Aνακαίνιση νεοκλασικού κτιρίου στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα και η πολιτική της τράπεζας NovaBank είναι να αναπτύξει, εκτός των καταστημάτων άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού της, κέντρα προσωπικής επαφής με τους κατά τόπο πελάτες της. Για το λόγο αυτό, στα μεγάλα κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έγινε η επιλογή μιας σειράς κτιρίων, παλαιών αρχοντικών, τα οποία εξασφαλίζουν και αναδεικνύουν το εύρος και τη δύναμή της.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σκοπός της συγκεκριμένης επένδυσης αποτελεί η καλύτερη προσφορά υπηρεσιών, προς τον κύκλο των πελατών της τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα και η ταυτόχρονη ανάδειξη ενός παλαιού μεγάρου της πόλης.
Το μέγαρο αυτό, ιδιοκτησίας Μιχαηλίδη, αποτελεί ένα από τα εναπομείναντα παλαιά αρχοντικά της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας και είναι δημιούργημα της όψιμης περιόδου του κλασικισμού.
Δύο στόχοι επιδιώχθηκαν με την αποκατάσταση του κτιρίου.
O πρώτος στόχος ήταν να επανέλθει το κτίριο στην αρχική του μορφή, διασώζοντας και αναδεικνύοντας όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και ίχνη της διαδρομής του, ενώ ο δεύτερος ήταν να συνδυαστεί αρμονικά με τις ανάγκες των νέων χρήσεων, χωρίς να αλλοιωθεί το ύφος και ο χαρακτήρας της παλαιάς κατοικίας.
Εσωτερικά, η αρχιτεκτονική πρόταση έπρεπε να εξισορροπήσει τις νέες απαιτήσεις των λειτουργιών με τις σύγχρονες απόψεις σχεδιασμού, στους χώρους και στο πνεύμα των αρχικών χώρων του κτιρίου.
Περιγραφή
Το κτίριο, χωροθετικά, ανοίγεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και στην πεζοδρομημένη οδό του Αρχαιολογικού Μουσείου, που οδηγεί στη θάλασσα.
Η κύρια όψη του κτιρίου στη λεωφόρο χαρακτηρίζεται έντονα από το προεξέχον περιστύλιο - βεράντα.
Η πλαϊνή όψη ορίζεται από δύο σειρές παραθύρων, ενώ οι πλευρές προς τους υπόλοιπους ακάλυπτους δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές επεξεργασίες. Το όλο κτίριο οργανώνεται σε ορθογωνικό σχήμα με κατακόρυφους άξονες. Ο κεντρικός κατακόρυφος άξονας τονίζεται με την επίστεψη, από καμπύλο αέτωμα, που φέρει διακοσμητικό ανάγλυφο στοιχείο.
Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 414 m², αποτελείται από υπερυψωμένο ισόγειο και έναν όροφο. Ο σχεδιασμός έχει ανάλογη καθαρότητα, ως προς τις χαράξεις του τόσο στους εσωτερικούς χώρους, όσο και στον περιβάλλοντα κήπο που μεσολαβεί από το κτίριο ως τη λεωφόρο.
Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρους υποδοχής και συσκέψεων 207 m². Ο όροφος, επιφάνειας 207 m², περιέχει χώρους γραφείων υποστήριξης των λειτουργιών της τράπεζας, τραπεζαρία και αίθουσα συγκεντρώσεων. Οι χώροι είναι ανοικτοί και δημιουργούν παράλληλα την αίσθηση ενός συνεκτικού και ενοποιημένου χώρου.
Επεμβάσεις - υλικά
Όλων των εργασιών προηγήθηκαν σχολαστικές εργασίες αποξήλωσης και απομάκρυνσης των παλαιών υλικών. Καθαιρέθηκαν τα παλαιότερα επιχρίσματα και αρμολογήθηκαν εκ νέου οι πέτρινοι τοίχοι του κτιρίου. Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν τα φέροντα τοιχώματα, όπου απαιτήθηκε.
Νέα στεγανοποιητικά επιχρίσματα εφαρμόστηκαν στις εξωτερικές όψεις του κτιρίου, ενώ χρωματικά αποκαταστάθηκε, πλησιάζοντας την αρχική του μορφή, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων.
Ιδιαίτερη μέριμνα λήφθηκε για την ηχομόνωση και την ακουστική των χώρων, με την κατασκευή ηχοαπορροφητικών οροφών και διπλών υαλοπινάκων στα ανοίγματα - παράθυρα.
Έγινε προσπάθεια ώστε να εξασφαλίζεται η μείωση του ανακλώμενου ήχου και παράλληλα να δημιουργείται φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα από άποψη περιβάλλοντος και φωτισμού για τους χρήστες του κτιρίου.
Τα κουφώματα του ισογείου και του ορόφου αντικαταστάθηκαν με νέα, διατηρώντας τον αρχικό τους σχεδιασμό. Φέρουν δε διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες, σε ξύλινο σκελετό.
Τα νέα εσωτερικά χωρίσματα ακολουθούν την κατασκευή με γυψοσανίδες και ηχομονωτικό υλικό, στο διάκενο.
Ως επίστρωση των κύριων χώρων έχει επιλεγεί το καρφωτό ξύλινο δάπεδο, ενώ στα κλιμακοστάσια, διατηρήθηκε και επιδιορθώθηκε η μαρμάρινη λευκή επίστρωση από μάρμαρα Διονύσου.
Η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κτιρίου προέβλεψε:
α) τον πλήρη κλιματισμό του κτιρίου για ψύξη και θέρμανση,
β) τα συστήματα εξαερισμού, την ανακατασκευή δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης και
γ) την πυρανίχνευση και πυρασφάλεια του κτιρίου.
Οι ψευδοροφές είναι από γυψοσανίδες στους κύριους χώρους και από πλάκες ορυκτών ινών στους βοηθητικούς. Σ’ αυτές ενσωματώνονται ο φωτισμός και ο κλιματισμός των χώρων.
Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την ποιότητα του φωτισμού, την επίπλωση και τα υφάσματα τοίχων και καθιστικών.
Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου –αυλές και προκήπια– καλύπτεται από μεγάλα παρτέρια πράσινου. Ως επίστρωση των δαπέδων χρησιμοποιούνται κυβόλιθοι, διαστάσεων 10 x 10 (cm) χρώματος ανθρακί.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: R. C. TECH: Κ. Περιφανάκης - Δ. Δουρίδα, αρχιτέκτονες

Επίβλεψη: Κ. Περιφανάκης
Διεύθυνση έργου: CONEM A.T.E.
Υπεύθυνοι: Β. Ν. Καβουλάκος, μηχανολόγος μηχ., M. Δαϊόγλου, πολιτικός μηχ., E. Xαϊδαρλής, αρχιτέκτων μηχ.
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: ΕΚΑΤΕΡ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ
Υπεύθυνοι έργου: Ι. Ε. Κονιόρδος, πολιτικός μηχ., Σ. Xίντζιου, μηχανικός
Ιδιοκτήτης: ΤΡΑΠΕΖΑ NOVABANK A.E.
Τοποθεσία: Β. Όλγας 18, Θεσσαλονίκη
Χρόνος μελέτης: 2002
Χρόνος κατασκευής: 2003
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παναγιωτίδης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση αρχοντικού στο Πήλιο

Αποκατάσταση αρχοντικού στο Πήλιο

Πέτρινοι τοίχοι, που αναδεικνύουν μέσω της υλικότητάς τους "μνήμες ζωής" και συμμετέχουν σ' ένα δημιουργικό διάλογο με τα στοιχεία της σύγχρονης κατασκευής, διεκδικώντας τη συνέχεια της ύπαρξής τους. Ένας δημιουργικός…
Αναστήλωση πυργόσπιτου στη Μάνη

Αναστήλωση πυργόσπιτου στη Μάνη

Το πυργόσπιτο "Μάινα" βρίσκεται στο Έξω Νύφη, έναν παραδοσιακό εγκαταλελειμμένο οικισμό της ανατολικής Μάνης με πέτρινους πύργους. Από τη θέση του, πάνω στο λόφο με θέα τους ελαιώνες και τη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.