Ξύλινες στέγες στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου

Το κτίριο του μουσείου αποτελείται από δυο παράλληλες πτέρυγες, μισοχωμένες στη γη, που ακολουθούν την κλίση του φυσικού εδάφους. Αυτές καλύπτονται από μεγάλες μονόριχτες ξύλινες στέγες, με κλίση αντίθετη προς την κατωφέρεια. Οι φορείς της στέγης στηρίζονται σε ξύλινα υποστυλώματα δενδροειδούς σχήματος, κατά μήκος της βόρειας όψης. Ο φέρων οργανισμός της υποδομής των κτιρίων είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ των κεκλιμένων ξύλινων στεγών από συγκολλητή ξυλεία ποιότητας GL32. Οι κύριοι φορείς είναι δίδυμοι και στηρίζονται αρθρωτά σε βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα στο νότιο άκρο τους και σε ξύλινα δενδροειδή υποστυλώματα στο βόρειο άκρο τους.

Οι φορείς αποτελούνται από τεμάχια απλών διατομών συγκολλητής ξυλείας, που συνδέονται μεταξύ τους και με τα παρακείμενα στοιχεία του έργου με μεταλλικές βάσεις έδρασης, ειδικά διαμορφωμένα ελάσματα για κάθε είδος κόμβου, δοκοθήκες στερέωσης τεγίδων κτλ. μεταλλικά στοιχεία σύνδεσης των ξύλινων φορέων μεταξύ τους, όλα από χάλυβα ποιότητας S235, βαμμένο με εποξειδική βαφή. Τα στοιχεία σύνδεσης (ήλοι κοινοί, ήλοι κοχλιοφόροι,-μπουλόνια) είναι γαλβανισμένα.
Οι κεκλιμένες στέγες επικαλύπτονται με φύλλα τιτανιούχου ψευδάργυρου που τοποθετούνται επάνω σε κατασκευή "σάντουιτς" από σανίδες ελάτης και φύλλα κόντρα πλακέ θαλάσσης με ενδιάμεση θερμομόνωση.
Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ

Φυτεμένα δώματα σε παραθαλάσσια κατοικία

Φυτεμένα δώματα σε παραθαλάσσια κατοικία

Τα φυτά που είναι διατεταγμένα σε καλιτεχνικά σχέδια, καλύπτουν τη στέγη και αρκετούς εξωτερικούς τοίχους της παραθαλάσσιας κατοικίας από εμφανές σκυρόδεμα, στο Puerto Vallarta στο Μεξικό. Φωτογραφία του Jaime Navarro.
Πρισματική

Πρισματική "ιπτάμενη" οροφή

Δύο πρισματικά "φτερά", με διαφορετικές κλίσεις, συνθέτουν την οροφή μιας κατοικίας στην Αριζόνα. Το χωροδικτύωμα της στέγης επενδύεται με κόντρα πλακέ και, τελικώς, με λωρίδες ξύλου και μετάλλου. Το φυσικό…
Το δώμα ως υπαίθριο καθιστικό

Το δώμα ως υπαίθριο καθιστικό

Η κατοικία Casa Biblioteca χωροθετείται σε μια δασική περιοχή, στο Σάο Πάολο Βραζιλίας. Η οροφή της αποτελείται από μια ορθογωνική πλάκα σκυροδέματος, πάχους 15 cm, η οποία στηρίζεται σε 8…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.