Ανάπλαση πέτρινης κατοικίας στη Μάνη

Το έργο αφορά στην ανάπλαση μιας τυπικής μανιάτικης κατοικίας στον οικισμό "Λεύκτρο".
Η διατήρηση του υπάρχοντος κελύφους και η σαφής διαφοροποίηση των νέων κατασκευών - παρεμβάσεων ως ένθετων εντός αυτού αποτέλεσε τη βασική αρχή στη μελέτη του έργου.
Η ανάλαφρη μεταλλική κατασκευή σε διάλογο με τους ογκώδεις πέτρινους τοίχους, κρατώντας απόσταση απ’ αυτούς, επιτρέπει την οπτική επαφή μεταξύ των επιπέδων της κατοικίας και κάνει διακριτές τις νέες επεμβάσεις.
Η κλίμακα, στο πρώτο σκέλος της μαρμάρινη και στη συνέχεια μεταλλική, συνδέει τα τρία εσωτερικά επίπεδα της κατοικίας και καταλήγει στον όροφο του καθημερινού, ο ενιαίος χώρος του οποίου αποτελείται από την τραπεζαρία και το καθιστικό.
Σε επαφή με τον κυρίως όγκο του σπιτιού, στο "παράσπιτο", ο υπάρχων θόλος επισκευάστηκε και ο χώρος διαμορφώθηκε σε υπνοδωμάτιο. Επάνω από αυτόν βρίσκεται η κουζίνα σε επικοινωνία με την τραπεζαρία και το "λιακωτό".
Μια παλαιά ξύλινη αυλόπορτα οδηγεί στην εσωτερική αυλή της κατοικίας, πλακοστρωμένη από την τοπική πέτρα κιμισίρι. Από την αυλή, η εξωτερική σκάλα καταλήγει στο λιακωτό του ορόφου, στο οποίο βρίσκεται η κύρια είσοδος, με διπλό τοξωτό μαρμάρινο υπέρθυρο που οδηγεί στο καθημερινό. Το "λιακωτό" επεκτάθηκε με μεταλλικούς προβόλους, δημιουργώντας ένα εξωτερικό καθιστικό μπροστά από την κουζίνα. Ο εξώστης καταλήγει σε μεταλλική σκάλα, που οδηγεί στον περιβάλλοντα χώρο. 

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: hhharchitects - Νικήτας Χατζημιχάλης, Νίκος Χατζημιχάλης
Tοποθεσία: Λεύκτρο, Μάνη
Xρόνος μελέτης: 2011
Xρόνος κατασκευής: 2011 - 2012
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αξιοποίηση καπναποθήκης στην Καβάλα

Αξιοποίηση καπναποθήκης στην Καβάλα

Οι πολυάριθμες καπναποθήκες της Καβάλας καταλαμβάνουν σημαντική έκταση και προσδίδουν μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία στην κεντρική περιοχή. Καθώς οι περισσότερες έχουν εγκαταλειφθεί ή υποχρησιμοποιούνται, το σύνολό τους λειτουργεί ως κενό στον…
Αποκατάσταση κατοικίας στην Ύδρα

Αποκατάσταση κατοικίας στην Ύδρα

Η κατοικία βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Ύδρας, στην περιοχή Κουντουριώτικα, σε κεντρικό σημείο, πολύ κοντά στο λιμάνι του νησιού. Αποτελείται από δύο κτίρια, διαφορετικών περιόδων και μεγέθους, μια κύρια…
Αποκατάσταση κατοικίας 19oυ αιώνα για χρήση εξοχικής κατοικίας στη Μήλο

Αποκατάσταση κατοικίας 19oυ αιώνα για χρήση εξοχικής κατοικίας στη Μήλο

"Σκαρφαλωμένη" στα βράχια της Πλάκας, της πρωτεύουσας της Μήλου, βρίσκεται αυτή η κατοικία του 19ου αιώνα, η οποία αποκαταστάθηκε, ώστε να αποτελέσει την παραδοσιακή, αλλά ταυτόχρονα λειτουργική θερινή κατοικία μιας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.