Αποκατάσταση κατοικίας 19oυ αιώνα για χρήση εξοχικής κατοικίας στη Μήλο

"Σκαρφαλωμένη" στα βράχια της Πλάκας, της πρωτεύουσας της Μήλου, βρίσκεται αυτή η κατοικία του 19ου αιώνα, η οποία αποκαταστάθηκε, ώστε να αποτελέσει την παραδοσιακή, αλλά ταυτόχρονα λειτουργική θερινή κατοικία μιας οικογένειας, με έδρα το Λονδίνο.
Ο πέτρινος όγκος της κατοικίας μετρά ήδη 200 χρόνια ζωής, καθώς η κατοικία κτίστηκε το 1813, και σε αντιδιαστολή με άλλους πιο σύγχρονους τρόπους κατασκευής δεν αποτελείται από ξεχωριστά στοιχεία, αλλά σχεδόν όλα τα τμήματά της είναι κατασκευασμένα από πέτρα. Η αποκατάσταση της κατοικίας έγινε με απόλυτο σεβασμό προς την αρχική κατασκευή, αφήνοντας ανέγγιχτους τους τοίχους πάχους 60 cm και διενεργώντας με μεγάλη ακρίβεια εργασίες με τις ελάχιστες παρεμβάσεις. Απομακρύνθηκαν πιο πρόσφατες δομικές προσθήκες, ώστε να αποκαλυφθεί η αυθεντική πρόθεση του σχεδιασμού και όλα τα νέα στοιχεία κατασκευάστηκαν με παραδοσιακές τεχνικές, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά. Η περιορισμένη πρόσβαση λόγω των στενών σοκακιών της Πλάκας είχε ως αποτέλεσμα αυτά τα υλικά να μεταφερθούν στο χέρι από τον πλησιέστερο δρόμο μέχρι επάνω στο χωριό και στην κατοικία.
Αρχικά η κατοικία ήταν διαχωρισμένη σε δύο ζώνες, το ισόγειο ως ο κύριος χώρος κατοίκησης και ψυχαγωγίας και το υπόγειο, σκαλισμένο στο βράχο, ως αποθηκευτικός και βοηθητικός χώρος. Επιθυμία των αρχιτεκτόνων ήταν η διατήρηση του "αντικρουόμενου" χαρακτήρα των δύο επιπέδων, κατανέμοντας σε μια νέα βάση τις χρήσεις.
Το χαμηλότερο επίπεδο, που θυμίζει σπηλιά, διαμορφώθηκε σε έναν αυτόνομο και ιδιωτικό χώρο με χρήση ξενώνα. Οι τοίχοι επενδύθηκαν με αδρό κονίαμα, σε αντιστοιχία με τη φυσική επιφάνεια της πέτρας, το δάπεδο διαμορφώθηκε με πέτρινες πλάκες και το φυσικό φως είναι περιορισμένο λόγω των μικρών ανοιγμάτων και του περιορισμένου ύψους.
Αντιθέτως, το ανώτερο επίπεδο, στο οποίο χωροθετούνται οι κύριες χρήσεις της κατοικίας διαθέτει άπλετο φυσικό φως και έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να εξυπηρετεί το σύγχρονο τρόπο ζωής της οικογένειας. Η εσωτερική αυλή της εισόδου μεταμορφώθηκε με την απομάκρυνση της οροφής σκυροδέματος που προστέθηκε τη δεκαετία του ’90 και την αντικατάστασή της με μια κομψή πέργκολα από μπαμπού. Επιπλέον, προστέθηκε ντουζιέρα, νιπτήρας και κρεμάστρα για τις πετσέτες παραλίας, ώστε αυτός ο χώρος να χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση της άμμου μετά την παραλία, πριν από την είσοδο στην κατοικία.
Στους εσωτερικούς χώρους ακατέργαστα τελειώματα παρέχουν την αίσθηση της δροσερής ανάπαυλας. Πέτρινες πλάκες, ξύλινα δάπεδα και τοίχοι χωρίς βαφές επιτρέπουν στην κατοικία να "αναπνέει". Ειδικά κατασκευασμένα έπιπλα και στοιχεία εξοπλισμού σέβονται την τοπική παράδοση, ενώ ενσωματώνουν σύγχρονες συσκευές και τεχνολογίες. Η κουζίνα, η οποία στην αρχική κατάσταση της κατοικίας καταλάμβανε ένα μικρότερο δωμάτιο, μεταφέρθηκε και διαμορφώθηκε σε ένα μεγάλο χώρο, με επαγγελματικό εξοπλισμό, κατάλληλο τόσο για καθημερινή χρήση, όσο και για διευρυμένες συγκεντρώσεις της οικογένειας. Ένα νέο πατάρι στο παιδικό δωμάτιο αφήνει ελεύθερο χώρο παιχνιδιού και δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί επιπλέον ένα λουτρό και ντουλάπα. Στο καθιστικό ένα νέο τζάκι αποτελεί το επίκεντρο της σύνθεσης και μεταμορφώνει την κατοικία σε ένα φιλόξενο, οικογενειακό χώρο. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: K-STUDIO
Διευθυντής δημιουργικού: Δημήτρης Καραμπατάκης
Υπεύθυνος Αρχιτέκτονας Έργου: Γιώργος Μητρογιώργης
Επίβλεψη: Τζέην Κυρίτση
Στατική Μελέτη: Χρύσανθος Καλλίγερος
Η/Μ Μελέτη: Ανδρέας Ψαρουδάκης
Κατασκευή: Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, URBAN SYSTEMS
Τοποθεσία: Πλάκα, Μήλος
Χρονολογία Κατασκευής: 2016
Εμβαδό: 180 m²
Παρουσίαση: K-STUDIO
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης
Επιμέλεια φωτογράφησης: Ανέστης Μιχάλης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.