"Υψηλάντου 11" ανακαίνιση διαμερίσματος στο Κολωνάκι

Στην πολυσύχναστη γειτονιά του Κολωνακίου, επί της οδού Υψηλάντου, βρίσκεται η πολυκατοικία που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, στα τέλη της δεκαετίας του '50. Εξήντα χρόνια αργότερα, όταν μας ζητήθηκε να ανακαινίσουμε το διαμέρισμα των 105 τ.μ., ο κύριος στόχος μας ήταν ο συγκερασμός του παλιού με το σύγχρονο. Οι επεμβάσεις που είχαν γίνει από προηγούμενους ιδιοκτήτες, μας έφεραν αντιμέτωπους με μία κάτοψη που αποτελείτο από σκοτεινούς διαδρόμους, μικρά δωμάτια και μη λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους. Με σεβασμό στη διατήρηση του αρχικού διαχωρισμού των κοινόχρηστων από τους ιδιωτικούς χώρους, σκοπός είναι να διαμορφωθούν πιο φωτεινοί χώροι, που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες ενός ζευγαριού. Η νέα διαρρύθμιση περιλαμβάνει ενιαία κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι, ενώ η πρόσβαση στα υπνοδωμάτια και το λουτρό γίνεται μέσω ενός διαδρόμου που λειτουργεί ταυτόχρονα ως βεστιάριο. Εμπνευσμένος από στοιχεία της εποχής, ο χώρος ενημερώνεται με σύγχρονες λεπτομέρειες. Διατηρούνται και επισκευάζονται τα υφιστάμενα ξύλινα πατώματα. Όπου απαιτείται, τοποθετούνται χειροποίητα τσιμεντοπλακίδια, ως στοιχεία πλήρωσης του δαπέδου. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν σαφείς αναφορές σε προηγούμενες δεκαετίες. Η διαφοροποίηση της κουζίνας και του μπάνιου επισκεπτών από την τραπεζαρία και το καθιστικό επιτυγχάνεται με τον σχεδιασμό ενός ημι-διάτρητου μεταλλικού διαχωριστικού με υαλοπίνακα αρμέ. Η ίδια κατασκευαστική λογική χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των εσωτερικών συρόμενων πορτών. Τα έπιπλα, ο εξοπλισμός και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες - στοιχεία της σύγχρονης τάσης - δημιουργούν μία αντίθεση με τον υφιστάμενο χώρο και γεφυρώνουν το σήμερα με το τότε. Οι ψηλές οροφές, τα μεταλλικά στοιχεία, το ξύλο, οι τραχιές υφές, τα υλικά και η χρωματική παλέτα που επελέγη, λειτουργούν αντιθετικά αλλά και συμπληρωματικά. Αποτέλεσμα, να επιτευχθεί η αναβίωση της αρχικής κομψότητας του χώρου, σε ένα διαμέρισμα που προσφέρει μία αίσθηση άνεσης και πολυτέλειας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη: Mado Samiou Architecture, Μαριαδώρα Στρεβίνα
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Marosi Bros
Tοποθεσία: Κολωνάκι, Αθήνα
Εμβαδόν: 105 m²
Χρόνος μελέτης: 2018
Φωτογραφίες: Xenos Design

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση αρχοντικού στο Πήλιο

Αποκατάσταση αρχοντικού στο Πήλιο

Πέτρινοι τοίχοι, που αναδεικνύουν μέσω της υλικότητάς τους "μνήμες ζωής" και συμμετέχουν σ' ένα δημιουργικό διάλογο με τα στοιχεία της σύγχρονης κατασκευής, διεκδικώντας τη συνέχεια της ύπαρξής τους. Ένας δημιουργικός…
Ένα ρετιρέ για ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη

Ένα ρετιρέ για ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη

Μια κατοικία σχεδιασμένη ως γραμμική αλληλουχία 4 βασικών δραστηριοτήτων:α) μαγείρεμα, β) τραπεζαρία, γ) χαλάρωση, δ) ύπνος.Οι δραστηριότητες επικαλύπτονται.Στο κέντρο των δραστηριοτήτων υπάρχει η φωτιά.Στην κατοικία δεν υπάρχουν εσωτερικοί τοίχοι.Ένας ξύλινος…
Ανακαίνιση καταστήματος στο Χαλάνδρι

Ανακαίνιση καταστήματος στο Χαλάνδρι

Η εταιρία C marso δραστηριοποιείται για περισσότερα από 25 χρόνια στο χώρο της αισθητικής και της περιποίησης των άκρων και μετρά περισσότερα από 20 καταστήματα πανελλαδικά. Σαν επιχείρηση ασχολείται κυρίως…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.