Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Πλάκα

Το ακίνητο βρίσκεται στο κέντρο της Πλάκας, μιας από τις πιο γραφικές γειτονιές της ελληνικής πρωτεύουσας, στους πρόποδες του βραχώδους λόφου της Ακρόπολης. Από τα παράθυρα του καθιστικού μπορεί κάποιος να βλέπει τους ανθρώπους που πηγαίνουν για τα καθημερινά ψώνια τους ή γεμίζουν τις τοπικές ταβέρνες.
Το κτίριο, στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα, χρονολογείται από το 1800, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της αρχιτεκτονικής της περιοχής. Το διαμέρισμα slab (πλάκα)  αποτελεί ένα θύλακα σύγχρονης απλότητας μέσα στη νεοκλασική ατμόσφαιρα της Πλάκας .
Το διαμέρισμα ανακαινίστηκε πλήρως και ο σχεδιασμός είχε να αντιμετωπίσει έναν περιορισμένο χώρο, γεγονός που υπαγόρευσε μια ευέλικτη διάταξη.
Στη διασταύρωση του προθαλάμου, του σαλονιού και της κουζίνας, έχει τοποθετηθεί ένα ξύλινο "κουτί", που παρέχει τους απαραίτητους χώρους αποθήκευσης κατά την είσοδο στο διαμέρισμα, αλλά επίσης "ξεδιπλώνεται", ώστε να διαχωρίζει, όταν χρειάζεται, την κουζίνα από τις άλλες δύο περιοχές.
Το διαμέρισμα βρίσκεται στη γωνία δύο δρόμων. Η καμπύλη του κτιρίου αντικατοπτρίζεται στο εσωτερικό, δίνοντας μια μοναδική προοπτική στο καθιστικό. Τα ξύλινα πατώματα, οι υπόλευκοι τοίχοι και τα πέτρινα στοιχεία δημιουργούν μια κομψή ατμόσφαιρα. Οι ψηλές οροφές και τα μεγάλα παράθυρα δίνουν αδιαμφισβήτητα νεοκλασικό χαρακτήρα στους χώρους.
Ο συνδυασμός των νεοκλασικών μεγεθών με τα σύγχρονα στοιχεία δημιουργούν μια συναρπαστική και εξατομικευμένη, αλλά συγχρόνως ήρεμη και καλαίσθητη ατμόσφαιρα.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: k-studiou2028
Τοποθεσία: Πλάκα, Αθήνα
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης 
Κατασκευή: 2011u2028u2028

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου στον Βόλο

Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου στον Βόλο

Το διατηρητέο τριώροφο κτίριο, σχεδόν απέναντι από το κεντρικό πανεπιστημιακό κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπαστράτου, αγοράστηκε το 1985 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είχε χτιστεί το 1929 ως κατοικία του βιομήχανου…
Μετατροπή διατηρητέου βιομηχανικού κελύφους σε κατοικία στη Λέσβο

Μετατροπή διατηρητέου βιομηχανικού κελύφους σε κατοικία στη Λέσβο

Τα υλικά κατάλοιπα της βιομηχανικής δραστηριότητας έχουν ενσωματωθεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο στην έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Λέσβος είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας, στην οποία μπήκαν σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.