Στεγασμένος ημιυπαίθριος χώρος σε κατοικία στη Μύκονο

Σχεδόν κρυμμένη, αν και στην κορυφή του λόφου Αλεομάνδρα της Μυκόνου, η "Villa Mandra" βλέπει κατευθείαν στη θάλασσα και στο ηλιοβασίλεμα της Δήλου. Η εξοχική κατοικία ατενίζει την εντυπωσιακή θέα από έναν κήπο διαμορφωμένο με ευαισθησία και με έναν πέτρινο τοίχο, που την κρύβει από τον πίσω δρόμο.
Η κατοικία σχεδιάστηκε με το σκεπτικό της χαλαρής καλοκαιρινής ζωής και ενθαρρύνει τη σύνδεση με οικογένεια και φίλους και την αρμονική συνύπαρξη με τη φύση. Για να δώσουν τη δυνατότητα της απόλαυσης του εξωτερικού χώρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι αρχιτέκτονες έπρεπε να φιλτράρουν την ένταση του κλίματος, προσφέροντας σκίαση και προστασία από τα στοιχεία της φύσης.

Οι χειροποίητοι πέτρινοι τοίχοι, επεξεργασμένοι παραδοσιακά, είναι επίπεδοι και λείοι. Η πέργκολα από καστανιά κατασκευάστηκε ώστε να ενισχυθεί η δομική της ακεραιότητα και κάθεται ελαφρά πάνω στους λευκούς όγκους, σκιάζοντας και προστατεύοντας την υποκείμενη αυλή. Οι απλοί λευκοί όγκοι, οι ίσιοι πέτρινοι τοίχοι και η ελαφριά πέργκολα εναρμονίζονται με το κυκλαδίτικο τοπίο και η αποτελεσματικότητα της διάταξής τους, γύρω από την κεντρική αυλή, απλοποιεί την καθημερινή ζωή. Η Villa Mandra διαποτίζεται από την ταπεινή κυκλαδική παράδοση, εμπλουτίζεται από τη φυσική υλικότητα και εμπνέεται από τη σύγχρονη καλοκαιρινή ζωή.
Φωτογραφίες: Claus Brechenmacher and Reiner Baumann

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ

Φυτεμένος τοίχος σε αίθριο

Φυτεμένος τοίχος σε αίθριο

Στο εστιατόριο – παντοπωλείο του "Ergon House", στην καρδιά της Αθήνας, ένας τυφλός τοίχος μετατρέπεται σε κατακόρυφη νησίδα πρασίνου. Το αίθριο διαμορφώνεται μεταξύ της τετραώροφης προσθήκης της δεκαετίας του '90…
Διαμόρφωση αυλών σε βιοκλιματική κατοικία

Διαμόρφωση αυλών σε βιοκλιματική κατοικία

Διάφορα επίπεδα περιμετρικά του κτιρίου, όπως και η πισίνα, διαμορφωμένα με νερό συμβάλλουν στο δροσισμό του. Η κατοικία είναι σχεδιασμένη για να παράγει όση ενέργεια καταναλώνει, το κτίριο διαθέτει αρκετά…
Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου

Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου

Ο υπαίθριος χώρος σε θερινή κατοικία στην Πορτογαλία διαμορφώνεται με ψησταριά και τραπεζαρία.Φωτογραφία: Garcês

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.