ktirio.gr

Ξενοδοχείο "Santorini Grace" στη Σαντορίνη

Ένα μοναδικό τοπίο στη Σαντορίνη, με θέα την καλντέρα, απέναντι από το βράχο του Σκάρου. Η διάταξη των δωματίων του νέου ξενοδοχείου "Santorini Grace" ακολουθεί σε κάτοψη την τεθλασμένη γεωμετρία των υψομετρικών καμπυλών, νέες "πεζούλες" στην απότομη κλίση της καλντέρας. Αυτές οι τεθλασμένες γραμμές συγκλίνουν στο μέσο της πλαγιάς του οικοπέδου, στη στάθμη που διαθέτει τη μέγιστη σε μήκος ισοϋψή, όπου τοποθετούνται η πισίνα, το εστιατόριο και το μπαρ του νέου ξενοδοχείου. Στην αρχιτεκτονική πρόταση για το νέο ξενοδοχείο δεν υπάρχει ούτε ένας θόλος, όλα είναι οριζόντιες ευθείες σε όψη και τεθλασμένες σε κάτοψη.
Εξωτερικά οι πέτρινοι τοίχοι δημιουργούν ένα ρυθμό από μαύρα και άσπρα. Ορισμένα από τα νέα δωμάτια αποκτούν στην πρόσοψή τους μια επιφάνεια από μαύρες ηφαιστιογενείς πέτρες, με ευμεγέθη κενά, ανάμεσα από τα οποία περνά το φως. Η επανερμηνεία αυτή της παραδοσιακής ξερολιθιάς εξασφαλίζει αερισμό και ιδιωτικότητα από το βλέμμα των περαστικών, κάτι χρήσιμο, καθώς τα δωμάτια ανοίγονται πλήρως προς τη θέα -όπως είθισται στην καλντέρα- και έχουν πρόσβαση από την πρόσοψή τους. Mέσα στα συγκεκριμένα δωμάτια, ο ένοικος, αντί να περιβάλλεται από το γνώριμο κατάλευκο κυκλαδίτικο εσωτερικό, έρχεται σε επαφή με την πέτρινη ηφαιστιογενή όψη, μια συγκεκριμένη υπόμνηση του τόπου στον οποίο βρίσκεται. Με σαφείς αναφορές στα υπόσκαφα της Σαντορίνης, οι κατόψεις του νέου ξενοδοχείου αποκτούν στρεβλά σχήματα και σπηλαιώδη χαρακτήρα με κτιστά κρεβάτια και τον εντοιχισμό της επίπλωσής τους στον τοίχο. Τα δάπεδα από τσιμεντοκονίες διατηρούν τις γήινες αποχρώσεις της άσπας (ηφαιστειακή τέφρα Σαντορίνης) και μαζί με τις μαύρες και κόκκινες πέτρες των τοίχων συνδιαλέγονται με τη μοναδική στρωματογραφία της γεωλογικής τομής του εδάφους της Σαντορίνης. 
Το ξενοδοχείο "Santorini Grace" ολοκλήρωσε πρόσφατα την επέκτασή του με νέο χώρο εστιατορίου και μπαρ, χώρο υποδοχής καθώς και τρία νέα δωμάτια. Τόσο ο χώρος υποδοχής όσο και το εστιατόριο και το μπαρ διατηρούν στο εσωτερικό τους την ιδέα ενός μαύρου, σπηλαιώδους χώρου σε αντιστοιχία με την ιδιαίτερη γεωλογία του νησιού. 

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Divercity Architects (Νικόλας Τραβασάρος),
mplusm Architects (Μαρίτα Νικολούτσου & Μέμος Φιλιππίδης)
Στατική μελέτη : Αθανάσιος Σπανός
Η/Μ μελέτη: Γιάννης Νεόφυτος
Επίβλεψη: Divercity & mplusm
Tοποθεσία: Ημεροβίγλι, Σαντορίνη
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 1.033,00 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίων: 517,00 m²
Xρόνος μελέτης: 2008 - 2009
Χρόνος κατασκευής: 2009 - 2010
Φωτογραφίες: © Erieta Attali

Περιφέρεια: 
Νότιο Αιγαίο