Η πλατεία Αριστοτέλους στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

Η πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, μέσα από την πρόταση της ομάδας διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, θα αποτελέσει την επίσημη εθνική συμμετοχή στη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
Το θέμα της φετινής έκθεσης, “How will we live together?” (Πώς θα ζήσουμε μαζί;) επιλέχθηκε από τον Λιβανέζο αρχιτέκτονα Hashim Sarkis, curator της Μπιενάλε του 2020. Η θεματική αναφέρεται στο σύγχρονο κοινωνικό χαρακτήρα, που καλείται να αναδείξει η αρχιτεκτονική στο πεδίο της αστικής κατοίκησης και του δημόσιου χώρου.
Η πρόταση της ελληνικής ομάδας με τίτλο "Η λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών", το όνομα που αρχικά είχε δώσει ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ στο έργο του, παρουσιάζει την πορεία της πλατείας Αριστοτέλους και αναδεικνύει το ρόλο της ως ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης και συνύπαρξης όλων των κοινοτήτων της πόλης.
Η επιτροπή της Μπιενάλε αξιολόγησε θετικά την πρόταση της ελληνικής ομάδας για τη λειτουργία δύο παράλληλων εκθέσεων σε Βενετία και Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα επικοινωνούν "ζωντανά", με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων.
Τα μέλη της ομάδας του έργου "Η λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών" είναι οι:
Νίκος Καλογήρου, ομότιμος καθηγητής και συντονιστής του φακέλου της πρότασης
Μαρία Δούση, επίκουρη καθηγήτρια
Δημήτρης Θωμόπουλος, επίκουρος καθηγητής
Δημήτρης Κονταξάκης, επίκουρος καθηγητής
Σοφοκλής Κωτσόπουλος, διδάσκων
Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος, διδάσκων

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.