"Πράσινη Συμφωνία" για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050

Κύριος στόχος της ευρωπαϊκής "Πράσινης Συμφωνίας" είναι να καταστήσει την Ευρώπη αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, με τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία, η οποία θα συνοδεύεται από μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Οι δράσεις που προτείνει η Συμφωνία, προκειμένου να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αφορούν κυρίως τις μεταφορές, την ενέργεια, τη γεωργία, τα κτίρια και τις βιομηχανίες. Δεδομένου ότι δεν εκκινούν όλα τα κράτη-μέλη από την ίδια αφετηρία για την επίτευξη του κοινού στόχου ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεση στήριξης περιφερειών, που εξαρτώνται από βιομηχανίες υψηλής έντασης άνθρακα αλλά και πολιτών, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους οικονομικούς τομείς.
Ωστόσο, για την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030, απαιτούνται πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις 260 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τις οποίες θα χρειαστεί κινητοποίηση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Μέσα στο 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το επενδυτικό σχέδιο για μία πιο βιώσιμη Ευρώπη, με στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, μέσω στρατηγικών πράσινης χρηματοδότησης, θα δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας την Πράσινη Συμφωνία, ανέφερε: "Αυτή είναι η νέα μας στρατηγική για την ανάπτυξη: να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε την καινοτομία".

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.