"ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ"

για την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας

Στις αρχές του 2021 αναμένεται το ειδικό πρόγραμμα "Εξοικονομώ για τον τουρισμό", προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και την ανάπτυξη "πράσινων" ξενοδοχείων. Το νέο πρόγραμμα, που επεξεργάζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού, προορίζεται να συμβάλει στη βιώσιμη πορεία των τουριστικών επιχειρήσεων, έπειτα από μία χρονιά, που καθορίστηκε από την πανδημία, πλήττοντας το νευραλγικό κλάδο του τουρισμού.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 38.000 ξενοδοχεία κλασικού τύπου, επιπλωμένα διαμερίσματα, ξενοδοχεία μεικτού τύπου, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά καταλύματα, διατηρητέα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις σε όλη την Ελλάδα. Η ενίσχυση, που θα προσφέρει το "Εξοικονομώ για τον τουρισμό", θα είναι ανάλογη του μεγέθους της επιχείρησης, ενώ προβλέπεται προσαύξηση της επιδότησης για καταλύματα, που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικές περιοχές, όπως η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη.
Το μοντέλο "πράσινων" τουριστικών καταλυμάτων αναφέρεται στη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των υποδομών σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, με αυξημένο βαθμό ενεργειακής αυτονομίας μέσω έξυπνων συστημάτων διαχείρισης, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη των "πράσινων" ξενοδοχείων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική παγκοσμίως, το φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.
Στόχος του προγράμματος είναι η είσοδος του ελληνικού τουρισμού σε μια νέα κατεύθυνση, με το άνοιγμα σε νέες αγορές, καθώς και η ποιοτική και ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας στη μετά COVID-19 εποχή.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.