Ανάπλαση όψεων εμπορικού κτιρίου

Η πρόκληση ήταν μεγάλη για την ανάπλαση όψεων ενός υφιστάμενου κτιρίου στην Ερμού και πλατεία Μοναστηρακίου που κάηκε από τις φωτιές στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008. Μετά την καθαίρεση διατηρήθηκε μόνον ο δομικός σκελετός που αποτέλεσε κατόπιν και βασικό στοιχείο στη σύνθεση των όψεων.
Μια σύγχρονη παρέμβαση στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη να επιτευχθεί λόγω των ιστορικών μνημείων που το περιβάλλουν και της πολυπλοκότητας των επιτροπών που έχουν συσταθεί για την έγκριση μιας αρχιτεκτονικής μελέτης στην περιοχή. Η ανάπλαση / σύνθεση των όψεων αυτού του κτιρίου έγινε με βάση δυο βασικά κριτήρια: την ενσωμάτωση του στο ιστορικό κέντρο και την πολυδιάστατη χρήση του.
Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ενίσχυση της εμπορικής παρουσίας του κτιρίου σε συνδυασμό με τη διακριτική του παρουσία δίπλα στα μνημεία της πλατείας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το κτίριο διαβάζεται / διασπάται σε δυο επίπεδα. Στο επίπεδο της στοάς που διατηρεί την εμπορική επαφή στη στάθμη του δρόμου και στο επίπεδο του υπερυψωμένου σώματος του κτιρίου επάνω από αυτήν που μπορεί να διατηρεί μια ελεγχόμενη επαφή μέσα από τις οριζόντιες περσίδες.
Η πολυδιάστατη χρήση του κτιρίου από γραφεία, χώρο συνάθροισης κοινού, κατάστημα, εμπορικό κέντρο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μορφολογία του. Η απόλυτη διαφάνεια στο επίπεδο του δρόμου έρχεται σε αντίθεση με την εσωστρέφεια που διατηρεί το κτίριο επάνω από το επίπεδο της στοάς πίσω από τις οριζόντιες περσίδες που λειτουργούν και ως βασικό στοιχείο ηλιοπροστασίας των όψεων. Οι περσίδες προβάλλονται, τείνοντας να κλείσουν την εσοχή που δημιουργείται στη γωνία του κτιρίου.
Η μορφολογική έκφραση του ρυθμού που ακολουθείται σε κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία του κτιρίου δίνει μια σύγχρονη προσέγγιση του ρυθμού που ακoλουθούν τα στοιχεία στα ιστορικά μνημεία.
Τα υλικά και οι χρωματισμοί επιλέγχθηκαν με σεβασμό ως προς την ιδιαιτερότητα της περιοχής, στην οποία αυτό εντάσσεται. Η στοά οριοθετείται από την κατακόρυφη επιφάνεια υαλοπετάσματος και τις επενδεδυμένες με μάρμαρο κολόνες.
Ενώ η μορφολογία του κτιρίου επάνω από τη στοά επενδύεται με μάρμαρο και οι οριζόντιες πτυχώσεις αποτελούν μια κατασκευασθείσα επί παραγγελία κατασκευή σύμφωνα με τις προδιαγραφές των αρχιτεκτόνων μελετητών. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη : anastasis SOTOVIKIS + B, Αναστάσης Σοτοβίκης, Κωνσταντινία Μπάτζιου
Στατική μελέτη :  Δημήτριος Κόκας
Tοποθεσία:   ΕΡΜΟΥ & ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ
Xρόνος μελέτης:  2009
Xρόνος κατασκευής:   2011
Φωτογραφίες: Κώστας Κοντός
  

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

E.L APARTMENT - διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

E.L APARTMENT - διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Το E.L APARTMENT είναι ένα διαμέρισμα 135 m2 στην περιοχή Σοφούλη, στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι βρίσκεται στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας το καθιστά αυτόματα πολύ φωτεινό και με συγκεκριμένες…
Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε σχολή χορού

Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε σχολή χορού

Το κτίριο Wilder σχεδιάστηκε από τον Charles R. Tetley το 1918, λειτούργησε ως εργοστάσιο επίπλων και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη του Μόντρεαλ κατά τον προηγούμενο αιώνα. Βρίσκεται στην…

"Inotropes Boutique Hotel", Αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση παραδοσιακού κτιρίου

Το παρόν έργο αφορά την ανακαίνιση ενός διώροφου παραδοσιακού κτιρίου που βρίσκεται εντός του οικισμού των Αρχανών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στόχος ήταν η αποκατάσταση και μετατροπή του κτιρίου σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.