Τεχνικές διακοσμητικών βαφών εσωτερικών χώρων

1. ''Woodgraining'' (Νερά του ξύλου). Δημιουργείται η απομίμηση της υφής του φυσικού ξύλου. Τα ''νερά'' επιτυγχάνονται με διαφορετικά πινέλα, σπάτουλες, χτένες, φελλό και ύφασμα. Αρχικά χρησιμοποιείται πινέλο ή μαλακή βούρτσα, με την οποία βάφεται η επιφάνεια, και έπειτα ''χτενίζεται''με μαλακή χτένα.
2. ''Decorative graining'' (Νερά του ξύλου). Η απομίμηση των νερών του ξύλου μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση  πιο σκληρού πινέλου. Με αυτό η επιφάνεια βάφεται, κατόπιν αποχρωματίζεται λίγο με υγρό πανί και ακολουθεί χρήση ειδικού ρολού με πλαστική ανάγλυφη επιφάνεια σε σχήμα κορμού δένδρου. Ανάλογα με το είδος της ανάγλυφης επιφάνειας, προκύπτει στον τοίχο η απομίμηση διαφορετικού είδους ξύλο (π.χ. βελανιδιά, πεύκο κτλ.).
3. ''Marbling'' (Νερά του μαρμάρου). Δημιουργείται με βερνίκι που εφαρμόζεται με ειδική τεχνική.
4. ''Ragging''. Επάνω σε βαμμένη επιφάνεια απλώνεται δεύτερο χρώμα ως βερνίκι (λούστρο), στο οποίο –πριν στεγνώσει–πιέζεται κομμάτι βαμβακερού υφάσματος, ώσπου να φανεί η αρχική επιφάνεια. Tο αποτέλεσμα εξαρτάται από την αντίθεση των δύο χρωμάτων. Eιδικά εφέ δημιουργούνται, αν αντί για ύφασμα χρησιμοποιηθεί πλαστική σακούλα ή χαρτί κουζίνας.
5. ''Sponging'': Για το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου αρχικά γίνεται η βαφή της επιφάνειας με ένα πινέλο και ακολουθεί η αραίωσή της με ένα φυσικό θαλάσσιο σφουγγάρι. Αυτό δημιουργεί μικρά σημάδια στην υποκείμενη επιφάνεια. Για τα τελειώματα των γωνιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μικρότερο.
6. ''Colorwashing''. Επάνω σε βαμμένη επιφάνεια απλώνεται δεύτερο χρώμα, με μικρή διαφορά απόχρωσης. Πριν να στεγνώσει το δεύτερο χρώμα, σκουπίζεται απαλά με μαλακό ύφασμα κατά διάφορες διευθύνσεις, ώσπου να μη διακρίνονται οι πινελιές.
7. ''Stippling''. Επάνω σε βαμμένη επιφάνεια απλώνεται ένα λεπτό σχεδόν διαφανές στρώμα βερνικιού, το οποίο πριν στεγνώσει ''χτυπιέται'' με ειδική φαρδιά βούρτσα, ώστε να σχηματιστούν μικρές κηλίδες. Tο χρώμα που μένει επάνω στη βούρτσα πρέπει να σκουπίζεται τακτικά. Tο υπόστρωμα πρέπει να είναι λείο.
8. ''Combing''. Επάνω σε βαμμένη επιφάνεια απλώνεται δεύτερο χρώμα που ''χτενίζεται'' με ειδικές ''χτένες'' για να απομακρυνθεί, δημιουργώντας γραμμές σε διάφορα σχέδια.
9. ''Dragging''. Tο δεύτερο χρώμα περνιέται με μία στρογγυλή βούρτσα σε λεπτό στρώμα και πριν στεγνώσει βουρτσίζεται κατακόρυφα με βούρτσα με μακριές τρίχες, δημιουργώντας γραμμές που θυμίζουν τα νερά του ξύλου.
10. ''Patterning with cloth''. Ένα αδρά υφασμένο μάλλινο ύφασμα πιέζεται επάνω στο υγρό στρώμα βερνικιού, ώστε να δημιουργούνται σκιάσεις, επάνω στις οποίες είναι εμφανής η ύφανση του υφάσματος.
11. ''Rag rolling''. Επάνω στο υγρό στρώμα βερνικιού εφαρμόζεται με χτυπήματα πλατιά βούρτσα και μετά ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος ''σέρνεται'' από επάνω προς τα κάτω σταθερά, αλλά όχι με μεγάλη πίεση. Tο τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με τσαλακωμένο ύφασμα.
12. ''Flottage''. H τεχνική αυτή εφαρμόζεται με απλό χρώμα και όχι βερνίκι. Επάνω στην υγρή βαμμένη επιφάνεια απλώνεται εφημερίδα ή άλλο απορροφητικό χαρτί και πιέζεται με τις παλάμες. Όταν απομακρυνθεί, δημιουργούνται ακανόνιστα σχήματα στα σημεία, στα οποία αποκαλύπτεται το υπόστρωμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Βαφές εξωτερικών επιφανειών

Βαφές εξωτερικών επιφανειών

• Bαφή εμφανούς σκυροδέματος H υγρασία της επιφάνειας πρέπει να μην υπερβαίνει το 5%. H επιφάνεια καλύπτεται με τρεις διαδοχικές στρώσεις: στρώση πρόσφυσης (στόκος), στρώση προεργασίας (αστάρι) και τελική στρώση…
Προβλήματα & λύσεις στις βαφές

Προβλήματα & λύσεις στις βαφές

Oι λεπτές ρωγμές δείχνουν ότι η επιφανειακή χρωματική στρώση είναι ασύμβατη με την προηγούμενή της χρωματική στρώση. Η ρηγματωμένη στρώση πρέπει να αφαιρεθεί με τρίψιμο και κατόπιν η επιφάνεια να…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.