Το "whitehouse" είναι ένα μικρό διαμέρισμα 80 m² στα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, που εκτείνεται σε ένα φωτεινό και ενιαίο χώρο, από τον οποίο εμπνέεται το όνομά του. Ο χώρος αντιμετωπίστηκε ως ένα λευκό δοχείο που εκπέμπει την καθαρότητα του φυσικού φωτός. Το φως και οι σκιές  δηλώνουν το χρόνο, ορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δραστηριότητες μέσα στο χώρο. Με τη χρήση του λευκού και μαύρου χρώματος γίνεται αναφορά στις  αρχιτεκτονικές ποιότητες του φωτός και της σκιάς.
Στο χώρο διημέρευσης, το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα γίνονται "ένα" με απόλυτη αρμονία, ως ένα ενιαίο λευκό σύνολο. Σ’ αυτόν το λευκό καμβά δίνεται έμφαση με το μαύρο χρώμα σε συγκεκριμένα στοιχεία, που ορίζουν την καθημερινότητα των ιδιοκτητών, όπως το τζάκι, το βοηθητικό τραπεζάκι του καθιστικού, τα κηροπήγια και το ασπρόμαυρο έργο τέχνης του Αμερικανού γραφίστα Herbert Leupin της δεκαετίας του ’40, το οποίο κυριαρχεί στο χώρο του σαλονιού.
Ως συνδετικό αλλά και διαχωριστικό στοιχείο μεταξύ του καθιστικού και της τραπεζαρίας λειτουργεί το έπιπλο του μπουφέ. Το συγκεκριμένο έπιπλο σχεδιάστηκε με σκοπό να ενσωματώνει ένα μέρος της τραπεζαρίας για εξοικονόμιση χώρου, ενώ το υπόλοιπο να λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος, απαραίτητος σε ένα μικρών διαστάσεων διαμέρισμα. Το διάτρητο μέρος της κατασκευής μοιάζει να αιωρείται και σε συνδυασμό με τις διαφανείς καρέκλες της τραπεζαρίας δημιουργούν ένα ανάλαφρο σύνολο. Αυτή η αίσθηση συμπληρώνεται με τις αντανακλάσεις που παράγονται από τις διάφορες επιφάνειες από μέταλλο και καθρέφτη. Οι αντανακλάσεις, η διαφάνεια και η χρήση διάτρητης επιφάνειας είναι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί, που γενικώς μπορούν να αναδείξουν ένα διαμέρισμα ελεύθερης κάτοψης - "open plan".
Τέλος, οι χρωματισμοί που επιλέχθηκαν ανήκουν στους γήινους τόνους και πιο συγκεκριμένα προέρχονται  από την παλέτα του λευκού, του μπεζ και του γκρι, με σκοπό να δημιουργούν μια φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του διαμερίσματος.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: T.SQUAREARCHITECTS - Έλενα Σίτη, Φένια Δούκα, Χριστίνα Αλεξοπούλου
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Θεσσαλονίκη
ΕΜΒΑΔΟ: 80 m2
Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αναμόρφωση κατοικίας στη Τήνο

Αναμόρφωση κατοικίας στη Τήνο

Το παραδοσιακό χωριό του Πύργου στην Τήνο είναι γνωστό για τη μαρμαρογλυπτική του, στον κεντρικό δρόμο του δεσπόζουν αρκετές παλαιές διώροφες κατοικίες, που ξεχωρίζουν για τον παραδοσιακό κυκλαδίτικο αστικό χαρακτήρα…
Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχοντικού Χασιρτζόγλου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τα θέματα που σχετίζονται τόσο με τους σύγχρονους τρόπους επέμβασης για την ενίσχυση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.