Αναδιαμόρφωση κτιρίου γραφείων στο παλαιό Φάληρο

Το υφιστάμενο πενταώροφο κτίριο, το οποίο χρονολογείται από το 1996, χαρακτηρίζεται από το μνημειακό χαρακτήρα του συμμετρικού κελύφους του. Η ολική αναδιαμόρφωση της όψης και των εσωτερικών διαρρυθμίσεων καλείται να αναδείξει τις δυνατότητες ενός σύγχρονου γραφειακού χώρου, μέσα από την επανερμηνεία της προγενέστερης αρχιτεκτονικής μορφολογίας.
Ο αρχικός έντονος κάναβος του υαλοπετάσματος της όψης αντικαθίσταται από ενιαία υαλοπετάσματα, που αναπτύσσονται στο μέγιστο θεμιτό ύψος και μήκος, αφήνοντας τη θέα απρόσκοπτη. Οι έννοιες του πλήρους και του κενού, του φωτός και της σκιάς, συνυπάρχουν σε ένα αρμονικό σύνολο ογκοπλαστικής διαμόρφωσης. Επιπρόσθετα, το σύμπλεγμα των απρόσμενων θεάσεων ανάμεσα στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και το στοιχείο των κατακόρυφων ανοιγμάτων, συνοψίζουν αυτήν τη ρυθμική μεταβολή και παράθεση των στοιχείων θέασης και ογκοπλασίας.
Οριζόντια στοιχεία ενοποίησης των δύο στιβαρών κλιτών του υφιστάμενου κελύφους προστίθενται, μέσω ενιαίων εξωστών και στεγάστρων. Το στέγαστρο, που δημιουργείται στο χώρο του ισογείου, υποδέχεται τον επισκέπτη στο κτίριο, ενώ το στέγαστρο στο δώμα διαμορφώνει τη στέψη. Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνεται η αίσθηση της συνέπειας και διαδοχής των διακριτών μελών του κτιρίου.
Στην καρδιά του κτιρίου, προτείνεται ένας ανοιχτός υπαίθριος χώρος με φύτευση και χώρους καθισμάτων, απαντώντας στην αναζήτηση της "φυσικής όασης" στο σύγχρονο χώρο εργασίας. Τα χτιστά στηθαία του δώματος αντικαθίστανται από γυαλί, προσφέροντας θέα στο φαληρικό όρμο, μέσα σε ένα περιβάλλον πρασίνου, που αναπτύσσεται περιμετρικά του δώματος.

Μέθοδος Κατασκευής

Η διασφάλιση του ενιαίου χαρακτήρα του χώρου ενισχύεται από τον εσωτερικό διαχωρισμό των γραφείων. Γι’ αυτό το λόγο, χρησιμοποιούνται γυάλινα διαχωριστικά, τα οποία υποδιαιρούν το χώρο, χωρίς να τον αποκόπτουν. Παράλληλα, οι εναλλαγές της ψευδοροφής, από γυψοσανίδα σε ορυκτή ίνα, παράγουν διαφορετικές ενότητες, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα προοπτική στον επιμήκη χώρο. Η εγκατάσταση υπερυψωμένου δαπέδου παρέχει τη δυνατότητα της μεταβολής σε ό,τι αφορά στις θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι ζητούμενο σε ένα σύγχρονο χώρο εργασίας είναι η προσαρμογή στις εκάστοτε μελλοντικές ανάγκες.
Η όψη συντίθεται από υαλοπετάσματα, τα οποία αναπτύσσονται στο μέγιστο θεμιτό ύψος και μήκος, αφήνοντας τη θέα απρόσκοπτη μέσω των ενιαίων ανοιγμάτων. Περιμετρικά του κτιρίου, παρεμβάλλονται κατακόρυφα ανακλινόμενα υαλοπετάσματα, απαντώντας στην ανάγκη για φυσικό αερισμό.
Τα υφιστάμενα υποστυλώματα, επενδυμένα με μάρμαρο, ενοποιούνται με τα νέα στοιχεία πλήρωσης, η κατασκευή των οποίων είναι μεταλλική, με επένδυση θερμοπρόσοψης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο εσωτερικός κι ο εξωτερικός φωτισμός αντιμετωπίζονται συνολικά, με καθολικές συνθετικές χειρονομίες που περιγράφουν καίρια σημεία ενδιαφέροντος

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Tsolakis architects
Αρχιτέκτονες έργου:
Γεώργιος Τσολάκης, Σοφία Λεπίδα
Αρχιτεκτονική ομάδα μελέτης:
Γιάννα Παπαπαυλου, Κατερίνα Πετρόχειλου, Μαρία Ανθοπούλου, Μαριαλενα Μελά, Μιχάλης Φουντουκλής
Στατική μελέτη:
Daidalos engineering και Δημήτρης Λέζας
Η/Μ μελέτη:
Insta – Ζόμπολας
Επίβλεψη:
Εmergon
Μελέτη φύτευσης:
Εcoscapes landscape designers
Κατασκευή:
Technava
Τοποθεσία:
Παλαιό Φάληρο, Αττική
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
2470 m™ και 1200 m™ υπογειο
Χρόνος Μελέτης:
2017-2018
Χρόνος κατασκευής:
2018-2019
Φωτογραφίες:
Γεώργιος Μεσσαριτάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμέρισμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Διαμέρισμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Η αρχιτεκτονική ομάδα T.SQUAREARCHITECTS ανέλαβε το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός διαμερίσματος 220 m², το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη.Βασική προϋπόθεση του σχεδιασμού ήταν η ενσωμάτωση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.