Το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG στο Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε. για βιώσιμες πλωτές πόλεις

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης UN-Habitat, συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών εταίρων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για τη διερεύνηση καινοτόμων λύσεων απέναντι στην απειλή που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες πόλεις και χώρες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του επιταχυνόμενου ρυθμού ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Στην πρώτη συνάντηση εργασίας στον Ο.Η.Ε. με αντικείμενο τις βιώσιμες πλωτές πόλεις συνεδρίασαν οι ομάδες του UN-Habitat, της εταιρείας Oceanix, του Κέντρου Μηχανικής των Ωκεανών του Πανεπιστημίου MIT, της διεθνούς κοινότητας διεπιστημονικών ερευνών "The Explorers Club" και του αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) για την ανάπτυξη προτάσεων για βιώσιμες πλωτές πόλεις.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η πρώτη πειραματική μελέτη "Oceanix City" του αρχιτεκτονικού γραφείου BIG, μια θαλάσσια πόλη έκτασης 75 εκταρίων σε πλωτές πλατφόρμες, οι οποίες θα προκατασκευαστούν στην ξηρά και θα μεταφερθούν σε ομάδες των έξι για τη δημιουργία οικισμών των 1.650 κατοίκων. Συνολικά προτείνονται έξι τέτοιοι οικισμοί γύρω από ένα κεντρικό λιμάνι. Τα κτίρια προβλέπεται να έχουν ύψος μικρότερο των επτά ορόφων, ώστε να έχουν χαμηλό κέντρο βάρους και να μην υπάρχουν προβλήματα με τους ανέμους. Παράλληλα, θα είναι κατασκευασμένα από ανανεώσιμα υλικά και οι οροφές τους είναι επίπεδες με ηλιακούς συλλέκτες.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.