ktirio.gr

Παραθαλάσσιο θέρετρο "Miraggio" Στη Χαλκιδική

To παραθαλάσσιο θέρετρο Miraggio thermal spa βρίσκεται στην περιοχή Κάνιστρο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με θέα προς τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού αποτέλεσε η εκμετάλλευση της μορφολογίας του φυσικού εδάφους, η οποία οδήγησε στο σχηματισμό υπόσκαφων κτισμάτων με φυτεμένα δώματα, τα οποία προσφέρουν πλεονεκτήματα τόσο ενεργειακά λόγω της μείωσης των θερμικών απωλειών, όσο και αισθητικά με την ελαχιστοποίηση της οπτικής επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση καθιστά το ξενοδοχείο μη διακριτό στους διερχόμενους από τη χερσαία ζώνη, παρά το μεγάλο μέγεθός του.
Το ξενοδοχείο διαθέτει 300 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, κέντρο θαλασσοθεραπείας και spa, 4 εστιατόρια, 6 μπαρ, μαρίνα, κέντρο παιδικής απασχόλησης και συνεδριακό κέντρο.
Οι κοινόχρηστες λειτουργίες βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο, το οποίο αποτελείται συνολικά από 6 επίπεδα και υπόγειο χώρο για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ο άξονας του κεντρικού κτιρίου καταλήγει στην κεντρική υπαίθρια πισίνα και στην παραλία, όπου βρίσκονται μπαρ, εστιατόριο, παιδική και VIP πισίνα, αρχαιολογικά ευρήματα και η μαρίνα, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 81 σκάφη.

Στο 1ο επίπεδο, σε υψόμετρο +9.00 m, βρίσκεται η κάτω πλατεία μέσω της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να κατευθυνθεί είτε προς τις παραλιακές διαμορφώσεις, είτε προς στο κεντρικό κτίριο όπου διαμορφώνονται εμπορικά καταστήματα.
Στο 2ο επίπεδο του κεντρικού κτιρίου, σε υψόμετρο +14.60 m, υπάρχει το κυρίως επίπεδο του Myrthia spa, χώρος γυμναστηρίου και το μηχανοστάσιο. Στο spa η κεντρική πισίνα θαλασσινού νερού δεσπόζει σε διώροφο χώρο. Οι 4 πισίνες θερμαλικού νερού συνθέτουν φυσικές καμπύλες που ρέουν στο κτίριο. Δημιουργήθηκε μια ενότητα θερμαλικού περιπάτου (Thermal Suite) με ατμόλουτρο βοτάνων, σάουνα, tepidarium, περίπατο Kneipp και ντους εμπειρίας. Το Spa διαθέτει επίσης ιδιωτικές σουίτες για ειδικές θεραπείες, καθώς και δωμάτια θεραπείας για μασάζ, σάουνες, μπανιέρες και ατμόλουτρα διαφόρων ειδών. Όλοι οι χώροι είναι εύκολα προσβάσιμοι και από άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Στο 3ο επίπεδο, σε υψόμετρο +18.60 m, διαμορφώνεται χώρος εστιατορίου a la carte, λοιποί χώροι του spa και το συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 450 ατόμων, το οποίο αποτελείται από 1 αίθουσα προβολών 205,00 m² και 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 365,00 m² με δυνατότητα διαχωρισμού της σε 5 μικρότερες. Η περιοδική χρήση του χώρου και οι εκ φύσεως "κενές" ζώνες σε ένα χώρο που διαρκώς μεταβάλλεται οδήγησαν σε σχεδιασμό μεγάλων χειρισμών, όπως ο μεγάλης κλίμακας τρισδιάστατος τοίχος και οι φωτεινές ενδείξεις με laser-cut τεχνική στις ξύλινες επενδύσεις του foyer. Για λόγους ευελιξίας του χώρου έχουν τοποθετηθεί κινούμενοι τοίχοι, ενώ μεγάλο μέρος της τοιχοποιίας επενδύθηκε από μοριοσανίδα επενδυμένη με καπλαμά. Στα δάπεδα τοποθετήθηκε πλεκτό βινυλικό δάπεδο βαρέως τύπου και στις οροφές διάτρητη ηχοαπορροφητική γυψοσανίδα.
Στο 4ο επίπεδο, σε υψόμετρο +22.30 m, βρίσκεται το βασικό εστιατόριο, η κεντρική κουζίνα με αποθηκευτικούς χώρους και ο πρώτος υπόγειος χώρος του διώροφου κτιρίου στάθμευσης.
Το 5o επίπεδο, σε υψόμετρο +26.70 m, περιλαμβάνει το χώρο υποδοχής και αναμονής, καθιστικά και μπαρ. Ο κλασικός σχεδιασμός του δαπέδου δένει αρμονικά με την καμπύλη του ξύλινου πάγκου υποδοχής. Ο φωτισμός αναδεικνύει το στρατηγικό και συχνά πολύβουο σημείο, καθώς σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν συγκεκριμένες "σκηνές – σενάρια" φωτισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τις εκάστοτε ανάγκες και προσδοκίες των φιλοξενούμενων.
Το 6o επίπεδο, σε υψόμετρο +30.00 m, επιτρέπει την πρόσβαση στο δώμα και στην τελευταία πτέρυγα δωματίων.
Τα έξι υπέργεια επίπεδα είναι ορατά από την πλευρά της θάλασσας (βόρεια όψη).

Επιλογές σχεδιασμού

Βασικοί στόχοι σχεδιασμού αποτελέσαν τόσο η αναζήτηση μιας σύγχρονης και "φρέσκιας" αισθητικής με κέντρο τον άνθρωπο και γνώμονα τη λειτουργικότητα, όσο και η εξασφάλιση όλων των προδιαγραφών ενός θέρετρου 5 αστέρων, διεθνούς βεληνεκούς.
Αναπτύχθηκαν συνολικά 11 τύποι δωματίων και 8 τύποι μπάνιων σε σχέση με τις λειτουργικές ανάγκες του ξενοδοχείου, τη θέση του κάθε δωματίου στην κτιριακή σύνθεση, το επιδιωκόμενο ύφος σχεδιασμού και τη διαφορετικότητα των υλικών.
Τα δωμάτια και οι σουίτες οργανώνονται σε πτέρυγες εκατέρωθεν του κεντρικού κτιρίου με το οποίο ενώνονται μέσω διαδρόμου στην πίσω τους πλευρά. Κάθε πτέρυγα έχει τοποθετηθεί σε διαφορετική στάθμη ακολουθώντας την κλίση και τη μορφολογία του εδάφους με αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη οπτική προς τη θάλασσα.

Υλικά

Στο χώρο της υποδοχής, η επιλογή των υλικών, όπως το μάρμαρο και ο καπλαμάς από ξύλο ελιάς, έγινε με σκοπό την ανάδειξη φυσικών υλικών της Ελλάδας.
Σε όλα τα δάπεδα και στα μπάνια έχουν χρησιμοποιηθεί γρανιτοπλακίδια υψηλής αντοχής. Στα μπάνια χρησιμοποιήθηκαν ακόμη: τεχνομάρμαρα, πορσελάνινα είδη υγιεινής και επιτοίχια ανοξείδωτη κρουνοποιία.
Τα έπιπλα κατασκευάστηκαν από μοριοσανίδα με καπλαμά δρυός υψηλής ποιότητας, με βερνίκια οικολογικά με φίλτρα μεγάλης αντοχής. Όλα τα υλικά είναι βραδύκαυστα, πληρούν τις προδιαγραφές ξενοδοχείου 5 αστέρων και συνοδεύονται από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ποιότητας και αντοχής.
Η επιθυμία να ενταχθεί το συγκρότημα στο φυσικό του περιβάλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθόρισε την επιλογή των υλικών στις εξωτερικές διαμορφώσεις. Επιλέχθηκαν γήινες αποχρώσεις για τους χρωματισμούς της θερμοπρόσοψης των κτισμάτων, ώστε να συνδυάζονται αρμονικά με την επένδυση με πέτρα λακκώματος. Για τα κουφώματα επιλέχθηκε γκρι-λαδί απόχρωση εμπνευσμένη από την παρουσία ελαιώνων στο συγκρότημα, ενώ αντίστοιχα επιλέχθηκε το ξύλο στο σχεδιασμό των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων (ξύλινα ζευκτά γυάλινης στέγης κεντρικού κτιρίου, πέργκολες, εξωτερικά διαχωριστικά δωματίων). Τα γυάλινα στηθαία συμπληρώνουν διακριτικά την κατασκευή, ενώ αφήνουν ελεύθερο το οπτικό πεδίο προς τη θέα.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Το θέρετρο διαθέτει σημαντικά χαρακτηριστικά "πράσινου" σχεδιασμού. Τα κτίρια εκμεταλλεύονται το βορινό προσανατολισμό του οικοπέδου, που είναι ιδανικός για το δροσισμό κατά τη θερινή περίοδο. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας των δωμάτων είναι φυτεμένο γεγονός που επιτυγχάνει τη μείωση των ενεργειακών φορτίων. Τα όμβρια ύδατα των δωμάτων οδηγούνται στη θάλασσα, ενώ τα στραγγίδια φύτευσης υφίστανται ειδική επεξεργασία και επαναχρησιμοποιούνται για άρδευση. Χρησιμοποιείται σύστημα γεωθερμίας για τις ανάγκες ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης με πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας αντλώντας νερό από τη θάλασσα, το οποίο επιστρέφει πίσω με ελαφρά αλλοιωμένη θερμοκρασία. Σε όλα τα δωμάτια έχει τοποθετηθεί σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία του θέρετρου όλο το χρόνο. Τα λύματα οδηγούνται στο βιολογικό καθαρισμό του συγκροτήματος. Το σύνολο των κτισμάτων είναι θερμομονωμένο εξωτερικά (θερμοπρόσοψη) και έχουν τοποθετηθεί κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες ώστε να περιορίζονται οι θερμικές απώλειες. Παράλληλα έχουν εφαρμοστεί αυτοματισμοί που επιτρέπουν την εξοικονόμηση ενέργειας και διαχείριση των ενεργειακών φορτίων φωτισμού και κλιματισμού.

Στοιχεία έργου: 

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη: Πάνος Πανέτσος
Μελέτη διακόσμησης εσωτερικών χώρων κεντρικού κτιρίου, οργάνωση & διακόσμηση κέντρου spa, σχεδιασμός κεντρικών κολυμβητικών δεξαμενών και πέριξ περιβάλλοντος χώρου: DLP Architects (Michel De Landtsheer - Ελένη Πλέτσα)
Μελέτη εφαρμογής και concept: δωματίων, σουιτών, κοινόχρηστων διαδρόμων δωματίων & συνεδριακού κέντρου: Aspasia Taka Architects Creative Lab
Στατική μελέτη: Αβραάμ Μιχαήλ
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Yfantis Engineering LTD
Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πισίνων: Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.
Μελέτη Παιδικού Χωριού: Πάνος Πανέτσος, Πολυάννα Παρασκευά
Μελέτη μαρίνας: Μαρνετ ΑΤΕ
Μελέτες φωτισμού Κεντρικού Κτιρίου & περιβάλλοντος χώρου: Θεόδωρος Κοντορήγας & Συνεργάτες, Άννα Γερασίμου, Μπάμπου Ζωή
Μελέτη φύτευσης: Μιχάλης Ματθαιάκης
Μελέτη υπηρεσιακών χώρων Μαζικής Εστίασης: SBS Group Αλέξιος Σβώλος
Ειδικοί Σύμβουλοι για το Spa: Howard Consulting, Dr. K. Kouskoukis PhD
Tεχνική εταιρία κατασκευής: Stroicentre SA real estate and construction company
Ιδιοκτήτης: Med Sea Health SA
Τοποθεσία: Κάνιστρο, Παλιούρι, Κασσάνδρα Χαλκιδικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 64.000 m²
Χρόνος μελέτης: 2009-2015
Χρόνος κατασκευής: 2014-2016
Παρουσίαση κτιρίου: Πάνος Πανέτσος
Φωτογραφίες: Michell Anpilov, Heinz Troll, Δημήτρης Τοπουζίδης