Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ανάπλαση της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

Στην προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις αρχές Φεβρουαρίου, θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να υπάρξει παγκόσμιο ενδιαφέρον, έτσι ώστε το τελικό σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους, να ενσωματώνει και να αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και ταυτόχρονα να ενισχύσει τον ρόλο της περιοχής ως ισχυρό τοπόσημο. Μέσα από αυτό το έργο, η Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να επανασυστηθεί στον κόσμο, να ενταχθεί σε νέους χάρτες – τουριστικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς- και παράλληλα να αναβαθμιστεί σημαντικά ο δημόσιος χώρος. Το project αυτό αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσπάθειας αναμόρφωσης και αναζωογόνησης του αστικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε μαζί και με τα υπόλοιπα έργα που προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη, να αποτελέσει το εισιτήριο εισόδου σε μία νέα εποχή δυνατοτήτων και αισιοδοξίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια του διαγωνισμού, επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, με βάση τις απαιτήσεις του βιώσιμου σχεδιασμού και της , για ένα υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα.

Η περιοχή μελέτης αναπτύσσεται σε μια έκταση 32,5 στρεμμάτων, η οποία θα εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο έως και την οδό Εγνατία. Στην περιοχή μελέτης, περιλαμβάνονται και τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους αντίστοιχα. Όλη αυτή η έκταση, γειτνιάζει με σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς εξέχουσας σημασίας, όπως η πλατεία Αρχαίας Αγοράς, καθώς και με διατηρητέα οικιστικά σύνολα, όπως οι παραδοσιακές αγορές Βλάλη – Καπάνι, Βατικιώτη – Άθωνος, Μοδιάνο, κλπ. Τα σημεία αυτά, παρόλο που δεν εντάσσονται στην υπό ανάπλαση ζώνη, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη βέλτιστη εναρμόνιση με την ευρύτερη περιοχή.

Το όραμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον ανασχεδιασμό του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους συγκεντρώνεται στους εξής παρακάτω στόχους.
• Ο σχεδιασμός να αναδεικνύει την ταυτότητα του χώρου ως ισχυρό τοπόσημο.
• Πρωτοτυπία και πρωτοποριακός σχεδιασμός.
• Ο σχεδιασμός να είναι εναρμονισμένος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
• Ανοιχτός, πολύ-λειτουργικός και προσβάσιμος δημόσιος χώρος από όλους.
• Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και βιοκλιματικός σχεδιασμός.
• Ρεαλισμός ως προς τα ζητήματα υλοποίησης, κόστους και συντήρησης του έργου.

Ειδικότερα, οι κύριοι άξονες της ανάπλασης προσδιορίζονται παρακάτω. Προτεραιότητα αποτελεί η απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα και με τις αρχές της “έξυπνης πόλης”, της βιώσιμης κινητικότητας και του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έπειτα, σημαντικό κομμάτι αποτελεί η ανάδειξη της ταυτότητας του άξονα με την απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων στοιχείων που σωρεύτηκαν σταδιακά με αποσπασματικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, καθώς και η αποκατάσταση του χαρακτήρα του άξονα της Αριστοτέλους ως ενιαίου αντιληπτά συνόλου. Η ενσωμάτωση επί του άξονα χώρων στάσης, περιπάτου και αναψυχής, η λειτουργική και αισθητική διασύνδεση με τις ισόγειες στοές των γύρω κτιρίων, καθώς και η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με χαμηλή απαίτηση συντήρησης δομικών υλικών είναι τέλος αναπόσπαστα κομμάτια του έργου.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:
https://bit.ly/2YWODOp

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.