Εξωτερικές τοιχοποιίες από πέτρα και εμφανές σκυρόδεμα

Το "Ring House" βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, μόλις 165 ναυτικά μίλια από την έρημο της Σαχάρας. Δύο δοκάρια από εμφανές σκυρόδεμα δημιουργούν έναν δακτύλιο, ακολουθώντας περιμετρικά τη μορφολογία του εδάφους στην κορυφή ενός λόφου. Ο δακτύλιος δημιουργεί ζώνες σκίασης, διαμπερώς αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους, επιφάνειες για ηλιακούς συλλέκτες και προστατεύει έναν εσωτερικό κήπο με ποικιλία εσπεριδοειδών και βοτάνων. Ο σχεδιασμός της κατοικίας και του άμεσου περιβάλλοντός της διαμορφώνει ένα μικρόκλιμα, μια όαση μέσα σε ένα έντονα όμορφο μα σωματικά απαιτητικό τοπίο.
Σε ευρύτερη κλίμακα, ο σχεδιασμός του "Ring House" είναι μια προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, το οποίο στο παρελθόν είχε κακοποιηθεί από την τυχαία και ανεπίσημη χάραξη δρόμων. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής το υλικό της εκσκαφής χρησιμοποιήθηκε για την ανάκτηση της αρχικής μορφολογίας του εδάφους. Επιπλέον, έγινε συστηματική καταγραφή και χαρτογράφηση της φυσικής χλωρίδας προκειμένου να αποτυπωθούν οι κυρίαρχοι βιότοποι στις διάφορες πλαγιές του οικοπέδου. Την άνοιξη, 1πριν από την έναρξη της κατασκευής συλλέχθηκαν επί τόπου σπόροι που καλλιεργήθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν σε θερμοκήπιο. Το πλεόνασμα των σπόρων χρησιμοποιήθηκε για την αναγέννηση της χλωρίδας πάνω από τα σημάδια του δρόμου.
Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης, decaARCHITECTURE

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ

Τοιχοποιία με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια

Τοιχοποιία με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια

Οι περιμετρικοί τοίχοι του κτιρίου "Casa Club Bosque Altozano", το οποίο σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως λέσχη γκολφ, κατασκευάστηκαν από συρμάτινα κιβώτια γεμισμένα με ακανόνιστες πέτρες, ενώ τα ανοίγματα τοποθετήθηκαν…
Κατοικία από σκυρόδεμα

Κατοικία από σκυρόδεμα

Ο δεύτερος όροφος της μονοκατοικίας στην Μελβούρνη είναι κατασκευασμένος σαν "κουτί" από εμφανές σκυρόδεμα. Τα υαλοστάσια τοποθετούνται σε βάθος, ώστε να έχουν την αναγκαία ηλιοπροστασία. Φωτογραφία Derek Swalwell.
Κατοικία με δομικά στοιχεία από συμπυκνωμένο χώμα στο Ανόι του Βιετνάμ

Κατοικία με δομικά στοιχεία από συμπυκνωμένο χώμα στο Ανόι του Βιετνάμ

Η κατοικία αυτή έχει κατασκευαστεί από δομικά στοιχεία που έγινανα από χώμα (rammed earth) και γκρίζες στέγες με ενσωματωμένες ζαρντινιέρες όπου καλλιεργούνται  οπωροφόρα δέντρα. Οι τοίχοι του κτιρίου έχουν πάχος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.