Εστιατόριο με οικολογική συνείδηση στην Ταϊβάν

  • Chain10 Architecture & Interior Design Institute

Το εστιατόριο "Green Isle" αποτελεί το τρίτο εστιατόριο της γιαπωνέζικης αλυσίδας εστιατορίων "Tan Zuo Ma Li" και βρίσκεται στην πόλη Kaohsiung, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ταιβάν, με πληθυσμό περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους. Η τοποθεσία στην οποία εγκαταστάθηκε το κτίριο βρίσκεται εκτός του πυκνού αστικού ιστού, σε μια περιοχή με σχετικά αραιή δόμηση και ανοιχτούς χώρους. Αυτήν ακριβώς την ευρυχωρία θέλησαν να εκμεταλλευτούν οι αρχιτέκτονες, συνθέτοντας ένα κτίριο που εκτός από μια ολοκληρωμένη εμπειρία εστιατορίου θα αποτελεί και ένα δημόσιο χώρο, στον οποίο οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώνουν σε ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον, στο οποίο συνυπάρχουν η παράδοση και η φύση. Βασική επιδίωξη κατά το σχεδιασμό, εκτός από τη λειτουργικότητα και την εργονομία του εστιατορίου, ήταν η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου.

Αρχιτεκτονική σύνθεση
Η αρχιτεκτονική σύνθεση αποτελείται από το διώροφο κτίριο του εστιατορίου, συνολικής επιφάνειας 5.950 m2, μια επιμήκη δεξαμενή νερού παράλληλη με το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει πράσινο και 250 μεγάλα δέντρα.
Ο σχεδιασμός του κτιριακού όγκου του εστιατορίου και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τόσο για το κέλυφος όσο και για τους εσωτερικούς χώρους, επιλέχθηκαν βάσει του ενεργειακού τους αποτυπώματος και της δυνατότητας ανακύκλωσής τους. Το κτιριακό κέλυφος αποτελείται κυρίως από σκυρόδεμα, με μεγάλα ανοίγματα που πληρώνονται με υαλοπίνακες. Στις εξωτερικές επιφάνειες σκυροδέματος κατά πλειοψηφία έχει εφαρμοστεί απευθείας βαφή χωρίς επίχρισμα, ώστε να αποφευχθεί η χρήση συνθετικών, περιβαλλοντικά επιβαρυντικών υλικών. Για τις επενδύσεις από μάρμαρο επιλέχθηκε μάρμαρο που εξορύσσεται τοπικά, ώστε να αποφευχθούν οι εκπομπές CO2 που θα προκαλούνταν κατά τη μεταφορά εισαγόμενου μαρμάρου. Αντίστοιχα, τα δευτερεύοντα υλικά που εφαρμόστηκαν στους χώρους επιλέχθηκαν βάσει της συμβολής τους στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και τον περιορισμό της ενεργειακής του κατανάλωσης. Εκτεταμένη ήταν και η χρήση κατασκευών από ανακυκλώσιμα μεταλλικά στοιχεία, οι οποίες σχεδιάστηκαν με μεγάλη ευελιξία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αποσυναρμολογηθούν, να μεταφερθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν με ευκολία, αυξάνοντας τον κύκλο ζωής του υλικού.
Με σεβασμό στη σχέση ανάμεσα στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο, όπου επικρατεί το πράσινο, η διαμόρφωση και η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων είναι λιτή, εστιασμένη σε επιλογές που υπογραμμίζουν τα φυσικά χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Τα μεγάλα ανοίγματα του κελύφους, τα οποία καταλαμβάνουν ολόκληρο το ύψος του χώρου από το δάπεδο έως την οροφή, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός γυάλινου φυτεμένου κεντρικού αίθριου, επιτρέπουν την οπτική σύνδεση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, δημιουργώντας στους πελάτες την αίσθηση ότι βρίσκονται στην εξοχή, απομακρυσμένοι από την ένταση της μεγαλούπολης, ακόμα και αν βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της. Η εκτεταμένη χρήση των γυάλινων επιφανειών επιτρέπει το φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων, ο οποίος σε συνδυασμό με τον προσεκτικά μελετημένο τεχνητό φωτισμό επιτείνει την αίσθηση της κατάργησης των ορίων μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και ενισχύει την απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος. Η εσοχή του ισογείου σε σχέση με το επίπεδο του ορόφου και η προεξοχή της στέγης, καθώς και τα κατακόρυφα σκίαστρα που είναι στρατηγικά τοποθετημένα στις όψεις, προστατεύουν το κέλυφος και τους εσωτερικούς χώρους από την ανεπιθύμητη ηλιακή ακτινοβολία και την αύξηση των θερμικών κερδών.

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
Στον περιβάλλοντα χώρο του εστιατορίου κυριαρχεί η επιμήκης δεξαμενή νερού και τα δέντρα. Εκτός από τη συμβολή τους στην αισθητική αναβάθμιση του εστιατορίου και στην ενίσχυση της αίσθησης ηρεμίας και χαλάρωσης για τους επισκέπτες, σημαντικός είναι ο ρόλος τους στη διαμόρφωση ενός μικροκλίματος, που συντελεί στο δροσισμό της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από το τροπικό κλίμα της Kaohsiung. Υπολογίζεται ότι η μέση θερμοκρασία στην έκταση γύρω από το εστιατόριο είναι περίπου 2οC χαμηλότερη από τη θερμοκρασία των γειτονικών περιοχών.
Η δεξαμενή νερού, μήκους 120 m, διατρέχει το κτίριο και σχηματίζει στον επισκέπτη μια πρώτη πολύ θετική και χαλαρωτική αίσθηση πριν εισέλθει στο εσωτερικό του εστιατορίου, μέσω μιας γέφυρας που διασχίζει το νερό. Επιπλέον η αντανάκλαση του κτιρίου και των δέντρων επάνω στην επιφάνεια του νερού ενισχύει τη σύνδεση του κτιρίου με το φυσικό του περιβάλλον. Τα 250 δέντρα που περιβάλλουν το κτίριο, εκτός από την αίσθηση που δημιουργούν στον επισκέπτη ότι έχει μεταφερθεί σε ένα περιβάλλον μακριά από την όχληση της πόλης, συντελούν στη σκίαση του κελύφους, περιορίζουν τις εκπομπές CO2 του κτιρίου και φιλτράρουν τον αέρα, καθαρίζοντάς τον από τους αστικούς ρύπους.
Η περιοχή, στην οποία χωροθετήθηκε το εστιατόριο, δεν διαθέτει ικανοποιητικά επίπεδα δημόσιου φωτισμού κατά τις νυκτερινές ώρες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε λοιπόν στον τεχνητό φωτισμό του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να αποτελέσει το κτίριο και το κατάφυτο περιβάλλον του ένα ισχυρό οπτικό ορόσημο. Χαρακτηριστικά στοιχεία αποτελούν τα φωτιστικά που τοποθετήθηκαν στη δεξαμενή νερού που μοιάζουν με φωτεινές μπάλες που επιπλέουν, καθώς και μια σειρά από ψηλά φωτιστικά που θυμίζουν γρασίδι, τα οποία τοποθετήθηκαν σε παρτέρι παράλληλα με τη μία πλευρά του κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Chain10 Architecture & Interior Design Institute
Αρχιτέκτονας έργου:
Keng-Fu Lo
Τοποθεσία:
Kaohsiung, Ταϊβάν
Εμβαδό:
5.950 m²
Φωτογραφίες:
Moooten Studio / Qimin Wu

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το κτίριο

Το κτίριο "Opus" στο Ντουμπάι

Το Opus, που στεγάζει το νέο ξενοδοχείο ME Dubai, βρίσκεται στην περιοχή Burj Khalifa, δίπλα στο κέντρο του Dubai και στο Business Bay, στο κανάλι νερού. Εξερευνώντας την ισορροπία μεταξύ…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.