχει ήδη ένα χαρακτήρα, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την ύπαρξη πολλών και ιδιαίτερα μεγάλων δένδρων που δημιουργούν μία ιδιαίτερη συνθήκη και παράλληλα προσφέρουν, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, σκιά και δροσιά στους κατοίκους. Η πρόταση παίρνει υπόψη της όλα αυτά τα δεδομένα και δίνει διαφορετικό χαρακτήρα και λειτουργίες στις δύο πλατείες με στόχο η μία να συμπληρώνει την άλλη και μαζί να μπορέσουν να καλύψουν το μεγάλο φάσμα αναγκών που χρειάζεται να ικανοποιήσουν. Ταυτόχρονα όμως, ο διαφορετικός τους χαρακτήρας προκύπτει μέσα από επαναλαμβανόμενους και στις δύο πλατείες χειρισμούς που προσδίδουν αναγνωρισιμότητα και ταυτόχρονα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι δύο πλατείες αποτελούν κομμάτι μίας πρότασης και έχουν στόχο να λειτουργούν μαζί. Η διαφορετικότητα των χρήσεων και του βασικού υλικού ενοποιείται και συγκροτείται από τη γεωμετρική γλώσσα, τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες και την υλικότητά τους.

Η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ως η βασική πλατεία της πόλης, αποκτά έναν καθαρό, αστικό χαρακτήρα. Η αστικότητα επιτυγχάνεται μέσα από τα συνεχή σκληρά δάπεδα, και την αντιμετώπιση της πλατείας ως μίας ομοεπίπεδης επιφάνειας. Ενισχύοντας αυτή την προσέγγιση αλλά και σε συνέπεια με την αντίληψη του δημόσιου χώρου ως πεδίο, ως πλατεία γίνεται αντιληπτός ολόκληρος ο χώρος ανάμεσα στα τρία μέτωπα των πολυκατοικιών και το ποτάμι, συμπεριλαμβανομένων και τον δρόμων. Ο κυβόλιθος γίνεται η θάλασσα μέσα στην οποία βρίσκουμε τα μαρμάρινα νησιά. Κάποια από τα ορθογώνια-νησίδες αποκολλούνται από το έδαφος και σχηματίζουν στέγαστρα.
Η πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως από την άλλη, αποκτάει έναν πιο ‘ανεπίσημο’, οικείο χαρακτήρα. Ο κυβόλιθος αντικαθίσταται από μαλακά δάπεδα: πατημένο χώμα και γρασίδι δημιουργούν εδώ τη θάλασσα που περιβάλλει τις νησίδες συμβάντων, οι οποίες όμως διατηρούν το χαρακτήρα τους. Ταυτόχρονα, η πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στη Νοτιοδυτική πλευρά της υποβαθμίζεται σταδιακά έτσι ώστε να συναντήσει τελικά το ποτάμι και να το κάνει και αυτό ενεργό στοιχείο της πλατείας και του δημόσιου χώρου της πόλης γενικότερα. Οι νησίδες των συμβάντων, όσο πλησιάζουν το Ληθαίο ποταμό κατεβαίνουν χαμηλότερα έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να κατέβει ομαλά μέσω αυτών στην όχθη του.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Σχεδιασμός: object-e architecture | Δημήτρης Γουρδούκης & Κατερίνα Τρυφωνίδου,  + Έφη Δουρουδή, Αρετή Δαμβοπούλου, Λένια Στέλιου, Ευαγγελία Πασχαλίδου, Νίκη Ζαρκάδα.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Green Academy / YAC,

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Green Academy / YAC,

Έπαινος στην κατηγορία «Καλύτερη μελέτη των ετών 2012-2016» / Βραβεία "ΔΟΜΕΣ 2017"Φιναλίστ, Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Green Academy / YAC. Λίγα λόγια για το έργο:Πιστεύουμε ότι η οικολογία είναι η ανακύκλωση ιδεών,…
Σημαντική διεθνής διάκριση για ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο

Σημαντική διεθνής διάκριση για ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο

Για δεύτερη συνεχή χρονιά σημαντική διεθνής διάκριση για το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners.Η ‟Εξοχική Κατοικία στην Μεσσηνία”, τιμήθηκε στην κατηγορία της με το διεθνές βραβείο ‟Architizer A+ Awards, Popular Choice Winner…
Δημοτική αγορά Χαλκίδας: πεδίο ζυμώσεων

Δημοτική αγορά Χαλκίδας: πεδίο ζυμώσεων

Αποκατάσταση, Ανάδειξη, Ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας καθώς και ανάπλαση των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς.1ο βραβείοΗ δημοτική αγορά στη σύγχρονη ζωή της πόληςH δυναμική επανένταξη της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.