Ξενοδοχείο "Poseidonion Grand" στις Σπέτσες

Τη σχεδιαστική γραμμή του κτιρίου εμπνεύστηκε ένας ευεργέτης των Σπετσών και γνωστός κοσμοπολίτης, ο Σωτήρης Αναργύρου και εκτέλεσε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Ζίζηλας το 1911. Το κτίριο ανακαινίστηκε για πρώτη φορά το 1960, μετά τον πόλεμο. 
Η αποκατάσταση του κτιρίου
Το 2005 μια ομάδα επιχειρηματιών ανέλαβε να αναβιώσει το κέλυφος αυτού του ιστορικού πλέον κτιρίου και μετά από τις απαραίτητες επεμβάσεις να δημιουργήσει ένα σύγχρονο χώρο διακοπών με αναφορές στο παρελθόν. Η πορεία των εργασιών αποκατάστασης διήρκεσε μία πενταετία, διότι πέρα από την προσθήκη σύγχρονων υποδομών, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση του υφιστάμενου κελύφους, καθώς και στην ανάδειξη κάποιων λεπτομερειών στο εσωτερικό του κτιρίου. 
Συνολικά προέκυψε ένα ξενοδοχείο 58 δωματίων διαφόρων τύπων και μεγεθών. Τα υφιστάμενα κτίρια επισκευάστηκαν πλήρως, προστέθηκαν λουτρά και άλλοι αναγκαίοι χώροι. Στο πίσω μέρος του οικοπέδου, προστέθηκε μια πτέρυγα 18 δωματίων, ενώ στα δυτικά του οικοπέδου ένα μικρό κτίριο γραφείων και ένας νέος εκθεσιακός χώρος.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο του κτιρίου και ενδεικτικό παράδειγμα του σεβασμού των μελετητών στα αρχικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του ξενοδοχείου αποτελεί η λευκή μαρμάρινη σκάλα, της οποίας έχει διατηρηθεί το κάγκελο, αλλά μπροστά από ορισμένα σημεία του έχει στερεωθεί με χαλύβδινες διακριτικές βίδες ένα κομμάτι γυαλιού για περαιτέρω προστασία. 
Στην εσωτερική διακόσμηση των δωματίων κυριαρχεί το λευκό και το ξύλο. 
Ο θόλος, ο οποίος διακρίνεται στην κύρια όψη του κτιρίου, είναι διαμορφωμένος σε δύο επίπεδα και φιλοξενεί μία από τις σουίτες του ξενοδοχείου, η οποία ονομάζεται "La Cupola". 
Εσωτερικά, η ξύλινη οροφή  με τα καμπύλα δοκάρια παραπέμπει σε αναποδογυρισμένο σκαρί πλοίου. 
Όλα τα δωμάτια διαθέτουν ξύλινο πάτωμα, σε αντίθεση με τους κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους έχει διατηρηθεί το αρχικό δάπεδο ή έχει χρησιμοποιηθεί δάπεδο με μοτίβα χαρακτηριστικά της εποχής που πρωτολειτούργησε το ξενοδοχείο.
Περισσότερα...
Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:
3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Εσωτερικός σχεδιασμός:
3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη:
Χρ. Παυλάτος, Γ. Κανατσούλης
H/M μελέτη:
Insta Σύμβουλοι Ε.Π.Ε.
Σύμβουλος αρχιτέκτων:
Κ. Βορδώνη-Vois Architects
Μελέτη περιβάλλοντος χώρου:
Ε. Χριστοδουλάκη
Μελέτη φωτισμού:
Γ. Δημητρακόπουλος
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Ι. Κλουκίνας - Ι. Λάππας Α.Ε.
Διεύθυνση έργου:
Γνώμων Κατασκευές Α.Ε.
Ιδιοκτήτης:
Πρωτοβουλία Σπετσών Α.Ε.
Χρόνος μελέτης:
2005
Χρόνος κατασκευής:
2005 - 2010
Φωτογραφίες:
Κ. Θωμόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο Ekies στη Χαλκιδική

Ξενοδοχείο Ekies στη Χαλκιδική

Ένας ήρεμος κόλπος στη Βουρβουρού, στη Χαλκιδική, φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος EKIES ALL SENSES RESORT. Πρόκειται για κατασκευές της δεκαετίας  80 – 90, που από το 2001, με…

"Aposperia", τρεις τουριστικές βίλες στην Κάρπαθο

Με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, μία νέα ανάπτυξη φιλοξενίας τοποθετημένη στο ανέγγιχτο Κατώδιο της Καρπάθου, σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από την A&M είναι πλέον έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.