Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Η μελέτη είχε αντικείμενο τον ανασχεδιασμό υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. H παλαιότητα των πρώτων εγκαταστάσεων και οι νέες απαιτήσεις των σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη ανακαίνισης, αναδιαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των δωματίων και του εστιατορίου, την ανακαίνιση των όψεων στις περιοχές επέμβασης καθώς και τη δημιουργία ενός χώρου υδροθεραπείας - spa.
Tο κεντρικό τμήμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι επεμβάσεις, αποτελείται από μια ισόγεια πτέρυγα δωματίων με ανατολικό προσανατολισμό, μια διώροφη πτέρυγα δωματίων με βορειοανατολικό προσανατολισμό, μια διώροφη πτέρυγα δωματίων με προσόψεις στον άξονα ανατολής - δύσης, που βρίσκεται επάνω από τους βοηθητικούς χώρους του συγκροτήματος και έναν υπόγειο χώρο αποθηκών, στη νεότερη πτέρυγα των δωματίων, στον οποίο χωροθετήθηκε ο χώρος υδροθεραπείας - spa.
Τα δωμάτια διευρύνθηκαν και ανακαινίστηκαν αποκτώντας ένα σύγχρονο και φιλόξενο ύφος με ζεστά υλικά και χρώματα. Οι χώροι υγιεινής ανακατακευάστηκαν σε συνέχεια του κύριου χώρου των δωματίων, έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργούν ενιαία και παράλληλα να εκμεταλλεύονται το φυσικό φωτισμό. Ο εξοπλισμός των δωματίων σε συνδυασμό με τον ειδικά μελετημένο φωτισμό των χώρων, προσδίδουν έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.
Ξεχωριστή σημασία στο συγκρότημα κατέχει ο χώρος υδροθεραπείας - spa, ο οποίος κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, προσφέροντας ένα μοναδικό χώρο χαλάρωσης και ευεξίας.
Ο ανασχεδιασμός του εστιατορίου επέφερε ουσιαστικές αναδιατάξεις στη χωροθέτηση των λειτουργιών και ανατροπές στο συνολικό ύφος του χώρου. Κεντρικό ρόλο οργάνωσης παίζει η υπερμεγέθη ζαρντινιέρα που περιβάλλεται από το μπουφέ αλλά παράλληλα λειτουργεί ως διαχωριστικό δημιουργώντας μικρούς ζεστούς υποχώρους. Ο φωτισμός αποτέλεσε ισότιμο συντακτικό στοιχείο του σχεδιασμού. Στο χώρο δημιουργήθηκε ένα μεγάλο, μηχανικά ανασυρόμενο ξύλινο παράθυρο, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα ενοποίησης του εστιατορίου με το χώρο του μπαρ.
Η παλαιά κατασκευή έχοντας πολλές ενεργειακές απώλειες επέβαλε μία νέα οργάνωση των όψεων με πρόβλεψη παθητικών συστημάτων προστασίας του κτιρίου για την ενεργειακά ορθότερη συμπεριφορά του. Τα ανοίγματα του υφιστάμενου κτιρίου διευρύνθηκαν και σκιάστηκαν εξωτερικά με ξύλινες πέργκολες, ενώ τα συμπαγή τμήματα του κτιρίου επενδύθηκαν με αναρτημένα ξύλινα πετάσματα εξωτερικού χώρου. Οι εξωτερικοί χώροι ανακατασκευάστηκαν, δημιουργήθηκαν κοινόχρηστες και ιδιωτικές πισίνες και ο περιβάλλων χώρος φυτεύθηκε κατάλληλα.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου
Aρχιτεκτονική Μελέτη: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες
Στατική Μελέτη: Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου
H/M Mελέτη: Νίκος Γεμιτζάκης
Επίβλεψη: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες
Τεχνική Εταιρεία Κατασκευής: Έργο 3 Α.Τ.Τ.Ε.Ε.
Tοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Συνολικό Εμβαδό Οικοπέδου: 34.561,00 m²
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 5.608,00 m²
Xρόνος Μελέτης: 2006 - 2007
Xρόνος Κατασκευής: 2008 - 2009
Φωτογραφίες: Heinz Troll

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος στο Κολωνάκι

Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος στο Κολωνάκι

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας της δεκαετίας του ‘80. Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός χώρου λιτού και εργονομικού συγχρόνως, με ξενοδοχειακό χαρακτήρα, εφόσον η χρήση του δεν είναι…
Επέκταση και επανασχεδιασμός δημοτικού σχολείου στο Μαρούσι

Επέκταση και επανασχεδιασμός δημοτικού σχολείου στο Μαρούσι

Το κτίριο αποτελεί τμήμα ενός σχολικού συγκροτήματος, που διακρίνεται για τη διαχρονικότητα της αρχιτεκτονικής του. Η ανάθεση του έργου ήταν αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με πρόσκληση. Αντικείμενο ήταν η επέκταση του…
Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε σχολή χορού

Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε σχολή χορού

Το κτίριο Wilder σχεδιάστηκε από τον Charles R. Tetley το 1918, λειτούργησε ως εργοστάσιο επίπλων και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη του Μόντρεαλ κατά τον προηγούμενο αιώνα. Βρίσκεται στην…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.