Aναδιαμόρφωση κτιρίου γραφείων στη Bούλα Aττικής

Η μελέτη του κτιρίου γραφείων στη Βούλα Αττικής είχε ως αντικείμενο τον ανασχεδιασμό και την αναδιαρρύθμιση υπάρχοντος τριώροφου κτιρίου, τετράγωνου περίπου σχήματος, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου. Οι επεμβάσεις αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οργάνωσης, της λειτουργίας, της μορφής αλλά και της ενεργειακής συμπεριφοράς του υφιστάμενου κτιρίου, προκειμένου το κτίριο να στεγάσει χώρους γραφείων ενός ομίλου επιχειρήσεων. Στα διάφορα επίπεδα του κτιρίου δημιουργήθηκαν χώροι γραφείων και βοηθητικοί χώροι, απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία κάθε τμήματος της επιχείρησης, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ανεξάρτητος συνεδριακός χώρος με υποστηρικτικές λειτουργίες.
Η παλαιά οργάνωση των όψεων επέβαλε την αναδιοργάνωσή τους με μια σύγχρονη αισθητική, που να απεικονίζει το προφίλ μιας δυναμικής εταιρείας. Οι όψεις αναδιοργανώθηκαν με βάση τα ανοίγματα του κτιρίου και τις λειτουργικές ανάγκες των εσωτερικών χώρων. Τα ανοίγματα του υφιστάμενου κτιρίου διευρύνθηκαν για να εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό φυσικό φωτισμό. Τα συμπαγή τμήματα του κτιρίου επενδύθηκαν με αναρτημένες πλάκες μαύρου και γκρι γρανίτη, διαφορετικής επεξεργασίας (γυαλισμένες - αμμοβολισμένες), παρουσιάζοντας ένα διακριτικό και ενδιαφέροντα διάλογο.
Οι νέες επενδύσεις δημιουργούν ένα δεύτερο μανδύα στο κτίριο και σε συνδυασμό με τα ειδικά θερμομονωτικά κουφώματα, προσφέρουν ιδανική θερμική προστασία.
Τα κουφώματα του ισογείου στεγάστηκαν με ανεξάρτητα, αναρτημένα μεταλλικά στέγαστρα, με φωτισμό στην κάτω τους επιφάνεια. Στα κουφώματα του 1ου ορόφου, όπου βρίσκεται ο συνεδριακός χώρος, τοποθετήθηκαν γραμμικά, επάλληλα εν σειρά, στοιχεία αλουμινίου, που φωτίζονται κατάλληλα από προβολείς, στερεωμένους στην άνω επιφάνεια των στεγάστρων του ισογείου.
Με τις συγκεκριμένες επεμβάσεις το κτίριο απέκτησε μια σαφή ευανάγνωστη γεωμετρία με λιτούς και ξεκάθαρους όγκους, ενώ οι ίδιες αρχές σχεδιασμού εκφράζουν και τους εσωτερικούς χώρους. H κύρια πρόσβαση στο κτίριο γίνεται από τη βορινή πλευρά του μέσω μιας έντονης εσοχής και ενός μεγάλου μεταλλικού στεγάστρου που σηματοδοτεί την είσοδο. Ένας κεντρικός ανεμοφράκτης οδηγεί στον κεντρικό χώρο υποδοχής, ο οποίος φιλοξενεί το γραφείο πληροφοριών και το μικρό καθιστικό. H πρόσβαση στον υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων και στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης, καθώς και η δευτερεύουσα πρόσβαση στα γραφεία γίνονται από τη δυτική και τη νότια πλευρά του κτιρίου.
Η ριζική ανακατασκευή όλων των υπαίθριων χώρων για τη δημιουργία πλατωμάτων πράσινου, με διαμόρφωση αναλημματικών τοιχίων, ζαρντινιερών και αναβαθμών, καθώς και ο κατάλληλος φωτισμός όλων των παραπάνω στοιχείων συνέβαλε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της περιοχής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Π. Mακρίδης & Συνεργάτες
Στατική μελέτη: Παναγιώτης Λαζαρίδης, Διονύσης Nικολαΐδης
H/M μελέτη: Mιχάλης Aθανασίου, Aνδρέας Δρούγας
Mελέτη φωτισμού: Artemide, Π. Mακρίδης & Συνεργάτες
Xρόνος μελέτης: 2005 - 2006
Xρόνος κατασκευής: 2006 - 2007
Φωτογραφίες: STUDIO PHOBIA

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση ξενοδοχείου

Αποκατάσταση ξενοδοχείου "Excelsior", στη Θεσσαλονίκη

Το κτίριο χτίστηκε το 1928 και αρχικά είχε λειτουργήσει ως ξενοδοχείο με την ονομασία Εξέλσιορ. Μέχρι πρότινος στους ορόφους του κτιρίου στεγάζονταν διάφορα γραφεία και στο ισόγειό του υπήρχαν καταστήματα.…
Ανακατασκευή κατοικίας στα Κύθηρα

Ανακατασκευή κατοικίας στα Κύθηρα

Η ιστορική κατοικία Cavallini - πιο γνωστή ως "το σπίτι με το ηλιακό ρολόι" - αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για τον οικισμό του Αβλέμονα στα Κύθηρα. Η πλούσια ιστορία του…
Διαμόρφωση beach bar στη Χαλκιδική

Διαμόρφωση beach bar στη Χαλκιδική

To luxury beach bar "Riviera" βρίσκεται στη Χαλκιδική, σε μια από τις φημισμένες παραλίες της Σιθωνίας, αυτή του Αγίου Ιωάννη Νικήτης. Το έργο αποτελεί μια μεταιχμιακή κατασκευή, ένα μεγάλο "κατώφλι"…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.