"Διάφανη Κατοικία" - Ριζική ανακατασκευή αγροικίας

Πρόκειται για ένα ισόγειο εμβαδού 75 m² και υπόγειο 35 m². Το κτίριο αποτελεί ριζική ανακατασκευή αγροικίας, από την οποία διατηρήθηκε ο σκελετός του υπογείου και στοιχεία του ισογείου.
Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα  χαρακτηρίζεται από τη διαφάνεια, ώστε το πράσινο περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται να γίνεται αντιληπτό στο μέγιστο βαθμό και από  το εσωτερικό του χώρου. Αυτό επιτεύχθηκε με την προσθήκη μεταλλικού σκελετού και ενεργειακού υαλοστασίου.
Λόγω του προσανατολισμού, ο οποίος και μελετήθηκε, ο ήλιος δε χτυπάει σε καμία ώρα της ημέρας απευθείας στο εσωτερικό του ισογείου, το οποίο όμως παραμένει ευχάριστα διαυγές συνεχώς.  Τις απογευματινές- βραδινές ώρες η κατασκευή αναδεικνύεται περισσότερο , καθώς τονίζεται ο διαφώτιστος χαρακτήρας της.
Τα υπάρχοντα στοιχεία: υπόγειο, η τυφλή πλευρά  και το υπνοδωμάτιο του ισογείου επενδύθηκαν με μεταλλικό panel. Στο υπνοδωμάτιο επίσης δημιουργήθηκε και ένας ηλιακός χώρος για διάβασμα, με θέα τα πυκνά δέντρα.
Συνολικά το κτίριο είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανολογικά συστήματα, τα οποία ελέγχουν κεντρικά θέρμανση-ψύξη, ηλεκτρολογικά, φωτισμούς κτλ. Ενεργειακά επίσης είναι εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας, θερμομόνωση και τριπλά κρύσταλλα, ώστε το ενεργειακό του αποτύπωμα να είναι πολύ χαμηλό.

Στοιχεία έργου

Μελέτη-επίβλεψη: d_code ARCHITECTS
Τοποθεσία: Αττική, Ελλάδα
Ολοκλήρωση: 2017
Φωτογραφίες: Χρήστος Κοντσαλούδης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Aνακαίνιση κατοικίας στην Ανάβυσσο

Aνακαίνιση κατοικίας στην Ανάβυσσο

Η κατοικία κατασκευάστηκε το 1974 σε ένα λόφο 5 στρεμμάτων προσανατολισμένο με θέα τη θάλασσα, αλλά δεν κατοικήθηκε ποτέ. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες αρχικά ενδιαφέρθηκαν για το οικόπεδο, στο οποίο ανακάλυψαν…
Αποκατάσταση των όψεων του κτιρίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στον Πειραιά

Αποκατάσταση των όψεων του κτιρίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στον Πειραιά

Το Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια του Πειραιά. ΄Eχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης σύμφωνα με το ΦΕΚ 1125/20-12-1978 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κατασκευάστηκε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.