Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το TFTD 2024 με θέμα "Urban Resilience for Future-Ready Cities" στη Θεσσαλονίκη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το 4ο Thessaloniki Future Thinking Dialogues (TFTD2024) με τίτλο: Urban Resilience for Future-Ready Cities, την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024, στο ξενοδοχείο The MET.
Το TFTD αποτελεί μία θεσμική εκδήλωση που ξεκίνησε το 2021 και χρησιμεύει ως πλατφόρμα ανοιχτής συζήτησης, διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων για ζωτικά ζητήματα που αφορούν τα επιχειρηματικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά οικοσυστήματα μέσα από μια καινοτόμο αλλά θεμελιώδη προσέγγιση στη Βόρειο Ελλάδα, με μια ματιά στο μέλλον.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν προτάσεις για τον σχεδιασμό των πόλεων, πρακτικές διακυβέρνησης που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου αστικού περιβάλλοντος καθώς και σημαντικά έργα ανάπτυξης που πρόκειται να αναδιαμορφώσουν το αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης.
Ο Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος δήλωσε: “Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε τα αστικά μας κέντρα και να τα μετατρέπουμε σε πόλεις συμπεριληπτικές και φιλικές προς τον πολίτη, δίνοντας έμφαση στην ενσυναίσθηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, και ενισχύοντας το αίσθημα της κοινότητας και της αλληλεγγύης.”
O Αντιπρόεδρος ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Καφάτος δήλωσε: “Η Θεσσαλονίκη έχει σημαντικές ευκαιρίες μπροστά της, καθώς βρίσκεται σε μία τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας με σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας να πραγματοποιούνται στην πόλη και εμβληματικά έργα υποδομών να βρίσκονται υπό υλοποίηση. Αντίστοιχα σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι πόλεις, περιλαμβάνουν την αυξανόμενη αστικοποίηση, την κοινωνική διάκριση και ανισότητα, την προσβασιμότητα και κινητικότητα, την επάρκεια ταλέντου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κλιματική αλλαγή.”
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: “Είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε αστικά περιβάλλοντα ανθεκτικά και ανθρωποκεντρικά με έμφαση στην καινοτομία και στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Συγχαίρω το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία να προβάλει και να αναδείξει πρακτικές και λύσεις που μπορούν να συνδράμουν στη βελτίωση των πόλεων και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης προς όφελος των πολιτών.”
Ο Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη, κ. Jerry Ismail υπογράμμισε: “Η κοινή μας δέσμευση για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόοδο των νέων τεχνολογιών αποτελεί το θεμέλιο της ισχυρής διμερούς σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Καθώς διερευνούμε τις δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών για την ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι μεγαλύτερες δυνατότητες συνεπάγονται αυξημένες ευθύνες.”
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας σημείωσε: “Οφείλουμε να σχεδιάζουμε τις πόλεις τους μέλλοντος. Όχι για το 2030, αλλά για το 2050 και το 2070. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη τους μέλλοντος, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της διασυνδεσιμότητάς της, της πολιτιστικής της περιουσίας και του μεγάλου πληθυσμού νέων ανθρώπων που κατοικούν εδώ.”
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε: “Στην πόλη της Θεσσαλονίκης καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για την αναβάθμιση των υποδομών της. H πόλη διαθέτει πλέον ένα εξαιρετικό αεροδρόμιο, αντάξιο των αναγκών της. Επιπλέον, το επόμενο Σάββατο παραδίδεται η βασική γραμμή του Μετρό, με 13 σταθμούς, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στις συγκοινωνίες της πόλης. Παράλληλα, ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Δυτικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού, με τη χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ. Επιπρόσθετα, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη συνδεσιμότητα των λιμένων της πόλης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, γεγονός που θα ενισχύσει τη διασυνδεσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, σημαντικό έργο αποτελεί και το flyover, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, ενώ και η Εγνατία οδός, αν και ολοκληρωμένη, απαιτεί περαιτέρω συζήτηση για την πλήρη αξιοποίησή της.”
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κα. Λουκία Σαράντη επεσήμανε: “Η πολυπόθητη γεωγραφική αποκέντρωση στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου είναι επιτακτική ανάγκη, παραμένει ανεκπλήρωτη. Η επίτευξή της θα ενίσχυε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και θα συνέβαλε στην αποτροπή του μαρασμού πόλεων, ένα φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται συχνά. Ιδιαίτερη σημαντική συμβολή θα αποτελέσει η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και των άλλων περιοχών που σχετίζονται με το ευρύτερο οδικό δίκτυο.”
Ο Δήμαρχος του Νομού Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε: “Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε δύο βασικούς πυλώνες: πρώτον, στην άμεση υλοποίηση των έργων υποδομής και, δεύτερον, στην ανάληψη πρωτοβουλιών από τη δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των κενών που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μόνο μέσα από αυτή τη συνδυαστική προσέγγιση μπορούμε να πετύχουμε μια Θεσσαλονίκη που θα είναι καθαρή, σύγχρονη, ανοιχτή, πράσινη, βιώσιμη και ανθεκτική.”
Ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος κ. Σταύρος Ανδρεάδης ανέφερε: “Κανένα μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα και αποκομμένο από την κοινωνία. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να αναδείξουμε τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη. Πρώτον, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας έχει συμβιβαστεί με μια κατάσταση ευτελείας, αδυνατώντας να αντισταθεί ή να διεκδικήσει την αλλαγή. Δεύτερον, το υπερδιογκωμένο κράτος των Αθηνών συνεχίζει να αποδυναμώνει την περιφέρεια, εμποδίζοντας την ισόρροπη ανάπτυξη και τη γεωγραφική αποκέντρωση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.”
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρις Μπίλλιας δήλωσε: “Το flyover φιλοδοξεί να είναι μέρος ενός μεγάλου σχεδίου που θα απομακρύνει τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης. Το έργο αυτό στα αρχικά του στάδια ήρθε αντιμέτωπο με την έλλειψη συντονισμού αλλά το όφελος θα είναι πολλαπλασιαστικό.”
Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης γνωστοποίησε: “Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις έξι πόλεις που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κλιματική ουδετερότητα. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, μέχρι το 2030 η πόλη πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις και μέτρα, όπως ο περιορισμός της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας.”
Ο Συντονιστής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη κ. Γιάννης Παπαγεωργίου ανέφερε: “Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει τη Θεσσαλονίκη και τη στρατηγική ανάπτυξή της ως απόλυτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, επικεντρώνεται στην υλοποίηση έργων και πρωτοβουλιών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της πόλης. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση στοχεύει στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε έναν δυναμικό κόμβο καινοτομίας, βιωσιμότητας και εξωστρέφειας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες της.”
Ιστοσελίδα εκδήλωσης: amcham.gr
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου στο ακόλουθο βίντεο: youtube
Σχετικά με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο www.amcham.gr ιδρύθηκε το 1932 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα, πιο δραστήρια και δυναμικά Αμερικανικά Επιμελητήρια στην Ευρώπη. Μέλη του Επιμελητηρίου είναι σχεδόν όλες οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες που συναλλάσσονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μέλη του Επιμελητηρίου αποτελούνται από 750 εταιρείες που επιδιώκουν να διευρύνουν τους επιχειρηματικούς ορίζοντες, να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές συνεργασίες και να επωφεληθούν από τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες στη σημερινή παγκόσμια οικονομία.
Το Επιμελητήριο προωθεί τις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Είναι ένας πλήρως αυτόνομος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν λαμβάνει καμία επιδότηση από κανένα κρατικό φορέα. Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ενεργό μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.
Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προσπαθεί για συνεχή βελτίωση των εμπορικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, μέσω της αύξησης των μελών, της αποτελεσματικής υπεράσπισης και της οργάνωσης εκδηλώσεων, εκθέσεων, φόρουμ, σεμιναρίων και συνεδρίων κορυφαίας ποιότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.