Προγράμματα “Εξοικονομώ ΙΙ” και “Ηλέκτρα” για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας: τη δεύτερη φάση του προγράμματος “Εξοικονομώ” και την έναρξη του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων “Ηλέκτρα”.
Η δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», επιχειρεί να δώσει κίνητρα για την υλοποίηση παρεμβάσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης και αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης. Οι διαθέσιμοι πόροι θα ανέλθουν σε 250 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις σε 20.000 – 25.000 κατοικίες. Το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του β’ εξαμήνου του 2019, με μέγιστο προϋπολογισμό της κάθε αίτησης τα 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με την προκήρυξη, θα δίνεται προτεραιότητα στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος, έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.
Θέτοντας ως κύρια προτεραιότητα τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση ετησίως του 3% του συνολικού εμβαδού των δημοσίων κτιρίων. Με την ανακατασκευή παλαιών και ενεργοβόρων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε κτίρια αποδοτικά από πλευράς πόρων και φιλικά προς το περιβάλλον, επιδιώκεται η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τη μείωση του λειτουργικού κόστους για το Δημόσιο. Το πρόγραμμα “Ηλέκτρα” αναμένεται να καλύψει συνολικά έργα και επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ με προοπτική αύξησης του ποσού, σε νοσοκομεία, σχολεία, δημαρχεία, υποδομές της κεντρικής διοίκησης, αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.