ktirio.gr

Ξενοδοχειακή μονάδα στη Χαλκιδική

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα κατασκευάστηκε σε παραθαλάσσιο οικόπεδο που βρίσκεται στη Φούρκα Χαλκιδικής. Το οικόπεδο οριοθετείται βορειοδυτικά από τον επαρχιακό δρόμο Κασσάνδρειας - Καλάνδρας και νοτιοδυτικά από τον πεζόδρομο επάνω από την παραλία της Φούρκας και έχει έκταση 5.000 m2.
Το οικόπεδο απέχει 15 μέτρα από τη γραμμή της παραλίας Φούρκας και η πρόσβαση είναι ελεύθερη προς την παραλία.
Το ξενοδοχείο καλύπτει επιφάνεια 2750 m2 και αναπτύσσεται σε δυο ορόφους. Περιλαμβάνει 16 studio, 20 deluxe δωμάτια, 21 σουίτες και  τους αντίστοιχους κοινόχρηστους χώρους. Το ημιυπόγειο τμήμα καταλαμβάνει έκταση 1800 m2 και  περιλαμβάνει το συνεδριακό κέντρο και το spa με δυο prive σουίτες.

Γενική περιγραφή συγκροτήματος

Το συγκρότημα αποτελείται από 6 ενότητες. Κάθε ενότητα αποτελεί μία ανεξάρτητη διώροφη κτιριακή μονάδα με ημιυπόγειο.
Η πρώτη ενότητα βρίσκεται κοντά στο δρόμο και περιλαμβάνει στην πρώτη στάθμη του ισογείου το χώρο υποδοχής 70 m2 με lobby, reception, bar, γραφείο της διοίκησης 20 m2, εστιατόριο 100 m2 που εκτείνεται και σε εξωτερικό χώρο και 6 δωμάτια στον όροφο. Στο δώμα του Α’ κτιρίου δημιουργήθηκε roof garden με παρασκευαστήριο και ξύλινη πέργκολα.
Οι υπόλοιπες ενότητες περιλαμβάνουν τα δωμάτια, το συνεδριακό κέντρο και το spa με δυο prive σουίτες.
Στον περιβάλλοντα χώρο χωροθετείται πισίνα διαστάσεων 10 x 20 m και μέγιστου βάθους 1,35 m και κυκλική παιδική πισίνα σε επαφή διαμέτρου 4 m και βάθος 0,40 m. Ανάμεσα στην πισίνα και τη θάλασσα οργανώθηκε υπαίθριο pool bar restaurant.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση επιδιώκει να είναι άρτια και ενδιαφέρουσα και επικεντρώνεται στην ορθολογική οργάνωση με στόχο την αποτελεσματικότητα και την πρακτικότητα στη λειτουργία του συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα και η απρόσκοπτη ελεύθερη θέα από κάθε studio ή δωμάτιο μέσω της μελετημένης διάταξης των μονάδων στο οικόπεδο.
Εξαρχής τέθηκαν οι στόχοι για την πλήρη ένταξη στο περιβάλλον, στη συνέχεια για την προσαρμογή στην αρχιτεκτονική της περιοχής και τέλος στην αναγνωσιμότητα της λειτουργίας του συγκροτήματος.
Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε με τη διάσπαση των όγκων και τον αντίστοιχο σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου.
Όσον αφορά στο δεύτερο στόχο, που είναι και ο πιο δύσκολος, δημιουργήθηκαν σύγχρονες αλλά διαχρονικές αρχιτεκτονικές φόρμες, που βασίζονται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, αλλά και του ευρύτερου μεσογειακού χώρου μιας και επιθυμία του σχεδιασμού ‘ήταν να δοθεί στο συγκρότημα ένας χαρακτήρας περισσότερο κοσμοπολίτικος. Για την επίτευξη των παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν υλικά για τις επενδύσεις όπως η πέτρα στη βάση του κτιρίου και διακοσμητικό κεραμικό τουβλάκι με παλαιωμένη μορφή, καθώς επίσης ξύλινα κουφώματα και πέργκολες. Στη συνέχεια η αρχιτεκτονική σύνθεση και ιδιαίτερα αυτή της πρόσοψης βασίστηκε σε ημιυπαίθριους χώρους που αποτελούν φυσική προέκταση του εσωτερικού χώρου (χαγιάτι) και σε στεγασμένους εξώστες με ξύλινη πέργκολα που προβάλλονται στο κτίριο σαν αρχιτεκτονικές προεξοχές.
Τέλος η στέγαση γίνεται σε τμήματα του συγκροτήματος με θολωτές κατασκευές δίνοντας στο συγκρότημα ένα ιδιαίτερο μορφολογικό ύφος με μεσογειακό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα είναι η σύνθεση να γίνεται περισσότερο ανάλαφρη αλλά με προσωπικότητα και ταυτότητα.
Όσον αφορά τον τρίτο στόχο της αναγνωρισιμότητας της χρήσης,ο σχεδιασμός επικεντρώθηκε στην ομαδοποίηση των συναφών λειτουργιών και στην οργάνωση των όψεων με την παράθεση όμοιων τμημάτων με ανεξάρτητη στέγαση.
Ακόμη λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον και τη μορφολογία του εδάφους με τον ίδια προσοχή μελετήθηκε και ο εξωτερικός χώρος ,με τις προσβάσεις και τους χώρους στάσης αλλά και την κεντρική πισίνα, γύρω από την οποία συγκεντρώνονται οι περισσότερες λειτουργίες του συγκροτήματος.

Εσωτερική δαικόσμηση

Το εσωτερικό του συγκροτήματος έχει επενδυθεί με ζεστά διαχρονικά υλικά σε γήινους τόνους που αποπνέουν πολυτέλεια και άνεση. Με πολύ προσοχή και ιδιαίτερο σχεδιασμό από το μελετητικό γραφείο κάθε γωνιά έχει μελετηθεί ξεχωριστά. Στη reception είναι κυρίαρχη η φυσική δρυς ενώ το δάπεδο από τεχνητό όνυχα κάνει τη διαφορά. Τα υφάσματα σε τόνους του μωβ και του φούξια δημιουργούν ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον. Στο εστιατόριο σε συνέχεια με τον παραπάνω χώρο χρησιμοποιούνται οι ίδιοι χρωματισμοί ενώ το τζάκι με τη γωνιά του bar διαχωρίζει τη λειτουργία των δύο χώρων.
Τα δωμάτια έχουν μελετηθεί με πολύ προσοχή και ιδιαίτερο σχεδιασμό και έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά υλικά ανά όροφο. Στον πρώτο όροφο κυριαρχεί ο έβενος και το πορφυρό χρώμα σε λάκα και στα υφάσματα, δημιουργώντας ένα πολυτελές περιβάλλον ενώ στο δεύτερο όροφο η φυσική δρυς με ανοιχτόχρωμα υφάσματα δημιουργούν μια πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα. Όλες οι ειδικές κατασκευές καθώς και τα λουτρά σε κάθε λεπτομέρεια είναι σχεδιασμένα από το μελετητικό γραφείο. Ο συνεδριακός χώρος έχει μελετηθεί ώστε να είναι πολυλειτουργικός. Χρησιμεύει είτε για μικρά συνέδρια είτε για playroom και tv room. Η επένδυση με κουρτίνα των δομικών στοιχείων σε συνδυασμό με τον φωτισμό δημιουργούν ένα φιλικό και "μαλακό" περιβάλλον στους χρήστες.
Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο οι αρχιτέκτονες θέλησαν να δώσουν ένα ιδιαίτερο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα με διακριτική πολυτέλεια που πηγάζει από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό και τα ”ακριβά” υλικά. Μια πολυτέλεια και άνεση ικανή να προσελκύσει και την οικογένεια που ψάχνει κάτι διαφορετικό αλλά και ολους όσους έχουν ανάγκη να ξεφύγουν από τα κοινότυπα απρόσωπα ξενοδοχεία και αναζητούν κάτι ξεχωριστό.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νίκος Σγουρός
Στατική μελέτη: concept
Ιδιοκτήτης: Ολύμπιον Α.Ε.
Τοποθεσία: Φούρκα Χαλκιδική
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 2750,00τ.μ
Χρόνος μελέτης: 2005
Χρόνος κατασκευής: 2006-2008
Φωτογράφος: Νίκος Ρέσκος

Περιφέρεια: 
Κεντρική Μακεδονία