ktirio.gr

Kατασκευή bungalows στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “Hotel Poseidon Resort”

Η επέμβαση αφορούσε στην ανακαίνιση ενός τμήματος - πτέρυγας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Poseidon Resort» στο Λουτράκι Κορινθίας με την κατεδάφιση 12 υπαρχόντων κτισμάτων bungalows εκ΄ του συνόλου των 65 και την ανέγερση 11 νέων μονάδων – 56 δωματίων (τριών τύπων) στη θέση τους. Τα νέα δωμάτια, πληρέστερα και αρτιότερα, ανταποκρίνονται απόλυτα στις σύγχρονες απαιτήσεις κατασκευής, αισθητικής και λειτουργικότητας, καθώς και στις νέες υψηλές προδιαγραφές της ξενοδοχειακής μονάδας. Το έργο, έλαβε χώρα σε μια έκταση 10.200 m2 ενώ η δόμηση των νέων κτισμάτων ανήλθε περίπου στα 2.360 m2. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη ανακαίνιση τόσο στο χώρο – κτίριο του χώρου υποδοχής όσο και στο κεντρικό κτίριο της μονάδας όπου στεγάζονται πλέον οι νέοι μεταβαλλόμενου μεγέθους συνεδριακοί χώροι, ένα bar και δύο εστιατόρια.

Η χωροθέτηση των νέων κτιρίων

Η όλη παρέμβαση έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε το νέο συγκρότημα να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και να είναι πλήρως ενταγμένο χωροταξικά και μορφολογικά στη φυσιογνωμία της περιοχής και το ανάγλυφο του εδάφους. Μέσα από τη διάσπαση του συγκροτήματος σε μικρότερες μονάδες – κτιριακούς όγκους και τη γενικότερη τοποθέτηση αυτών, επετεύχθη μια αρχιτεκτονική ιδιαίτερη, που διατηρεί την ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και την ίδια στιγμή βρίσκεται πιο κοντά στην ανθρώπινη κλίμακα, καθιστώντας μ’ αυτό τον τρόπο το σύνολο οικείο, προσιτό και φιλόξενο, που παρά το μέγεθός του, δεν αποκόπτεται από το γύρω χώρο και δεν προξενεί αίσθημα φόβου στον επίδοξο επισκέπτη.
Εκμεταλλευόμενοι τη φυσική κλίση του εδάφους, δημιουργήσαμε μια βαθμιδωτή δόμηση επιτρέποντας στις οροφές-δώματα των χαμηλότερων κτιρίων να λειτουργούν ως μπαλκόνια–βεράντες εκείνων που βρίσκονται άνωθεν τους. Παράλληλα, με την κλιμάκωση αυτή και την υψομετρική διαφοροποίηση των συγκροτημάτων, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη θέα όλων των δωματίων προς το κορινθιακό κόλπο.
Ο ευνοϊκός προσανατολισμός και η θέση του οικοπέδου, βοήθησαν ώστε να στέψουμε τα κτίρια προς τη μεσημβρία, προσδίδοντάς τους μ’ αυτό τον τρόπο τη βέλτιστη δυνατότητα φωτισμού και θέρμανσης. Το γεγονός αυτό συνδυασμένο με τη διαμπερότητα των χώρων που βοηθά στο σωστό αερισμό τους, τους περιμετρικά σκιασμένους χώρους που προστατεύουν από τον ήλιο και την κατάλληλη χρήση υλικών (μονώσεων - διπλών κρυστάλλων στα κουφώματα) καθιστά τη μονάδα εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον.

H αρχιτεκτονική σύνθεση

Η μορφολογία των αυτοτελών κτιριακών μονάδων, διατηρεί αρκετά στοιχεία της ελληνικής ξενοδοχειακής αρχιτεκτονικής παράδοσης, συνδεδεμένων με αυτά μιας πιο σύγχρονης άποψης. Έτσι λοιπόν, ανεξαρτήτως εάν το κάθε συγκρότημα διαφοροποιείται στα επί μέρους αρχιτεκτονικά του στοιχεία, αποτελεί μέρος ενός ενιαίου και αδιαίρετου συνόλου.
Οι επιχρισμένοι λευκοί όγκοι, μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, «σπάνε» από την πλευρά της θέας, επιτρέποντας της να εισχωρεί στο εσωτερικό των δωματίων καθιστώντας μ’ αυτό τον τρόπο το μέσα συνέχεια του έξω, κάτι που αποτελεί άλλωστε κεντρική επιλογή της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Η μετάβαση από τον κλειστό στον ανοικτό χώρο γίνεται με τη βοήθεια ξύλινης πέργκολας η οποία εκτός από τη σκίαση που προσφέρει, αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι του κάθε κτιρίου. Αντίθετα, από την πλευρά του δρόμου, απ’ όπου και πραγματοποιείται η είσοδος στα δωμάτια, τα μικρά στενόμακρα ανοίγματα διατηρούν την απαιτούμενη ιδιωτικότητα.
Η σύνθεση όλων των επί μέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων έγινε με τρόπο ώστε, στην τελική εικόνα, να αποτυπώνεται μια δυναμική κινητικότητα σε όλα τα κτιριακά μέτωπα και με το συνεχές παιχνίδι των εσοχών και των εξοχών, δηλαδή τελικά των όγκων, να δημιουργείται μια συνεχής διαλεκτική σχέση του ανθρώπου τόσο με το δομημένο όσο και με το φυσικό περιβάλλον.

Το εσωτερικό των δωματίων

Τα 56 νέα δωμάτια κατανέμονται σε δύο κατηγορίες, στα απλά δωμάτια «villas» και στα δωμάτια  «suites”  με μεγαλύτερο ενιαίο διαθέσιμο εσωτερικό χώρο, που διαμοιράζεται σε χώρο ύπνου και σε καθιστικό. Μέρος της πρώτης κατηγορίας και το σύνολο της δεύτερης, διαθέτει ιδιωτικές πισίνες.
Το εσωτερικό των δωματίων έχει επενδυθεί με ζεστά διαχρονικά υλικά σε γήινους τόνους, αποπνέοντας διακριτική πολυτέλεια και άνεση. Η φυσική δρυς κυριαρχεί τόσο στο δάπεδο όσο και στην επίπλωση συνδυασμένη με υφάσματα και ταπετσαρίες σε αποχρώσεις του καφέ και του γκρί.
Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων
Η ίδια προσοχή έχει δοθεί και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έτσι ώστε όλο το συγκρότημα να δίνει την εικόνα ενός μικρού παραδοσιακού οικισμού χτισμένου με  στενούς δρόμους-πλακόστρωτα, σημεία στάσης και ξεκούρασης, κλίμακες και χώρους πρασίνου που περιβάλλουν την κάθε μονάδα.

 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Βαγγέλης Αντωνίου, αρχιτέκτων μηχ.
Στατική μελέτη: Παναγιώτης Ψυχογιός & συνεργάτες
Η/Μ μελέτη: Κωνσταντίνος Γαλάνης & ΣΙΑ ΕΕ–“ΙNSTA ΕΕ”
Επίβλεψη: Βαγγέλης Αντωνίου
Συνεργάτης μηχανικός: Χρήστος Κουγγουλέρης αρχιτέκτων μηχ.
Κατασκευή: ΣΥΝ-ΤΕΧΝΙΚΗ  ΑΤΕ
Ιδιοκτήτης: ΕΛΙΝΤΟΥΡ Α.Ε.  “ΗΟΤΕL ROSEIDON RESORT’’
Τοποθεσία: “Μπουτσί”, Δήμος Λουτρακίου- Αγ. Θεοδώρων  Κορινθίας
Συνολικό εμβαδό: 2.360,00 m2
Χρόνος μελέτης: 2006
Χρόνος κατασκευής: 2008-2009
Παρουσίαση:  Βαγγέλης Αντωνίου, αρχιτέκτων μηχ.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Αντωνίου – Δημήτρης Πουπαλος