ktirio.gr

Ξενοδοχείο "Valeni", στο Πήλιο

Το ξενοδοχείο "Valeni" βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού Πορταριάς Πηλίου. Αρχικά, στο οικόπεδο προϋπήρχαν τέσσερις ανεξάρτητες εξοχικές κατοικίες, στις οποίες απαιτήθηκαν προσθήκες και μεταβολές, προκειμένου να μετατραπούν σε ξενοδοχειακή μονάδα, που να πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές προϋποθέσεις. Πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 920,73 m², μάρτυρας της αισθητικής "συνενοχής" όλων των καλών τεχνών και της πνευματικής συμμετοχής όλων των τεχνητών. Μια πρόκληση για μια νέα "χωρική" εμπειρία, που σημειακά εμπλουτίζεται με επιτηδευμένες γλυπτικές μορφές, καθώς και με μια σειρά από έργα σύγχρονων εικαστικών.
Στο δεσμευτικό καμβά των τεσσάρων προϋπαρχουσών κατοικιών και στην απαίτηση για ενιαίο λειτουργικά και αισθητικά ξενοδοχειακό συγκρότημα, δημιουργήθηκε μια νέα "γειτονιά" φιλοξενίας, αφομοιώνοντας τα διαφορετικά κτίσματα. Σε επίπεδο σύνθεσης, οι καμπύλοι πέτρινοι τοίχοι στο πρώτο επίπεδο δένουν τα συμβατικότερα, προϋπάρχοντα ορθογωνικά κτίρια, ενώ η πρωτογενής κατασκευαστική απλότητα και η ήπια μετάβαση από το εσωτερικό στο εξωτερικό, από το κτισμένο στη φύση, διαμορφώνουν μια άλλη σχέση με το τοπίο.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική δανείζει στη σύγχρονη ζωή τους "συμβολισμούς" της και τη βαρύτητα της "διαχρονικής της ύπαρξης". Ρευστές εσωτερικές στοές συνδέουν τα υπάρχοντα κτίσματα δημιουργώντας ένα ιδανικό εικαστικό φόντο, περάσματα που αναδεικνύουν την πλαστικότητα του χώρου, αγγίζοντας την κλίμακα του "οικείου". Η είσοδος στο ξενοδοχείο γίνεται στη χαμηλότερη στάθμη του οικοπέδου, με αποτέλεσμα οι κοινόχρηστοι χώροι υποδοχής, το καθιστικό - μπαρ και το εστιατόριο να είναι προσανατολισμένοι δυτικά ώστε να έχουν θέα προς το Βόλο και τη Μακρυνίτσα Πηλίου. Τα κτίρια ενώνονται υπόσκαφα, ώστε να φιλοξενήσουν το χώρο υδροθεραπείας (spa), την εσωτερική πισίνα, το γυμναστήριο, τα αποδυτήρια και τους υπόλοιπους βοηθητικούς χώρους. Στα ανώτερα επίπεδα των κτιρίων στεγάζονται τα υπνοδωμάτια.
Τα υφιστάμενα κτίρια και οι προσθήκες είναι κατασκευασμένα από φέροντα σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος, με εξαίρεση το νέο όγκο που στεγάζονται οι κοινόχρηστες λειτουργίες, ο οποίος είναι εξ ολοκλήρου πέτρινος, με ξύλινη αυτοφερόμενη στέγη εμφανή εσωτερικά. Τα φυσικά υλικά, η πέτρα, το μάρμαρο και το ξύλο χρησιμοποιούνται στο σύνολο του ξενοδοχείου, το οποίο συνδιαλέγεται αρμονικά με το τοπίο, συνδυάζοντας έντεχνα παραδοσιακά στοιχεία με νέες τεχνολογίες. To συγκρότημα αποτελεί μια ξενοδοχειακή μονάδα υψηλών προδιαγραφών, εξοπλισμένη με τεχνολογική υποδομή και υποστήριξη αερισμού, φωτισμού και ηχομόνωσης για την απόλυτη "άνεση" φιλοξενίας.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη : Δημήτρης Φιλιππιτζής
H/M μελέτη: Παναγιώτης Αδάμος
Eπίβλεψη: Δημήτρης Φιλιππιτζής
Tοποθεσία: Ν. Μαγνησίας, εντός των ορίων οικισμού "Πορταριάς" του ομώνυμου Δήμου
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 1.300,00 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 920,73 m²
Xρόνος μελέτης: 2008
Xρόνος κατασκευής: 2008 - 2009
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος